top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

A story telling felépítése, mitől lesz jó egy sztori

Frissítve: 2023. febr. 26.

Hogyan vélekedik Lafka Dávid a történetmesélésről, mitől lesz a történetnek WOW faktora?


<< 5/8 >>


A történetmesélés képessége az egyik legértékesebb képesség, amit elsajátíthatsz. A jól elmesélt történeteken keresztül hozzáférhetsz ahhoz, amit a mesélő átélt, és mások is úgy érezhetik, hogy ők is ott voltak. Ez a készség számos kontextusban és helyzetben hasznos - az üzleti beszélgetésektől kezdve az interjúkig és prezentációkig.



Mindenki mesél történeteket; a kihívás az, hogy olyan történetet hozzunk létre, amelynek WOW-faktora van.


"A jól elmesélt történeteken keresztül hozzáférhetünk ahhoz, amit a mesélő átélt. Akár közönség előtt, akár írott formában, mindenkire hatással lesz, aki hallgatja vagy olvassa. "


Kétféleképpen lehet elrontani egy történetek:

  1. Ha végig mindenki jól érzi magát benne.

  2. Mindenki végig rosszul érzi magát benne, ergo nincs változás, ha nincs változás nincs tanulság, nincs konfliktus.


"Ha nem tanulod meg hogyan kell tudatosan fogyasztani történeteket, akkor nem ivódik beléd az, hogy elmesélhetsz egy történetet úgy, hogy szerethető hős maradsz, nem hencegsz, mégis tanulságul szolgálhatsz másoknak."


Többféleképpen el lehet mesélni egy történetet, többféle megközelítésből, ezáltal más eredményt érhetünk el a történettel. Fontos a történet befejezése, és a problémamegoldás, a tanulság, hogy izgalmas legyen egy történet.


Van egy szakmai része a story tellingnek és van egy művészi része.


Szakmai rész: az, ami megtanulható mindenki számára, vagyis hogyan épül fel egy jó történet, milyen elemeket, milyen sorrendben kell beleépíteni a történetbe.


Művészi rész: a story tellingnek már egyéb képességekre is szükség van, hiszen csak akkor ér célba és vált ki megfelelő hatást egy sztori, ha a szavakat megfelelően forgatjuk.


"A történetek sokszor a valódi szereplők szájából hangzanak a leginkább hitelesen."



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page