top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Vilhemp: Covid hatásai, több láb, tanácsok kezdő vállalkozóknak

Frissítve: 2023. márc. 15.

Rédey Soma elmondja a Covid milyen hatással volt vállalkozásukra, miért fontos több lábon állni, kezdő vállalkozók problémái, ötlet szabadalmaztatása


<< 6/7 >>



A Covid segített vagy inkább rontott a Vilhemp terjeszkedésében?


A Covid hozta azt magával, hogy az üzleti tárgyalások, megbeszélések online történő megvalósítása már mindenkinek megszokott és elfogadott.


„Én úgy érzem, hogy ez az egész időszak nekünk sokkal több lehetőséget kínált, mintsem amennyire vissza is vetette a piacot.”

Új lehetőségeket nyitott ki ez az időszak több területen is, mint például az online munkavégzés, ezáltal a sok utazás és személyes találkozók helyett több idő marad egyéb üzleti tevékenységekre.




Több lábon állás


Minden kontinens másképpen reagál a válságokra (Covid, energia válság stb.) ezért, ha valakinek sikerül több kontinensre is terjeszkedni az stabilitást adhat számára, hogy lesz legalább egy olyan, aki számunkra kedvezően kezeli a helyzetet.


„A legelejétől kezdve a saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy például ahhoz, hogy termékeket határidőre és mennyiségben gyártani tudjunk úgy tudjuk csak bebiztosítani magunkat, hogy minden egyes fázisban, tehát a teljes előállítási fázis egyes lépései be vannak biztosítva.”

Úgy lehetséges bebiztosítani a gyártást, ha például az alapanyagokat több helyen is be lehet szerezni, legyen több opció, hely a gyártásra. Az első másfél-két év tapasztalata volt eljutni odáig, hogy több lábon álljanak, hogy biztosított legyen a termékek legyártása.


Több befolyásoló tényező is lehet a háború, az alapanyag, az adott ország szabályozásainak való megfelelés. Egy újabb kontinens meghódítása újabb problémákat vet fel, amiket meg kell oldani, ezért időigényes folyamat a terjeszkedés, a növekedés.




Kezdő vállalkozók problémái


Ha volt egy ötletük, ami működött laboratóriumi körülmények között azt kivinni gyártásba és a piacra kompromisszumokat igényelt. Vagy jogszabályi háttér miatt, vagy anyagi, vagy erőforráshiány miatt. Igyekezzenek minél közelebb maradni az eredeti elképzeléshez a vállalkozók a kompromisszumok ellenére.


  • Könnyen elkeseredhet a kezdő vállalkozó, ha nagy problémákkal szembesül rögtön az elején. Jól jön ilyenkor, ha van mentor vagy coach, aki tanácsot tud adni.

  • Jó lehet még, ha az ember nem görcsöl rá a problémára, hanem kicsit elengedi és általában az élet hoz valamilyen megoldást.

  • Fontos még, hogy több lábon álljon a vállalkozás.

  • A kooperáció, az együttműködés előre viheti a vállalkozást, sokkal inkább, mint a versengés, az ötletek-módszerek titkolása.

  • Az egészséges versenyhelyzet motiváló lehet.

  • Tapasztalat csere, melyre számos fórum van ma már.




Az ötlet szabadalmaztatása


Somáék az elején elkezdtek foglalkozni az ötlet szabadalmaztatásával, de egy eléggé pénznyelő feladatnak bizonyult, rengeteg energiába és pénzbe kerül a szabadalom.


„Igazából sokkal többet ad hozzá az egész történethez az, hogyha csináljuk és ha mondjuk piacvezetőként tudjuk csinálni olyan minőségben és előrébb vagyunk, mint azok, akik adott esetben azt várják, hogy lekoppintsák.”

Persze mindenki el van foglalva a saját dolgával és nem azt várja, hogy más ötletét elleshesse. Többet hoz az, ha valaki beleteszi munkát és energiát és piacvezető, mint az ha folyton szabadalmaztatni jár.


„Megyünk vele a piacra és legyünk vele piacvezetők, és akkor az véd minket, hogy mi már gyártjuk, tehát mi már csináljuk és akkor az a lépéselőny mondjuk ahhoz képest, aki még ezt nem kezdte el, de fogja.”

Mindenkinek egyéni döntése, hogy mennyi energiát és pénzt szán a szabadalmaztatásra.




Tanácsok kezdő vállalkozóknak


  • „Idő, energia, Kitartás!”

  • Legyen kitartó az ötlet kitalálója, pláne a vállalkozás legelején, amikor nehéz megvalósítani az elképzeléseket.

  • Ha az elszántság megvan, akkor meg lehet találni hozzá az erőforrásokat.

  • Az egyetemi programok, akár erasmus program jó lehetőség lehet külföldi kapcsolatok építésére, külföldön ösztöndíjat szerezni.

  • Az elméletek után fontos a konkrét tett, a kapcsolatfelvétel a leendő partnerekkel és azon keresztül megvalósítani az ötletet.

  • Mindig vannak kudarcok, de lesznek sikerek is.

  • Ne legyen kishitű az ember!

  • Minden ötlet lehet jó.




Mitől lehet jobb egy vállalkozás?


Fontos az innováció, a megújulás, akár visszatérni a kezdetekhez és mindig valami újat kitalálni.


„Szerintem, ha ez nincs meg úgy bele tud fáradni a vállalkozás, pláne egy ilyen startup-nál.”

Folyamatosan változik a világ, átalakul, ezért legyen meg a készség arra, hogy a vállalkozás is meg tudjon újulni, alkalmazkodni tudjon. A fejlődéshez kell az, hogy alkalmazkodni tudjunk, új ötleteink legyenek, új megoldásokat találjunk ki.


Folyamatosan dolgozni kell a vállalkozáson, nem szabad hátradőlni, mert akkor lesznek, akik jobbat, jobban csinálnak. Néha kockáztatni is kell, hogy fejlődni tudjunk, a következő szintet meg tudjuk lépni.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page