top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Vilhemp: hazai és amerikai piac, növekedés

Frissítve: 2023. márc. 15.

Rédey Soma a hazai piac kiépítéséről, a kanadai piac meghódításáról mesél, mire lenne szükség az amerikai piacra való terjeszkedéshez


<< 5/7 >>



Hazai piac kiépítése


Részt vettek az akcelerációs programokban ott bekerültek a Startup Plastic Surgery programba, amely egy hazai kezdeményezés a műanyag termékek lecserélésére. Itt volt egy peach-ük, ahol felkeltették a Hiventures érdeklődését és kapták az első üzleti tőkebefektetést, illetve ezen keresztül kerültek kapcsolatba a Spar-ral.


Részt vettek a Cápák között televíziós műsorban, ahol volt lehetőségük jelentkezni a Hungaricool by Spar programra. Részt vettek a Spar felkészítő programján, mely abban segítette őket, hogy polcra kerüljenek. Így került a termékük a Spar üzletek polcaira.


„Ez egy akkora lökést adott, hogy hirtelen egyik hónapról a másikra kellett felpörögjünk egyrészt gyártásban másrészt pedig sztenderdekben, hogy megfeleljünk azoknak az elvárásoknak és minőségügyi előírásoknak, hogy polcra kerülhessünk.”

Nagy lépés volt ez számukra sok pénzt is igényelt ez a folyamat, illetve az energiaforrásokat is át kellett alakítani, hogy a mennyiségeket le tudják gyártani. Azóta folyamatosan bővül a hazai piac, tárgyalnak kiskereskedelmi láncokkal, éttermekkel. Mára már van sales kolléga, akinek ez a fő feladata, hogy ügyfeleket szerezzen és tartsa a kapcsolatot a meglévőekkel.


„Az alapvető modellünk egyébként B2B, tehát ezeket a termékeket nagy mennyiségben tipikusan üzleti vállalkozásoknak lehet jól eladni, de a sok kicsi meg sokra megy, tehát kell a B2C is azért.”



Kanadai biznisz


Az elejétől fogva úgy építették az üzletet, hogy Soma nem volt otthon, mert a felesége munkája kapcsán járják a világot. Amikor megtörtént a cégbejegyzés éppen Marokkóban voltak, ennek ellenére online el tudták intézni a céges ügyeket, a partnerekkel való tárgyalásokat.


Soma mellett a másik két alapító Fülöp Villő (Soma felesége) és Szűts Gergely. Gergő tartózkodik Magyaroroszágon folyamatosan és főállásban a Vilhemp-pel foglalkozik. Az ő feladata, hogy személyesen tartsa a kapcsolatot, logisztikát szervezzen, ha valahol személyesen meg kell jelenni, vagy aláírni valamit, akkor rendelkezésre áll.


„Van egy ilyen nagyon jó együttműködés, közös munka, ami ezt működőképessé teszi.”

Ennek köszönhetően Somának van lehetősége a külföldi piaccal foglalkozni. Jelenleg feleségével Kanadában, Montreálban élnek, nemrég költöztek ide.


„A környezetvédelem fontos, de egészen más dimenzió egy észak-amerikai piac, tehát itt teljesen más megközelítésben, meg látásmódban kell a piacépítést megtenni.”

Ezt Magyarországról nehéz lenne megszervezni, jobb jelen lenni személyesen ezen a piacon. A termékbemutatókon, rendezvényeken való részvétel költséges, a Magyarországról való utazás drága. Eljuttatni a terméket Amerikába szintén költséges.



„Az nem egy fenntartható modell, hogy otthon mondjuk Tiszaújvárosban meg Debrecenben legyártjuk a termékeket, bepakoljuk konténerbe és ide szállítjuk, akár az USA-ba vagy Kanadába.”

Somáékat Kanadába terelte az élet, így most kézenfekvő, hogy a termékeikkel is foglalkozzanak ott helyben. Szerinte célszerű lenne helyben kialakítani a gyártást.


„Itt egy ilyen szemlélet van, amit mi próbálunk hozni, igazából ez a szemlélet, ami a Vilhempet talán leginkább jellemzi, jó oké termék, de tegyünk valamit azért a környezetünkért, és ezt próbáljuk ezen keresztül a Kanadai piacra lépésen keresztül is hozni.”


Milyen növekedés szükséges az Amerikai piachoz?


Amerikában, ha valamilyen termék felkapott lesz, akkor a piac hatalmas mérete miatt hatalmas mennyiségekre is van szükség. Ebben az esetben komoly probléma lehet, hogy tud e eleget gyártani az adott cég a termékből.


Jelenleg nincs saját gyártósoruk, mivel a vállalkozás még fiatal és ez nagy befektetést igényelne. Szerződött partnereik vannak, akiknél bérgyártásban készülnek el a termékek. Céljuk, hogy fokozatosan növekedjenek és majd elérjék azt, hogy ők maguk gyártsák termékeiket.


„Per pillanat ott vagyunk, hogy egy hónapban körülbelül 1 vagy 2 hétnyi … gyártást igényel az a mennyiség, amit a jelenlegi piacunk felvesz.”

Ha sikerülne önálló gyártásba kezdeni, akkor az egy újabb szintlépés lenne a vállalkozás életében. Soma úgy véli, hogy rá kell szánni az időt a növekedésre és lépésről lépésre haladni előre.




Miért félnek Amerikába terjeszkedni az Európai vállalkozók?


Az amerikai piacra való terjeszkedés nem könnyű, sokan megrettenhetnek a feladat nagyságától, de nem lehetetlen. Azt viszont látni kell, hogy más a mentalitás, más a gondolkodásmód, a szemlélet.


A Vilhemp tekintetében nagy segítség, hogy jelen tudnak lenni személyesen az országban, enélkül számukra is még nagyobb feladat lenne az óceánon túlra merészkedni.


Sok a lehetőség Amerikában, de nem minden termék vagy vállalkozás érdemes arra, hogy ott vesse meg a lábát és nem is mind maradna életben.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:



bottom of page