top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Vilhemp: műanyag és újrahasznosítható termékek ára, komposztálás

Frissítve: 2023. márc. 15.

Rédey Somától megtudhatjuk mennyivel drágább a termékük a hagyományos műanyag evőeszközöknél, hogyan történik a kender termékek komposztálása, milyen termékek újrahasznosíthatók


<< 4/7 >>



A műanyag termékek ára összehasonlítva a Vilhemp termékeivel


Az árkülönbség meghatározásához össze kell hasonlítani a hagyományos műanyag alapanyagokat a PLA-hoz (politejsav) képest és itt van egy 3-5-szörös szorzó, vagyis a biológiailag lebomló evőeszközök ennyivel többe kerülnek.


Ha azt vesszük figyelembe, hogy pár forintos termékek az evőeszközök (hagyományos műanyag 5-10 forint, lebomló 25 forint körül) az ételhez képest, amit elfogyasztunk vele egy gyorsétteremben elhanyagolható ez az árkülönbség és ez a termékár.


„Még mindig az az ár nagyságrend, ami arányaiba vetítve mondjuk bele kellene, hogy férjen. Egy 3000Ft-os menünél mondjuk az, hogy 4-5 Ft vagy 20-25 Ft az étteremnek a plusz költsége nyilván számít, de elenyésző. És szerintem erre kezdenek egyre többen ráébredni, hogy ezekre az egységekre is érdemes odafigyelni, hogy milyen egyéb kiegészítő termékeket ad a vevőnek, mert lehet, hogy ezzel is plusz vevőket tud behozni.”

Ehhez az is kell, hogy a vevők egyre tudatosabbak legyenek a fogyasztásukat illetően ezzel óvva a környezetüket. Somáék igyekeztek odafigyelni a termékük teljes életciklusára és a termékük egyik fő tulajdonsága a komposztálhatóság.


„Mi erre igyekeztünk már a legelején odafigyelni és úgy felépíteni a modellünket, hogy szolgáltatásként kínáljuk azt, hogy ahol lehet ezeket gyűjtsük külön, amennyiben erre lehetőség van akkor mi azt elhozzuk.”

Van egy partnerük a Proficon Kft. egy gödöllői cég, aki az ipari komposztálást végzi, olyan körülmények között, hogy a lebomlás egy hónapon belül végbe mennyen. Ezáltal a termékek ökológiai lábnyoma a 0-hoz közelít. Ez az éttermeknek is egy plusz szolgáltatás a fogyasztók felé, hogy az általuk elfogyasztott étel nem okoz akkora környezetszennyezést, mint korábban a hagyományos műanyag evőeszközökkel, amik akár több ezer évig sem bomlanak le.




Kender termékek komposztálása


Nem mindegy, hogy a komposztálás házilag vagy iparilag történik e. A politejsav egyik nagy kritikája, hogy csak iparilag komposztálható, ami negatív visszhangot kelthet.


„Az ipari komposztálás egyébként annyit jelent csupán, hogy ipari standardok között beállított értékeknél 30 napon belül történik meg a teljes lebomlás.”

3 értéket állítanak be: a páratartalom, a hőmérséklet és a sötétség. Ezen a 3 tényezőn múlik, hogy 1 hónapon belül lebomoljon az anyag. Tehát nem kellenek extrém feltételek ehhez a folyamathoz. Azért persze Somáék nem ajánlják, hogy otthon a kert végében gyűjtsük a termékeket, mert nem lenne mutatós és egy kicsit több idő lenne a lebomlás.



„Ha mondjuk bekerül a kommunális hulladékba azt szoktuk mondani, hogy ott körülbelül egy év alatt attól függ, hogy milyen a hulladék hasznosítása, ott is megtörténik ez a lebomlás és ott sincs mikroműanyag keletkezés.”

Folyamatosan történik világszerte az alapanyagok kutatása, hogy lebomló és újrahasznosítható termékeket tudjanak gyártani. A Vilhempben is folyamatosan zajlik a kutatás, hogy hogyan tudnának még jobb granulátumot készíteni.




Honnan lehet tudni, hogy egy adott termék tényleg újrahasznosítható-e?


A bizonyítékok arra, hogy valami tényleg újrahasznosítható e a Független Tanúsító Bizottságok általi jelölés a termékeken.


„Nagyon sokan meglovagolják ezt a zöld hullámot, hogy ő azt mondja magáról, hogy újrahasznosítható vagy komposztálható, de mi van, ha mégsem.”

Somáék igyekeznek a sztenderdeknek megfelelni vezért tőlük független szervezetek tanúsítványait szerzik meg, melyek igazolják az ökológiai lábnyomuk méretét.


„Hogy az egész folyamat, amit használunk az valóban ellenőrzött legen.”

Fontos a Vilhemp által gyártott evőeszközökről megjegyezni, hogy valamelyest hasonlítanak a műanyagevőeszközökre, az anyagukban látszanak a rostszálak ez talán egy megkülönböztető jel és a hasonlóság miatt sokan azt hihetik, hogy a műanyag hulladékokkal együtt kell kidobni, de ez nem helyes, mivel újrahasznosíthatóak. Ezt igyekeznek minél több helyen, a csomagoláson is feltűntetni a vásárlók számára.


„Ahogy a hagyományos műanyagot hasznosítanák azzal a technológiával ez máshogy viselkedik, tehát nem keveredhet a hagyományos műanyag szeméttel.”



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page