top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Villámkérdések: Baranyiné Mariann

Tudj meg többet Baranyiné Mariannról: kedvenc könyvei, kedvenc podcastjei, business könyvek és podcastek, mit olvas, néz és hallgat, mi inspirálja szakmailag, hogyan kezeli a feszültséget, irodai környezet, pénz, siker, szerencse, mi az élet értelme, mit gondol a mentorokról, merre tart a világ, mit gondol az AI-ról, tervek a jövőre nézve, milyen világméretű problémát oldana meg


<< 5/5


Kedvenc könyv?



Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád, mint vállalkozó/professzionális szakember?



Melyik business (szakmai) könyv segített legjobban a vállalkozásod építésében?



Kedvenc podcasted?



Kedvenc business podcasted?


Ebbe nem szeretnék így általánosítani, nagyon sok ilyen YouTube csatorna van és én arra jöttem rá, hogy nem mindig az a lényeg, hogy ki csinálja ez a podcastot, hogy kinek a podcast sorozata, hanem ki a vendég, olyan vendég, akitől nagyon sokat tudok tanulni és vannak akiktől kevesebbet. Egy fontos mondatért is megéri meghallgatni egy 60 perces epizódot.


Mit hallgatsz, olvasol, nézel most?


Én 2,5 évvel ezelőtt találkoztam a transzcendentális meditációval, előtte már régóta meditáltam, de ezzel a technikával nem annyira régen találkoztam, viszont ez nagyon sokat ad és segít, és hát az egész világon sok millió ember alkalmazza. Ennek a meditációnak az a lényege, hogy nem valláshoz és nem spirituális hozzáálláshoz kötött, viszont nagyon jól tud vele az ember fejlődni, pihenni, töltekezni.


A másik téma, ami mostanában nagyon foglalkoztat az a személyiségfejlődés. Legutóbb Dr. Pál Dániel könyvét olvastam a Válság, tudatosság meditáció.


Mi az, ami szakmailag a legjobban inspirál most?


Pont az önjáróvá tétele a cégnek, tehát az amikor már fel van építve valami és jól működik, hogy az hogy lehet tőlünk minél inkább függetleníteni. Nagyon jó volt ebben a témában olvasni Kaszás Péter könyveit: Beosztottból szövetséges; Motivált munkatárs létezik?.


Hogyan menedzseled a feszültséget?


Ebben nagyon sokat változtam, én alapvetően nagyon nehezen tudtam a feszültséget régebben kezelni, egyből kiborultam és azt éreztem itt a világ vége. Ma már másképp kezelem, főleg befele figyeléssel, egész egyszerűen figyelem magam, hogy ez mi, ami éppen lezajlott. A stresszkezelés miatt kezdtem el a meditációt annak idején, tehát nekem ez bevált.


Mi van a zsebedben, mit hordsz magadnál?


A zsebemben nem nagyon, a női táskámban abban már több minden van. Nekem mindig van egy könyv a táskámban, mert ha bárhol várakozni kell, akkor azt elő tudom venni. Szívesen hordok magammal Zen meséknek különböző részeit, mert azok körülbelül ilyen kis féloldalas buddhista szösszenetek és az pont elég arra, hogy be is tudjam fejezni. Tipikus nő nem vagyok, nincs rúzs a táskámban, és tükör és fésű sincs. A határidőnaplóm fontos, hogy mindig nálam legyen, illetve többször nálam van a hálanaplóm.


Rendezett vagy rendetlen iroda?


Rendezett alapvetően, de sokkal több dolgot tartok az íróasztalomon, mint ami kellene, tehát azt szeretem, ha látom körülöttem a dolgokat.


Mit jelent számodra a pénz?


  • Eszközt.


Mit jelent számodra a siker?


Egy lehetőséget arra, hogy meg tudjak élni olyan dolgokat és tapasztalni, amit a siker nélkül nem.


Mondj nekünk valamit, amit senki, vagy csak kevesen tudnak rólad!


Amiket itt elmondtam abból sok minden van, amit kevesen tudnak rólam. Azt gondolom, hogy egy cégvezetőt mindig egy kemény, határozott és céltudatos embernek tartanak és igyekszünk is mindig ennek a szerepnek megfelelni, rólam valószínűleg kevesen tudják, hogy valójában nekem ez egy szerepem és én nagyon szeretek úgymond törékeny feleség szerepben tündökölni, és én nagyon boldog voltam, amikor nem céget vezettem, hanem a háztartást otthon és a 3 gyerekemmel foglalkoztam, tehát nekem nem lételemem az üzleti élet, bár most nagyon szívesen csinálom.


Szerinted mennyire fontos a szerencse az üzleti/szakmai életben?


A szerencsében alapvetően nem hiszek, itt az élet dobja a labdákat és van, amit úgy címkézünk fel, hogy az egy jó dolog és szerencse, és úgy címkézünk fel, hogy szerencsétlenség és rossz dolog. Az én hitvallásom nem ez.


Jönnek lehetőségek, amit abban az adott pillanatban építőleg hatnak ránk és lehet hogy úgy gondoljuk, hogy rombolóként hatnak ránk, de ha visszagondolunk akár egy vagy öt év múlva az a rossz dolog az átválthat jóvá és fordítva ugyanígy.


Az üzleti életben jön jó és rossz, egy részét tudatosan tudjuk irányítani úgy 70%-ot, a többi jön, nem tudunk vele mit kezdeni, és akkor ez lehet szerencse vagy szerencsétlenség.


Semmi nem történik meg velünk ok nélkül, minden értünk van! A jó és a rossz dolgok is előre fognak minket vinni!


Mi az élet értelme?


Én azt gondolom, hogy mint egy kirándulásra jövünk ide és mint egy igazi jó nyaraláson, először ismerkedsz a hellyel, ahova kerültél, aztán egy idő után elkezded élvezni, rácsodálkozol, megismersz új embereket, új helyzeteket, történnek szerencsés és szerencsétlen dolgok, és amikor érzed, hogy eltelt a két hét, az utolsó napokban egyre több gondolatod van, hogy mi lehet otthon, és amikor felülsz a repülőre az utolsó órákban, akkor már nosztalgiával gondolsz az elmúlt napokra, és már készülsz az életed folytatására.


Mit gondolsz a mentorokról?


Van helyük és szerepük, de csak annyira fontosak, amennyire hagyják az ember személyiségét fejlődni. Én azt soha nem tartottam jó megoldásnak, hogyha az ember úgy éli az életét, hogy befele nem figyel csak kifelel.


Ha elakad az ember, akkor kér és kap egy külső segítséget, hogy azon az adott helyzeten át tudjon lendülni. De a tanácsadó nem dönthet helyettünk minden helyzetben.



Merre tart a világ?


Ez a világ pontosan arra tart, amerre tartania kell neki. Ebben a világban minden rendben van, itt csak látszólag van káosz. Itt pontosan az történik velünk, amit mi akarjuk, hogy megtörténjen velünk.



Mit gondolsz az AI-ról?


Azt gondolom, hogy ez már nem a jövő, hanem a jelen. Nem szabad abba ringatni magunkat, hogy ez majd az unokáinknak lesz a kihívása, ez már a mi életünket is át fogja szőni. Mint mindennek ennek is van nagyon sok előnye és nagyon sok hátránya is. Előnye, hogy sok mindenben már lerövidíti a munkánkat, egyszerűbbé teszi. Ha akarjuk, ha nem ez itt lesz.



Mi a terved a jövőre nézve?


Ha most magát a vállalkozásainkat nézzük, akár a hűtéstechnikát akár a napelemet, ezeknek az üzletágaknak helye van a jövőben is. Mind a két terület olyan, ami megkerülhetetlen, amíg élelmiszer van a világban, addig azt hűteni kell. Az ipari hűtésre mindig is szükség lesz.


Az energia az egy nagyon aktuális téma az, hogy a világ energiai szempontból merre fog alakulni ezt nem tudjuk. Nem látjuk mennyire fogunk elmenni a megújuló energiák felé, ez most egy nagyon változó, képlékeny dolog. De a következő 5-10-15 évben a napelem az még nagyon itt lesz.


Remélem a következő 5 évben még több elégedett ügyfelünk lesz.



Ha tehetnéd, milyen világméretű problémát oldanál meg?


Szerintem minden embernek joga van ahhoz, ha már erre a földre lejött, hogy az alapszükségleteihez kapjon ellátást. Én a legnehezebb világméretű problémának az éhséget és nem megfelelő ivóvizet tartom. Én ha ezt megoldhatnám, akkor ez onnan indulna, hogy minden embernek joga van úgy étkezni, ahogy ő akar és tud, és megfelelő minőségű vizet igyon. Az hogy az életével ezután mit kezd, az már az ő joga és felelőssége.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page