top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Európa vagy Észak-Amerika? Európa ÉS Észak-Amerika! - Tolnai Ákos

Frissítve: ápr. 13.

Tolnai Ákos 2011-ben alapította az AbilityMatrix nevű ügyfélélmény-stratégia tanácsadó céget Amerikában, mely főként innovatív megoldásokkal méri fel piacokat és fejleszt stratégiákat. Ákos előadásában beszél: a piacra lépésről, a stratégiáról, az időról, a ráfordításról és a flexibilitásról.



Tolnai Ákos 2011-ben alapította AbilityMatrix néven ismert ügyfélélmény-stratégia tanácsadó cégét Amerikában, amely az ügyfélélmény alapú stratégiák és innovációk fejlesztésére specializálódott.


Előadása elején a piacra lépés kezdeteiről beszél és elmondja, hogy a vállalkozók zöme három piacot határoz meg: Európát, az Egyesült Államokat és esetleg Kínát. Európában főleg a német piac dominál, itt kezdik el a terjeszkedést. Míg a német piac standardnak számít, addig Amerika és Kína méreteiből adódóan még inkább érdekes a vállalatok számára.


Cégének a fő célja, hogy innovatív megoldásokkal mérje fel egy - egy ország vagy azon belül egy közösség piacait. Például: innovációk piaci tesztelését végzik, termékstratégiákat, és viselkedési közgazdaságtant is mérnek. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy adott szituációban hol működik jól egy termék, hol nem, ha nem miért? Ha igen, akkor arra is választ keresnek.


13 éve vannak a piacon és ugyanazokat az eszközöket használják, mint amit a társaiknak is ajánlanak. Iparágakat keresnek fel, amelyek jellemzően ugyanúgy viselkednek kontinenseken keresztül. Adódhatnak apró kulturális különbségek, de alapvetően hasonlóak.


Az első kérdések az ügyfeleiktől így hangzanak:


  • Európán belül, Németországba menje-e egy cég?

  • Az adminisztráció sok esetben megelőzi az üzletet?

  • Hány ügyfélhez lehet majd eljutni?

  • Mennyi idő alatt lehet tőzsdére lépni?


Négy területet különíthetünk el, mint a kutatási stratégia részét:


  • Ilyen az, hogy mennyi idő alatt?

  • Hol kezdődik, hova akarunk eljutni?

  • Ráfordítás?

  • És milyen stratégiák mentén?

Milyen stratégia menetén? Mert ez egy folyamatos tanulás!

Az időfaktor


Ákos szerint sajnos sokszor nem tudjuk azt, hogy mennyi idő kell a piacra lépéshez. Itt sokan azt a hibát vétik, hogy inkább álmodnak, mint terveznek. Közép és Kelet Európára a 3 - 6 hónapos időintervallum jelenik meg célként, amit máris újra kell gondolni, mert ez inkább években mérhető (0 - 5 év). Véleménye szerint érdemes apró lépésekkel haladni és kevesebb hitet kellene vetni a “serendipity” pillanatába.


Ráfordítások terén ketté kell választani az idő és pénzügyi ráfordításokat. Érdemes számba venni: állami forrásokat azt, hogy nincsenek határozott összegek, nincs konkrét elhatárolás, illetve fontos az időmenedzsment!


Elvei szerint profi cégeknek legyen profi munkaereje!

Például: 80 ezer dollár / év alatt nincs nagyon mit tervezni! Ez egyfajta ökölszabály! Stratégia terén hasznos: "akit tudok és ismerek felhívom! Erre tekintsünk úgy, hogy ez is egy taktika". Egy másik jellemző bukató, hogy sokan nem tudják jól elmondani, mit szeretnénk. Nincs meg a tiszta hiteles kommunikáció.


Az is gyakori, hogy miután az első opció már nem jött be, a cég ezek után megpróbál egy teljes hálózatot felvásárolni. Nem ritka, hogy az első csalódás után sokan váltanak. Ezt el kellene kerülni. Csalódás mindig lesz, viszont ki kell tartani a termék vagy szolgáltatás mellet.


A saját piacon épített hálózatok nem jönnek meg más piacokon! Ahogy az otthoni piac esetén, külföldön is ki kell alakítani hálózatokat!

Nemcsak saját sikertelenségünkből, hanem másokéból is érdemes meríteni!

Készüljünk fel az irányváltásra! Ne úgy tekintsünk a vállalkozásunkra, mint egy statikus dologra. Készüljünk a pivotálásra! Legyünk flexibilisek!

A visszejelzések alapján, ha kell változtassunk a termékünkön, vagy akár a stratégiánkon, szolgáltatásunkon!


Összegezve:


Lehet egyszerre több piacon megjelenni. De bármit is teszünk vegyük komolyan a következő faktorokat:


  • Stratégia,

  • Idő,

  • Ráfordítás,

  • Flexibilitás


Több éves projektek esetén ezt nem lehet elkerülni. A felkészülést időben kell elkezdeni! Sokan már ott hibáznak, amikor az első találkozón elrontanak beszélgetéseket. Be kell gyakorolni tárgyalási helyzeteket! Az első biznisz sosem lesz annyira sikeres, mint ahogy azt tervezzük.


A videó végén a következő kérdésekre is kerestük a válaszokat:


  • Mentalitásában hogyan kell változzon egy vállalkozó és vele a vállalkozása?

  • Időben, hogyan lehet még mérni egy kilépést, lehet-e egyáltalán?

  • Honnan, hogyan mérjük a munkaidőt?

  • Piackutatással, hogyan lehet kikerülni a buktatókat? Mire elég?




Olvass tovább!


bottom of page