top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Mári László Levente és a Dakai

Frissítve: 2023. ápr. 17.

Mári László Levente útja a cégalapításig, hogyan épített nagy nevekkel teli network-öt


1/6 >>


Mivel foglalkoznak a szülei és mennyire támogatták?


Jelenleg édesapja a cégben dolgozik, édesanyja webdesigner és jazz koncerteket szervez Magyaroroszágon. Régebben együtt vállalkoztak a szülők techben és nyomdaiparban.



Sokat tanult tőlük gyerekkorában. A technológia szeretete is a szüleitől ered. Úgy véli a cég jelenlegi sikerei a csapatnak, környezetének, volt munkahelyeknek is és a szüleinek is nagymértékben köszönhető. A szülei támogatták a saját döntései meghozatalában.



Volt-e alkalmazotti állása a vállalkozása előtt


Már 14 éves korában elkezdett dolgozni, programozni a szülei vállalkozásába segített be (technológiai vállalkozásuk volt). 18 éves koráig freelancer volt. 19 éves korában pedig Németországba ment el egy nagy céghez technical architect vezetőként.



Nagy nevekkel teli network felépítése


Még gimnáziumban nagyon sok időt töltött László azzal, hogy online chatszobákban ugrált, és próbálta elsajátítani, hogy hogyan gondolkodnak a startup alapítók. Volt egy jó közösség a Product Hunt, aminek tagja volt, itt különböző termékek jelentek meg, amiket a felhasználók teszteltek és visszajelzéseket adtak róla.



Később bejött a Slack, mint közösség építő felület, amit egyrészről használtak a cégek, másrészről több ezres közösségek kezdtek kialakulni rajta, és beszéltek egymással az emberek.


A Produckt Hunt-nak a Slack csoportjába került bele László, és ezáltal tudott beszélni New Yorki és San Franciscoi alapítókkal, illetve volt moderátor is az oldalon.

2015-2016 körül több slack csoport is megjelent Amerikában, amelyekhez csatlakozott, ezek által alakult egy kapcsolat-hálózata, akikkel élőben is találkozott később, ezáltal kialakult egy élő kapcsolat velük.


Vannak még slack csoportok?


Sajnos nincsenek, nem talált, szerinte a mikroközösségek irányába ment el a világ, kevésbé jellemzőek a nagyobb gyűjtőhelyek.


Hogyan jött a cégalapítás ötlete? Hogyan kezdte? Kikkel?


Úgy érezte, hogy a németországi munkájába rengeteg energiát fektet bele és ezt saját vállalkozásában is kamatoztatni tudná.

Felépített Németországban és Amerikában is egy networköt (hálózatot), ezáltal viszonylag gyorsan tudott ügyfeleket szerezni a cégének, főleg ismerősökön keresztül ajánlások útján. Ennek eredményeképp az ügyfelek felé nincs is marketingjük.



Mentorok a cégalapításnál, fejlesztésnél


A cég fejlesztése közben nem volt mentorjuk. Voltak olyan ügyfelek, akiktől nagyon sokat tanultak ezért félig-meddig annak tekinthetőek.

Az ügyfelek visszajelzései alapján fejlesztették a céget.

Leventének még 18 éves kora előtt volt sok ember, aki segített, mielőtt megalapította cégét, például a volt főnökei. Sok jó példát látott a szülein keresztül is. Édesapja a mai napig a cégben dolgozik és segít neki.


18 éves korában alapította saját cégét a Dakait.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page