top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Baranyiné Mariann: nehézségek, napelemek

Baranyiné Mariann elmondja milyen nehézségeik voltak a vállalkozásaikban, honnan jött a napelemrendszerekkel kapcsolatos új vállalkozás, mi a különbség az okos és hagyományos napelemrendszerek között, mennyi idő alatt térülhet meg a rendszer felhelyezése, hogyan válasszunk az ajánlatok közül


<< 3/5 >>


Nehézségekhez való hozzáállás


Mariannék fokozatosan építették fel a vállalkozásukat, lépésről lépésre. Egyre több szervízkocsit üzemeltek be, egyre nagyobb telephelyekre költöztek.


„Problémák azok mindig voltak…mi már túléltük a Bokros csomagot, aztán jött a 2008-as válság, aztán jött a Covid, most újabb válság.”

Minden egyes válsággal újabb és újabb dolgokat kellett megtanulni, mert mindig más megoldásokra van szükség.


„A problémák azok nem rosszak, tehát a problémák azok megoldandó feladatok, és ami nagyon fontos, hogy a problémákra nem szabad úgy tekinteni, hogy azok ellenünk vannak. A legnehezebb élethelyzetek is értünk vannak.”

Mariann szerint a problémák és azok megoldásai eredményezték azt, hogy ott tartanak ahol, mert minden nehézségből kijőve erősebbek és jobbak lettek. Szerinte fontos, hogy ha szembe jön a megoldandó feladat, akkor ne legyünk idegesek, nyugodjunk le, és gondoljuk át a dolgokat, mert akkor már tisztábban látunk és „józan paraszti ésszel, felülről nézve kirajzolódik a megoldás”.


„Ha becsukok egy ajtót, akkor ki tud nyílni egy másik.”


Napelemrendszerek bevezetése a cégbe


Mariann vezette a klíma üzletágat 15 évig, ami miatt naponta akár 8-10 címen felmérte a lakásklímákat, és már abban az időben 2008-2010 környékén tanácsolata az embereknek, hogy köttessenek be H tarifát vagy tetessenek fel napelemet, mert ezekkel sokkal olcsóbban tudnák üzemeltetni a klímákat. Akkoriban egy csomó napelemes céget ajánlott az ügyfeleknek, akik nem is tudták, hogy kitől jött az ajánlás.


A férje világított rá, hogy milyen sok ajánlást ad egy-egy nap és hát akkor ez egy lehetőség, csinálniuk kellene egy napelemes céget. Szembejött egy gyerekkori barát, aki akkoriban vette át az áramszolgáltatótól a napelemrendszerekkel való foglalkozást, és kaptak az alkalmon, hogy összehozzák a szaktudást és a vállalkozói tapasztalatokat.


„Azt találtuk ki, hogy akkor az ő szaktudása, illetve a mi vállalkozói tudásunkkal hozzunk létre egy céget, és akkor így született meg a Hódszolár.”

Mint korábbi vállalkozásuk esetében itt is ezek után indult be igazán a napelemes piac. Ebben az üzletágban is a szakmaiságra törekedtek és a kezdetekben sokat tesztelték a különböző rendszereket, hogy melyik a legjobb, ennek okán már több mint 8 éve az okosrendszerek mellett tették le a voksukat, ezek rendelkeztek a legjobb hozammal.


„Ugyanaz működött, mint a hűtéstechnikában, hogy amikor feltettük az utcába a napelemet, akkor már pár hónapon belül jött a szomszéd, a másik szomszéd, annak a testvére…”

Az emberek összehasonlították, hogy kinek mennyit termel a napeleme és mivel a Hódszolár bizonyult a legjobbnak ezért egyre többen választották az ő szolgáltatásukat.



Okos és hagyományos napelemrendszer közötti különbség


A hagyományos napelemrendszer esetén a panelek sorba vannak kötve, és a legkisebb teljesítménye határozza meg, hogy mennyi tud termelni az összes többi panel, tehát ha valamelyik panel nem kap elég napfényt vagy beszennyeződik és ennek következtében csökken a teljesítménye, akkor az összes többi panel teljesítménye ugyanennyivel visszaesik.


Ezzel szemben az okos rendszer esetében a panelek egyesével vannak bekötve, minek következtében nem befolyásolják egymás teljesítményét, ezáltal a rendszer egy alacsonyabb teljesítményű panel esetében is megfelelően tud termelni.


Többek között a másik fontos érv, hogy az okos rendszernél pontosan nyomon lehet követni a teljesítményt, akár óráról órára, ezáltal látható, hogy az év folyamán mennyi a termelés, és azt is hamar észre lehet venni, ha az egyik panel nem jól működik, ezt pedig időben javítani lehet. Ezzel elkerülhető, hogy az éves leolvasásnál derüljön csak ki, hogy valamiért nem termelt megfelelően a napelemrendszer.


„Össztermelést tekintve sokkal többet tud ezáltal termelni az okos rendszer mint a hagyományos.”


Mennyi idő alatt térül meg a napelem használat?


„Ez mindig az adott piaci körülményektől függ.”

A napelem rendszer megtérülési ideje több tényezőtől függ, beleértve a következőket:


  • Rendszer mérete: A napelem rendszer mérete, azaz hány napelem panelből áll és mennyi energia termelésére képes, jelentős hatással van a megtérülési időre. Általában minél nagyobb a rendszer, annál rövidebb a megtérülési idő.


  • Napenergia termelés: A megtérülési idő szempontjából kulcsfontosságú tényező a napelem rendszer által termelt energia mennyisége. Ez függ a telepített napelemek hatékonyságától, a telepítés helyétől és a napos órák számától az adott területen.


  • Telepítési költségek: A napelem rendszer telepítésével járó költségek, mint például a napelem panelek, inverter, szerelési és elektromos munkák, befolyásolják a megtérülési időt. Általában a magasabb telepítési költségek hosszabb megtérülési időt eredményezhetnek.


  • Áramtarifa és támogatások: Az áramtarifa, vagyis a fogyasztó által fizetett villamos energia ára, valamint a rendszerre vonatkozó kormányzati támogatások és ösztönzők befolyásolhatják a megtérülési időt. Magasabb áramtarifa és kedvező támogatási rendszer rövidebb megtérülési időt eredményezhet.


Maga a megtérülési idő az elmúlt időszakban jelentősen változott, korábban 5-10 évről volt szó, az energiaárak elszabadulásával ez az idő lefeleződött, továbbá Mariannéknak van olyan céges ügyfele, akinél ez a megtérülési idő már 1 évre csökkent le.


„Mi olyan 25-30 évre rakjuk fel ezeket a paneleket…tehát most hogyha még egy 3 év alatti megtérülésről is beszélünk vagy egy 5 évről is a felette lévő 20 év az teljesen tiszta hozam, tehát befektetésnek is nagyon jó.”


Mi alapján válasszunk a napelemes ajánlatok közül?


„Ha valaki egy szakembert választ, akkor ne csak 3 árajánlatot hasonlítson össze, tehát hogyha választ 3 kivitelezőt, akkor ne az legyen a döntésének az alapja, hogy ránéz a 3 ajánlatnak a végösszegére.”

Mariann azt ajánlja, hogy üljön le az ember minden kivitelezővel és legalább fél-fél órát szánjon rájuk, hallgassa meg a szakmai ajánlatukat, és ebből már jobban lehet következtetni arra, hogy ki mennyire jó szakmailag.


Fontos, hogy részletesen megvizsgáljunk egy-egy ajánlatot és olyanokat hasonlítsunk össze, amik hasonló tartalommal rendelkeznek. Például a hagyományos rendszerre vonatkozó ajánlatot ne hasonlítsuk össze egy okos rendszer árajánlatával, mert lehet hogy az árak nagyon eltérőek, főleg hogy „most szinte szabad piac van”.


„Pusztán abból nem szabad kiindulni, hogy ó hát az biztos olcsóbb, mert hagyományos rendszer, egyáltalán nem biztos, a szakmai tartalmára nagyon fontos odaügyelni.”




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page