top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Baranyiné Mariann: kezdetek, piackutatás, egyediség, csapatépítés

Baranyiné Mariann arról mesél hogyan kezdték el felépíteni a vállalkozásukat; végeztek e piackutatást; mivel tűnnek ki a piacon; hogyan építik a csapatot a cégükben


<< 2/5 >>


Első lépések a vállalkozásban


Mariann férje indította el a hűtéstechnika vállalkozásukat azzal, hogy szórólapokat dobott be házakhoz, hogy háztartási hűtőgépeket szerel. Mariann otthon volt a pici gyermekükkel és fogadta a beérkező hívásokat, mely feladatokat a férje elvégzett és tovább szórólapozott.


Fél év után felvették az első alkalmazottat és főként az ajánlásokon keresztül építkeznek azóta is.


„Én a mai napig azt vallom és abban hiszek, hogy a létező legjobb reklám az az ajánlás.”

Az ajánlás rendkívül fontos szerepet játszik a vállalkozások és termékek sikerében. Az elégedett ügyfelek és partnerek szóbeli vagy írásos ajánlásai hitelességet és bizalmat sugallnak potenciális vevők, ügyfelek és üzleti partnerek számára. Az ajánlások segítenek építeni a pozitív vállalati hírnevet, növelik a termékek és szolgáltatások iránti keresletet, valamint hozzájárulnak a hosszú távú üzleti kapcsolatok kialakításához és fenntartásához.


A férje korábbi főnökének volt egy egyedi hűtőrendszereket gyártó cége, mely egészen az 1980-as évektől üzemelt és nagyon jó kapcsolat volt közöttük. Ezt a céget 2008-ban megvásárolták Mariannék és összevonva a két vállalkozást az összes tevékenységet egy név alatt folytatják (egyedi hűtőrendszer gyártás, szerviz, klíma üzletág).



Szükség van e piackutatásra?


„Én például azt vallom és ezt számtalan példával tudom is bizonyítani, hogy egy tevékenységet teljesen mindegy, hogy hányan csinálják ebben a pillanatban a piacon, ha te vagy a legjobb.”

Mariann szerint a legfontosabb, hogy az ember szakmailag a legjobb legyen, és ők soha nem a konkurenciát akarták legyőzni, hanem az előző időszakukhoz képest akartak jobbak lenni.


Ennél a gondolatmenetnél fogva nem is csináltak piackutatást, és az évek alatt bebizonyosodott, hogy a szakmaiságra való törekvés az ő vállalkozásuk sikerének a kulcsa.


„Teljesen mindegy, hogy most mit csináltunk éppen, mi mindig valahogy a legjobbra törekedtünk.”

Az ő cégük az elsők között volt, akik boltokba és magán házakba is felszerelt klíma berendezéseket, illetve elsők között mondták, hogy olcsóbb klímával fűteni, illetve használjanak napelemeket az emberek. Minden törekvésük beigazolódott és egymás után robbantak be ezek az iparágak, amit korábban sokan nem hittek el, hogy például klímával megéri fűteni, az ma már egyértelmű.



Egyediség a piacon


Számukra a legfontosabb tényező, ami kiemeli őket a többi piaci szereplő közül az a szaktudás.


„Azt vallom, hogy bármihez fogunk, ha jó a szaktudásunk és arra törekszünk, hogy minél elégedettebb vevőink és ügyfeleink legyenek, és ez a törekvésünk hajthatatlan, akkor egyszerűen nem tudja az ember a sikert kikerülni.”

A másik nagyon fontos tényező, ami megkülönbözteti őket a többi vállalkozástól, hogy családi vállalkozásként működnek, és a kollégákkal is eszerint bánnak, megbecsülik őket, és mindig egyenlő félként tekintettek rájuk.


„A legfontosabb az, hogy nagyon őszinte jó kapcsolatot tudjunk velük kiépíteni, hiszen az életünknek nagyon nagy részét ővelük éljük, tehát többet vagyunk a kollégáinkkal mint a családunkkal jóformán.”

Mariann nagyon fontosnak tartja, hogy tudjon róla, ha valakinek valami problémája van, ha éppen valamilyen érzelmi válságon megy keresztül.


„Hiszek abban, hogy jó és sikeres céget csak nagyon jó csapattal lehet építeni, a jó csapatnak pedig erős tagokra van szüksége, és az erős tag az egy-egy ember személyiségéből tud összerakódni.”


„Mi egy nagy puzzle vagyunk és ebben a nagy puzzle-ben csak én egyetlen egy kis kocka vagyok…a többi a kollégáim, a férjem, a családom.”

A sok egyénből tevődik össze a teljes kép, melynek minden egyes darabja számít és ugyanannyira fontos, mert ha nincs aki számlázzon, vagy szereljen, akkor hiába adnak el hűtőrendszereket vagy bármit, mert minden egyes összetevő számít.


A harmadik fontos tényező Mariann szerint, hogy sosem váltak kapzsivá. Egy megrendelés beérkezésekor sosem az volt az első gondolatuk, hogy mennyit fognak vele keresni, hanem az volt a lényeg, hogy tökéletesen elvégezzék a munkájukat, az ügyfél 100%-ig elégedett legyen. Csakis az elvégzett munka után, amikor kiszámlázzák, akkor kapják meg a nekik járó tisztességes jövedelmet.


„Nem a pénz az, ami motivál. Az én férjem az megszállott műszaki szakember neki egy a lényeg az, hogy a gép jó legyen.”


Csapatépítés


Amikor kollégák felvételéről van szó Mariann mindig segítségül hívja a hetedik érzékét, a belső megérzését, hogy szimpatikus e az illető, másod sorban pedig a szakmai tudás is fontos. Hiába lenne valaki alkalmas szakmailag, ha emberileg nem illik a csapatban, akkor nem fog hosszú távon maradni.


Volt olyan alkalom, amikor az ellenkezőjével próbálkoztak, mert szükség volt szakemberre, de nem illett a közegbe, ezért nem is maradt sokáig az illető.


„Sokkal fontosabb, mint nagyon sokan gondolják, hogy valaki hogy áll a munkához, és hogy áll a kollégákhoz.”

Egyetlen egy rossz elemnek is nagy jelentősége van a csapatban, egy ember is megmérgezheti a légkört, visszahúzhatja a csapatot és rossz hatással lehet a morálra.


„Nagyon ügyelni kell arra, hogy egy kollektívába milyen hozzáállású emberek vannak. Építőleg hatnak egymásra, és motiválják egymást, és viszik, és lendületbe vannak?”

Ha nem megfelelő ember vagy emberek vannak a cégben, akkor az jelentősen befolyásolja a működést, és a vezetők bármennyire is keményen dolgoznak, bármilyen marketinget alkalmaznak, nem fogják elérni a kitűzött célokat, eredményeket.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page