top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Rédey Soma a Vilhemp egyik alapítója

Frissítve: 2023. márc. 15.

Rédey Soma elmeséli hol van jelenleg, mi a végzettsége és milyen munkája volt korábban, volt e vállalkozó a családban


1/7 >>


Az emberiség egyik legfőbb problémája a környezetszennyezés és azon belül is a műanyag szennyezés, ami visszafordíthatatlan károkat okoz a bolygónkon. Ez ellen a leghatékonyabb, ha mindenki egyénileg lép fel és tesz valamit a környezetéért, hogy a következő generációknak is legyen hol élniük.


A Vilhemp célul tűzte ki, hogy olyan eszközöket gyártson, olyan alapanyagokból, hogy azok használat után ne csupán a szemétben kössenek ki, hanem megfelelő körülmények között rövid időn belül lebomoljanak a környezet szennyezése nélkül.


A modern élethez igazodva olyan alapanyagokat és eszközöket kerestek, amelyek fenntarthatóak, hasznosak. Addig keresgéltek míg meg nem találták azt a fő alapanyagot, amivel később evőeszközöket gyárthatnak egy hordozó anyag segítségével.


A Vilhemp 3 alapítója Rédey Soma (COO), Fülöp Villő (CEO) és Szűts Gergely (CFO).



Tartózkodási hely és foglalkozás


Soma jelenleg Észak-Amerikában Montreálban tartózkodik, ahol az elsődleges célja, hogy külföldi piacra lépjenek, azon belül is a kanadai piacot tűzték ki célul.


2019 év vége és 2020-as év volt az, amikor az ötletből már kézzel fogható termék lett, és azóta pedig nagyon sok minden történt. Az ötletük fő szempontjai a komposztálhatóság, környezetvédelem, tudatos felhasználás és anyaghasználat mindaz, amit ők tenni tudnak a környezetért.




Rédey Soma végzettsége és munkái


Soma az elmúlt 10-15 évben nem ilyen jellegű üzleti háttérrel foglalkozott, közigazgatásban dolgozott a Tudományos Akadémia Kommunikációs Főosztályán, lényegében irodai munkát végzett.


„Voltak ott is kreatív, meg szervezést igénylő feladatok, de hát alapvetően nem üzleti tevékenység beindítása volt azért.”

A Műszaki Egyetemen műszaki menedzser szakon végzett, emellé a diploma mellé egy bölcsész diplomát is szerzett az ELTE filmesztétika, filmelmélet szakon. Ezután PHD hallgató volt, közben már dolgozott az Akadémián.


„Egy ilyen vegyes érdeklődés, illetve éppannyira műszaki, mint amennyire bölcsész vagy humán, de ugyanúgy az üzleti dolgok is mindig benne voltak a lehetőségekben.”

Gimnáziumba az AKG-ba (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) járt, ahol volt vállalkozástan órájuk (jung enterprise) , ez a mai napig meghatározó élmény volt számára. Ezen az órán csoportokat kellett kialakítani, a csoportok kitaláltak egy vállalkozást, aminek meg kellett határozni a fő profilját például kereskedés, eladás. Részvényeket készítettek, amiket a szülők megvettek, abból a pénzből gyártottak valamit és eladták. Ezek a tapasztalatok elraktározódtak és 15-20 évvel később, a saját vállalkozásánál előjöttek.




Családi háttér


Náluk a családban a vállalkozásnak hagyománya volt, édesapja mindig ilyen formába igyekezett előteremteni a megélhetést számukra és megvalósítani az elképzeléseit. Üvegszálas poliészterből készítettek sokféle terméket például vízibicikliket, kajakokat, kenukat, vitorlásokat és ebben az időszakban épültek óriás csúszdák a Balaton környékén. A csúszdák közül 1-2 családi vállalkozásban benn maradt és ezáltal Somáéknak az volt a nyári munkájuk gyerekként, hogy üzemeltették ezeket, ez a mai napig fennmaradt hagyomány a családon belül.


Ez nagyszerű tapasztalat volt számukra, sok vállalkozással kapcsolatos tevékenységet, ismeretet el tudtak sajátítani már gyerekként, ugyanakkor felelőséggel is járt.


Soma elve az, hogy ne akarjunk egyből nagy hasznot az üzletből, sokkal jobb az, amikor az ember lépésről lépésre építi fel a vállalkozását, kisebb haszonnal, de jó minőségben, és az hosszú távon megélhetést biztosít számára.


„A minőség többet jelent, mint mondjuk az, hogy egyből nagyobb haszna legyen az embernek.”




Olvass tovább!


További cikkek a témában:


bottom of page