top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Villámkérdések: Rédey Soma

Frissítve: 2023. márc. 15.

Tudj meg többet Rédey Somáról: kedvenc könyvei, szakmai könyvek, pénz, siker, szerencse, tervek a jövőre nézve, AI, merre tart a világ


<< 7/7


Kedvenc könyv?


Az utóbbi időben Náray könyveket olvastam, nagyon inspiráló volt számomra.


Melyik business (szakmai) könyv segített legjobban a vállalkozásod építésében?


Elon Musknak olvastam egy könyvét, ami nagyon érdekes volt. Ebben a könyvében írta le, hogy amikor informatikai vállalkozásokba kezdett, konkrétan az online bankolással kezdett el foglalkozni annyira gyerekcipőben volt még ez a terület, hogy az USA-ban több jogszabálynak nem felelt meg, de ő ennek ellenére vitte, és aztán az élet azt hozta, hogy ma már mindenki online bankol, tehát a jogszabályokat kellett ahhoz igazítani, mint amennyire ő előrébb járt. Ezen kívül még Steve Jobs könyvét olvastam, az is meghatározó volt.


Kedvenc podcasted?


Podcasteket nem hallgatok, arra nincs időm.


Mit hallgatsz, olvasol, nézel most?


Esténként, amikor a gyerekek már alszanak, meg mondjuk nem az üzlet, van egy kis idő sorozatokat azért szoktunk nézni, és itt leginkább történelmi jellegűek, amiket az utóbbi időben néztünk például A korona, For All Mankind, Watergate.


Hogyan menedzseled a feszültséget?


Az utóbbi időben leginkább kutyasétáltatással, sporttal, gyerekekkel való foglalkozással, elterelem a figyelmet arról, ami az üzleti feszültséggel kapcsolatos.


Mi van a zsebedben, mit hordsz magadnál?


Általában mobiltelefon, pénztárca, zsebkendő meg egy-egy hajgumi a lányok miatt, mert két lány gyermekem van.



Rendezett vagy rendetlen iroda?


Nálam inkább rendezett, noha nincs minden nap úgy elpakolva, ahogy én azt látni szeretném, de nekem sokkal jobban megy a munka, ha úgy rendezett, hogy minden a helyén van.


Mit jelent számodra a pénz?


Alapvetően azért motiváció, tehát mégis csak a pénzért dolgozunk, az ami a konkrét eredményét jelenti egy üzletnek. Nagyon jó visszacsatolás is, ha a számlázási rendszeremben a hó végi statisztikán azt látom, hogy mennyit kiszámláztam és akkor bevétel van.


Mit jelent számodra a siker?


A siker talán egy még nagyobb motivációs tényező, mint a pénz. Szerintem mindenki így van ezzel, hogy a sikerre vágyik, hogy önmagát visszaigazolja, hogy az elképzelései azok helytállóak. A siker az egyfajta eredményt jelent.


Mondj nekünk valamit, amit senki, vagy csak kevesen tudnak rólad!


Óriás vízi-csúszda üzemeltetéssel töltöttük a gyerekkorunkat a testvéremékkel, barátomékkal együtt.


Szerinted mennyire fontos a szerencse az üzleti/szakmai életben?


Alapvetően ez a jókor jó helyen, tehát szerencse nélkül szerintem nem megy, most ha azt mondanám, hogy 50% akkor az túlzás lenne, de egy 20-30%-ban biztos, hogy szerepet játszik a szerencse, hogy mikor kivel tud beszélgetni az ember, találkozni, valahol valamit otthagy és arra a másik rátalál, vagy véletlenül a fejére esik a bevásárlóközpontban termékünk és azért lesz egy partner.


Mi az élet értelme?


Én most azt mondom, hogy a család és a gyerekek és remélem, hogy az amit kitaláltunk vagy amit megcsináltunk annak lesz valamilyen nyoma majd és adott esetben akár tovább is viszik, vagy legalább a szemléletet tovább viszik.


Merre tart a világ?


Ez jó kérdés. Bizonyos szempontból úgy gondolom, hogy hagyományos dolgok elfelejtődnek, például az egyházba járás.


Szerintem egyre többen felismerik azt, hogy a környezetvédelem fontos és tudnak is tenni érte. Szerintem tesznek érte az emberek annak ellenére, hogy nagyon sok a hulladék és sok helyen ez probléma, de a tendencia olyan, hogy az ember egyéni szinten egyre többet foglalkozik vele.


Mikre figyel oda az ember, az igazi értékek a család, a szeretet, egymásra való odafigyelés. Szerintem ezek olyan hagyományos, fontos dolgok, amikre időt kell szánni.

A gyerekeknek is igyekeznek minél később odaadni a kütyüket, eszközöket, telefont, hogy legyen idő egymásra ebben a pörgős világban.




Mit gondolsz az AI-ról?


Ez egy nagyon fontos kérdés. Én dolgoztam az Akadémia Kommunikációs Főosztályán és ott olyan kutatócsoportokkal is szóba elegyedtünk, akik ezt tudományos szinten csinálták. Én nem értek így hozzá, de az biztos, hogy a napjaink világában egyre több adat keletkezik, az internet által, mert minden be van digitalizálva (bankkártya, helyadatok stb.), ezt a rengeteg adatot ember nem tudja feldolgozni. Ez óriási dolog szerintem, hogy odáig jut a technológia, hogy ezek feldolgozhatóvá válnak, és olyan következtetéseket le tud vonni, amire aztán építkezhet akár egy kutató.



Az agrár területen is, ha a mesterséges intelligenciát nézzük, ezek a precíziós agrár gazdálkodási dolgok, amiket erre építenek, a népességi élelmezés szempontjából az erőforrásokat úgy tudjuk beosztani, csoportosítani, hogy az a legjobb legyen. A hatalmas népességre tekintettel elengedhetetlen, hogy legyen egy technológia, ami ki tudja szolgálni az igényeket.



Mi a terved a jövőre nézve 5-10 év múlva?


Ha ezt a kérdést másfél-két évvel ezelőtt tették volna fel, akkor lehet, hogy másként látnám. Most én arra fókuszálok, ahol vagyok, tehát ez az Észak-Amerikai piac, itt megvetni a lábunkat és megerősödni, és Európán kívül egy erős itteni szálat is felépíteni.


Az otthoni vízió az változatlan, hogy azon a piacon jelentős szereplővé szeretnénk válni és egyébként kibővítve a portfóliót egyéb termékekkel. Én mindenképp a vállalkozó szeretnék lenni, nem kanyarodnék vissza az előző életemhez, és ezt a céget csinálnám. Én úgy látom, hogy ezt a céget viszem tovább 5-10 év múlva is, ami mondjuk jelentősebb is, akár saját gyártó sor satöbbi.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page