top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Minőségi podcast tartalmak készítése

Frissítve: 2023. márc. 10.

Váradiné Diener Szilvia megosztja saját szabályait, melyeket betart és betartat a podcastek készítése során


<< 3/4 >>


Számukra mi jelenti a minőségi tartalmat?


Szilvia szerint, ha valaki elkezd tartalmat gyártani, akkor az a legfontosabb, hogy a saját alapszabályait írja le először, ami aztán még alakul a tapasztalatok során, és ezt tartsa is be.


„Ha a beszélgetőpartner nem akarja betartani a te szabályaidat, akkor nem fogod magad jól érezni a beszélgetés alatt.”


Szilvia elsődleges szabályai a podcastek készítésében:

  • Politikamentes.

  • Vallás mentes.

  • Nem lehet rasszizmus.

  • Ha a vendégnek kiskorú gyermeke van, akkor a hozzájárulási nyilatkozatban aláírja azt is, hogyha a gyermek megjelenik a képben az a vendég felelőssége.


A podcast csatornák esetében is érdemes lefektetni az alapszabályokat, mert abban az esetben, ha ez nem történik meg, akkor a vendég később akár kérheti a hanganyagának, videójának levételét, vagy egyéb problémák is felmerülhetnek.


A technikai részek estén is több epizódra, tapasztalatra volt szükség, hogy olyan dolgokra is felhívják a figyelmet, mint például a mikrofon vagy fülhallgató használata.




Podcastek hosszúsága


Az utóbbi egy évben már nem vágják a hanganyagokat, csak ritka esetekben. A podcastek hosszúsága beszélgetés függő. Kérdezz felelek videók esetén Szilvia és a vendég időkorlátja határozza meg a hosszúságot, hogy mennyi idejük van az adás felvételére.


Ha a vendég a tapasztalatait osztja meg, akkor egy és negyedóra időkorlátban kell azt megtenni. Ez negyedóra bemelegítést, hangolódást és egy óra lényegi beszélgetést tartalmaz. Általában ilyenkor nincsenek előre megírt, inkább spontán kérdések vannak.




Mekkora energiát fektessünk a podcastek hangminőségére?


Szilvia szerint a beszélgetések a jó és rossz tapasztalatok megosztásáról szólnak annak pedig része az is, hogy esetleg háttérzaj van, vagy nem tökéletes a hang. A saját technikai feltételeiken folyamatosan javítottak, de leginkább azért, hogy számára kényelmes legyen a munka, illetve az ő hangzása jobb legyen.


„Ez egy életszerű dolog, amit mi csinálunk.”

„Szerintem hallanak és szerintem megértik, amit szeretnék átadni. Nekem ez a fontos.”

Hasznos lehet, ha a podcast adások előtt instrukciót küldünk a beszélgető partnernek, arra vonatkozóan mire figyeljen oda (háttérzajok, fülhallgató, mikrofon stb.), hogy minél élvezhetőbb legyen a tartalom meghallgatása.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page