top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Dakai cég

Frissítve: 2023. ápr. 17.

Hogyan építette fel a cégét Mári László Levente? Mi a titka a gyors növekedésnek?


<< 2/6 >>


A Dakai működése


Mári László Levente a Dakai cég alapítója. 5 éve alapította a céget azóta változott a tevékenységük. Alapításkor blockchain cégekre fókuszáltak, a piac eltűnésével átálltak nagy cégek és kisebb startupok digitális fejlesztésére, most visszatértek a blockchainhez és a feltörekvő, új technológiák irányába haladva, igyekeznek pár lépéssel a piac előtt járni. Olyan problémákat igyekeznek megoldani, amiket előttük mások még nem tudtak.



Hogyan sikerült az elképesztő növekedést elérni?


Fejlesztő csapatként 3 út van:


1. Prepackage termék létrehozása, majd kis módosításokkal sokat el lehet adni belőle. Ebben az esetben ugyanazon a terméken kell dolgozni, ugyanannak a célközönségnek. Mivel László nem jól tűri monotonitást, nem ezt az utat választotta cégének.


2. Folyamatos munka kisebb cégeknek, startupoknak. Ezzel nagyon könnyű folyamatos munkát szerezni és sok referenciát felmutatni, Viszont sok start up „hal” meg idő közben, sokszor nagyobb cégek projektjei is.

„Kevés a sikeres startup.”

Ez sok esetben stresszt okoz, sok a probléma.


3. Nagy cégeknél is lehetnek izgalmas innovatív területek, amelyek a Dakai profiljába beleillenek.



A 2.és 3. út jellemző a Dakai-ra, mivel szükség van startupokra is a napra készséget fenntartani, illetve ki kell tölteni a sales pipeline-ukat, és ez jó lehetőség a junior programozóknak a tanulásra. Viszont alapvetően nagyobb cégeknek szeret a Dakai újat mutatni, ami még nincs.


Vannak projektek, amik között eltelnek hónapok, amikor csak a cég belső rendszerein dolgoznak, ezáltal nem rövidebb feladatokat vállalnak el leginkább, hanem nagyobb projekteket, több hónapos munkákat.


Például dolgoztak együtt a Spotify-al és a Spinnel.

És a nagyobb sikereket követte egyre több nagy cég, egyre több nagy siker, aminek alapja a tudásuk és a cég növekedés volt.


A legtöbb cég, akikkel együtt dolgoznak a Forbes 500-as ranglistáján szerepel. Ennek eredményeképpen már válogathatnak a legizgalmasabb projektek közül, tehát nem ügyfelet kell vadászni, hanem válogathatnak az érdekesebbnél érdekesebb feladatok közül.


Hány fős a cég és meddig tart egy tipikus project a Dakai-nál?



Húsz fő feletti létszámnál tart a cég, ezen túl 17 nyitott pozícióval rendelkeznek, amelyek hamarosan be lesznek töltve. Tehát gyorsan növekszik a cég. Általában egy projekt 6-8 hónapig tart, mely tartalmazza azt is, hogy az ügyfelet felkészítik az önálló működésre.


A Dakai profiljában nincs benne a cégek supportolása, évekig való támogatása. Építenek csapatot az ügyfélnek, akiket kitanítanak és átadják a projektet nekik.


Hogyan tudták a céget finanszírozni befektetők nélkül?



Nincsen befektetőjük, és az első pillanattól kezdve profitábilis a cég. Amikor a német munkahelyét otthagyta, már volt több ügyfelük. László a Németországi munkája kapcsán összegyűjtött fizetéséből szerezte a tőkét, amiből aztán tovább fejlődött a cég.



Direkt kerülték a befektetőket?


László úgy érezte nem tud eleget erről a befektetői világról ahhoz, hogy megkockáztassa, illetve sok rossz történetet hallott. Ma már könnyebb lenne jó döntést hozni, ha ilyenről lenne szó.


„Ez egy házasság, amire úgy éreztem nem állok készen, amíg nem ismerem teljes egészében a kontextust.”

Mi az a méret, amíg úgy érzi tudja vezetni a céget?



„Vannak értékeink és amikor úgy érzem elkezdjük elveszíteni ezeket az értékeket, akkor állnék meg a növekedésben. Csak akkor növekednék tovább, ha meg tudjuk tartani ezeket az értékeket.”

Nagyon emberközpontú a cég, nagyon fontos a kommunikáció, nagyon jó problémákat kell megoldani, ami szoros együttműködést, kooperációt igényel a csapattól. Amíg stabil a rendszer és tud beszélni az emberekkel egyenként is a folyamatos feedback érdekében, és eljutnak hozzá a kulcs információk, addig érdemes növekedni.


Igyekeznek a jelenlegi vezetőiket is úgy képezni, hogyha szükség van változtatásra a struktúrában, akkor azt vezessék be.


A legfontosabb a kommunikáció lefelé és felfelé irányban is.

Saját termék építése



Volt egy saját termékük, ami nem egy sikersztori. Sok energiát és időt fektettek a fejlesztésébe, de az előre elképzelt eladási módszerek nem váltak be, nehéz volt vásárlót szerezni, és nehéz volt hosszú távon motiválni a csapatot, hogy többször is nekifussanak az adott problémának.


Ennek fényében a jövőben csak két esetben fejlesztenek majd terméket, ha:


1. Visszahozza a befektetést, megéri lefejleszteni.

2. Nagyon nagy problémát old meg.


Nem fért bele a további kutatás az ügyfelek után, mivel túl nagy volt a cég növekedése más területeken, így ejtették a projektet.


Nagyszerű tapasztalat volt számukra, rengeteget tanultak belőle, így nekik már megérte ezzel foglalkozni.


Jelentkezés a Dakai céghez



  1. Lépés: Általában videó interjút szoktak küldeni, ami körülbelül 15 perces kérdéssor, amit megválaszol a jelentkező.

  2. Lépés: Ha jó a videó interjú, akkor kerül sor meetingre.

  3. Lépés: Problémamegoldó képesség tesztelés.

  4. Lépés: Meeting, amelyen a probléma megoldását beszélik át, miért, hogyan oldotta meg.

  5. Lépés: Beszélgetés a vezetőséggel. Mik az elképzelései a munkavállalónak.

  6. Lépés: Kötetlen beszélgetés a csapat tagjaival is.

Vannak olyan pozíciók, amire prioritás felvenni valakit, akit nagyon keresünk.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page