top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Székely-Keresztesi Orsolya és Dr. Székely Zoltán: problémák, tanácsok, mentorok, AI

Székely-Keresztesi Orsolya és Dr. Székely Zoltán véleménye a mai vállalkozók problémáiról, tanácsaik a vállalkozóknak, gondolataik a mentorokról és coachokról, AI-al kapcsolatos tapasztalataik


<< 3/4 >>


Vállalkozók problémái és feladatai


Orsi szerint az egyik probléma a bőség zavara, vagyis annyifél irányzat, stratégia közül lehet választani, hogy nehéz egyet választani, arra fokuszálni, és azon végig menni.


Zoli tanácsa a vállalkozóknak, hogy beszéljenek minél több nyelvet, amennyiben sikeresek akarnak lenni a globális piacon, azon belül is az alap az angol nyelv, illetve hasznos lehet ha az ember beszél németül vagy franciául vagy kínaiul vagy oroszul vagy arabul, mert ezek a nagy „pénz és hatalmi centrumok a világban”.


„Függetlenül attól, hogy ezek most jóban vannak egymással vagy rosszban, egy üzletembernek tudni kell tárgyalni baráttal is meg ellenséggel is.” (Zoli)

Ha esetleg az alapítónak nincs is ilyen vagy ennyi féle nyelvtudása, akkor törekedni kell rá, hogy olyan csapatot építsen, amiben rendelkeznek emberek ezekkel a nyelvtudásokkal. Arra is érdemes figyelni, hogy olyan nyelvek legyenek ezek, amik az adott szakmára jellemzőek, ezeken a nyelveken előrébb tartanak.


A következő fontos dolog, amivel a vállalkozónak rendelkeznie kell az egy üzleti terv, ami legalább az alap koncepciót tartalmazza. Fontos megtalálni a jó módszert, ami az adott iparágra jellemző és a szerint haladni. További fontos feladatok: kockázatelemzés, időstratégia, cash flow terv, szükséges kompetenciák meghatározása, szabályozási környezet, kell e engedély a tevékenységhez, piacelemzés.


„Visszatérünk erre a 3 kritikus elemre, hogy az idő, a csapat, gyakorlatilag a lehetőségek, azaz megtapadásnak az esélyei, a környezet, ezek a legfontosabbak, amiket a vállalkozónak fel kell mérni.” (Zoli)

Zoli következő fontos tanácsa, hogy tanulni kell mások hibáiból, tehát olyan csoportokat, eseményeket, kell keresni, ahol elmondják a tapasztalataikat a vállalkozók és ezáltal úgy lehet tanulni, hogy nem követjük el ezeket a hibákat.Tanácsok vállalkozóknak


Merj felejteni.” (Zoli)

Zoli azt mondja, hogy a vállalkozásaik mindegyik fázisában másképpen kellett gondolkodniuk, egyéni vállalkozóként, induló cégként, és most csapattal. Amikor mikrovállalkozásból középvállalkozássá válnak majd, akkor is teljesen új mindsetre lesz szükségük, új szervezeti kultúrát kell meghonosítani. Az ő esetében ez nem annyira pozitív hozadéka a vállalkozás növekedésének, mert nem tud minden nap a kutatással foglalkozni, hanem lefoglalják az irányítási feladatok, ezáltal távolabb kerül a tényleges szakmájától.


Tehát Zoli legfontosabb tanácsa a vállalkozás építés előtt állóknak, hogy merjék elfelejteni azokat a dolgokat, amik az egy-egy fázisában a cégnek működnek, mert teljesen más tényezőkre kell figyelni a növekedés során, teljesen új gondolkodásmódra lesz szükség.


Orsi azt tanácsolja, hogy időről időre (ciklikusan) vissza kell nézni és meg kell vizsgálni, hogy mely folyamatok hasznosak, min kellene változtatni, keresni kell az, hogy miben tudna jobb lenni az ember.Mentorok, coachok


„Szerintem mindenkinek van mentora, akár így nevezi akár nem, tulajdonképpen mindannyiunk életében vannak olyan személyek, akik közel állnak hozzánk, felnézünk rájuk és tudunk tőlük tanácsot kérni.” (Orsi)

Orsi szerint a magyarok körében inkább az a kérdés, hogy merünk e tanácsot kérni, elismerjük e, hogy valami nem úgy megy mint ahogy elterveztük, bátorság kell beismerni és segítséget kérni. Ez lehet valamelyest az oktatási rendszer hibája is, hogy nem merjük kimondani, hogy ezt még nem tudom.


„Nem látják a különbséget a tanácsadó, az oktató, a mentor, meg a coach között.” (Zoli)

Tudni kell, hogy a coach nem fog segíteni a munka elvégzésében, nem fogja az illető helyett megcsinálni, mert nem ez a szerepe. Zoli szerint Magyarországon „a kudarc az egy bűnös dolog”, az emberek nem feltétlen mernek segítséget kérni, mert ha hibáznak az csökkenti a személyes értéküket, tehát az emberek fejében az van, hogy nem lehet hibázni. Ezen ok miatt nehezebben nyílnak meg és nehezebb is mentorálni őket.


A másik fontos dolog, hogy a mentor csak akkor tud hatékony lenni, ha a segítséget kérő teljesen megbízik benne, elmond minden problémát és ezáltal mélyebb dolgok is kiderülhetnek, ami nélkülözhetetlen a megoldás megtalálásához.


A harmadik tényező, hogy komolyabban kellene venni Magyarországon a titoktartást, hiszen itt fontos üzleti titkok hangzanak el, és ha nincs meg a bizalom a mentor és a vállalkozó között, akkor nem lehet eredményes munkát végezni.Merre tart a világ?


„Más kihívásai vannak ma egy vállalkozásnak mint 2000 évvel ezelőtt egy római gabona kereskedőnek, de az alap kritériumok, meg az alap kockázatok azok még mindig ugyanazok, csak a technolói megjelenése más.” (Zoli)

Orsi egy spirálhoz hasonlítja a világ változását, vagyis ugyanazok a fajta kihívások vannak csak más környezetben jelennek meg ezért másabb vagy újabb választ kell adni rájuk.Mesterséges intelligencia


Orsi szerint már most is nagyon megkönnyíti a dolgukat és nem csak használják az AI-t, hanem ezzel kapcsolatos kutatásokban is részt vesznek.


Zoli már 2014-ben végzett kutatásokat a robotok kapcsán, de olyan startupuk is volt, amely esetében a mesterséges intelligencia feladata az volt, hogy megtalálja a műholdfelvételeken a csatornatetőket, illetve azokat a helyeket, ahol a fák gyökerei befonják a csatornatetőket, hogy ne kelljen fákat kivágni egy utca felújítása során hanem tudják, hogy hol vannak a csatornák.


„A mesterséges intelligenciát nagyon sokat használjuk a földmegfigyeléses projektjeinknél, ezzel készülnek olyan műholdképek, amiket tudunk értékesíteni például ügyfeleknek.” (Zoli)

Zoli szerint az AI legfontosabb része az intelligencia, tehát nem a mesterségességen van a hangsúly, ez azért fontos, mert sok mindent neveznek ma már AI-nak, de nem mindegyik az.
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Comentários


bottom of page