top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Székely-Keresztesi Orsolya és Dr. Székely Zoltán a Székely Family & Company Nonprofit Kft. alapítói

Frissítve: 2023. aug. 7.

Székely-Keresztesi Orsolya és Dr. Székely Zoltán életútja, egyéni és közös vállalkozásuk története, és hogyan lett nonprofit a közös vállalkozásuk


1/4 >>


Székely-Keresztesi Orsolya és Dr. Székely Zoltán a Székely Family & Company Nonprofit Kft. alapítói, mely cég kettejük korábbi egyéni vállalkozásaiból alakult meg. Három gyermekük megszületése után döntöttek amellett, hogy közös vállalkozásba kezdenek és alapítottak egy nonprofit start-up inkubátor és akcelerátor céget, mely a KFI szektorban az űriparban érdekelt, illetve a biztonság és a fenttarthatóság területével foglalkoznak.


Start-upok, induló vállalkozások és egyéni innovátorok munkáját segítik, céljuk a transzformatív innovációk piacra vitele. Leginkább a Horizon Europe program - az EU központi kutatási és innovációs keretprogramja - keretében aktívak.


Projektmanagerek és üzleti szakemberek mellett az Székely Family & Co.-nak mindhárom területen működik saját kutatói részlege, saját - sokszor interdiszciplináris - kutatási témákkal, melyek több területet is összefognak.


Dr. Székely Zoltán a Space és Security kutató részlegek vezetője, a cég társalapítója és másik tulajdonosa, végzettsége szerint az állam- és jogtudományok doktora, az amerikai AIU egyetem doktorandusza. Korábban az ESA (European Space Agency) magyarországi üzleti inkubátorának egyik menedzsere volt.


Életút


Orsi egy vidéki kisvárosban Tiszaújvárosban nőtt fel, innen Budapestre került tanulmányai miatt. Később megismerkedtek Zolival és mindketten egyéni vállalkozásba kezdtek, amiket aztán egyesítve létrehozták jelenlegi közös cégüket a Székely Family & Co. Nonprofit Kft.-t.


Zoli gyerekkorában több évet eltöltött Amerikában Floridában az édesanyja munkája miatt, majd a 90-es évek végén hazatértek Magyarországra, ahol anyukája céget alapított.


„Én úgy nőttem fel gyakorlatilag, hogy egy cég volt körülöttem. Abban a miliőben, meg kicsit szemlélettel, amit tengerentúlról hoztunk, azzal próbáltunk gyakorlatilag itt egy modern orvosi szolgáltató céget kiépíteni.” (Zoli)

Elvégezte a jogi egyetemet, így az állam- és jogtudományok doktora lett, segítette az édesanyja cégét, közben pedig dolgozott máshol is, majd az egyéni vállalkozás indítása mellett döntött, majd jött a közös cég alapítása miután kinőtték az előző cégformát.Zoli egyéni vállalkozásának története


Zoli eltervezte, hogy olyan munkát keres, ami biztos jövedelmet hoz számára és akkoriban a magyar határőrség angolul beszélő embereket keresett, mert a sengeni csatlakozáshoz szükség volt erre tudásra a tisztekkel való kommunikációhoz. Jó ajánlatott tettek a fiataloknak, ígéretekkel hogy korán elmehetnek nyugdíjba. Aláírta a papírokat és elvállalta a munkát, amivel nem is volt gond, biztosított volt a ruha, élelem és fizetés.


Több évig dolgozott a határőrségnek míg az meg nem szűnt, ezáltal kénytelen volt másik munkát keresni magának. Előtte még segítettek az ott dolgozóknak más iskolák elvégzésében, így végezte el Zoli a jogi doktorátust. Ezután Jogtanár néven indított vállalkozást, ahol jogi oktatással, egyetemi oktatással, jogi elemzésekkel, jogi tanácsadással foglalkoztak.


„Innen elindultunk szépen lassan a különböző ilyen jogi tanácsokból az áldozatvédelmi projektek, kiskorúak jogellenes külföldre vitelének a megakadályozása, akkor a menekültek ésszerű bánásmódjának az előmozdítása, az embercsempészektől való eltérítése…” (Zoli)

A cég projektről projektre haladt előre, majd egy ismerős segítségével eljutott az MTA-ra, ahol bemutatták nekik az akkor induló Horizont Europe Programot, aminek meghallgatásával Zoli rájött, hogy mi a vállalkozása valódi célja és helye, tehát elkezdtek kutatási és fejlesztési programokkal foglalkozni.


„Ott dolgoztunk szerződésben vállalkozóként az Európai Űrügynökségnek a magyarországi technológia transzfer irodájának, meg az üzleti inkubátorának a megnyitásán, és ott már Orsi is bekapcsolódott a saját vállalkozásával.” (Zoli)


Orsi vállalkozásának a története


Amikor Zoli elkezdett vállalkozni akkortájt került Budapestre Orsi a tanulmányai miatt, ahol hamar felfedezte, hogy angol nyelvtudásának köszönhetően külföldi hallgatókat tud korrepetálni kémiából és biofizikából. Tulajdonképpen ebből és angol nyelv oktatásából indította el az első vállalkozását.


„Utána elkezdtem besegíteni azokba a projektekbe, amikben Zoli is dolgozott.” (Orsi)

Az ő feladata főleg a belső csapat segítése és képzése volt, majd idő közben megszületettek a gyermekeik, szám szerint 3, ami persze jelentős mennyiséget lefoglalt Orsi idejéből.


2019 nyarán jött el az a pont, amikor dönteniük kellett, hogy egyéni vállalkozóként folytatják tovább vagy mindent feltesznek egy lapra és közösen alapítanak céget. 2019 végén alapították közös vállalkozásukat a Székely Family & Co. Nonprofit Kft.-t, amit 2 évbe telt felépíteni és azóta már bővült a csapatuk 12 főre.Miért éppen nonprofit?


„A nonprofit ötletünk az onnan jött, hogy 3 év után megvizsgáltuk a működésünket és tulajdonképpen rájöttünk 2 dologra…” (Orsi)

  1. Részben, kis mértékben foglalkoznak befektető szerzéssel, de a projektek befektetéseit nem a saját cégükbe húzzák be, hanem a kiszervezett projektcégekbe.

  2. A működésük sokkal inkább hasonlít egy támogató, kutatásfejlesztő nonprofit cégre mint egy forprofitra.


Ezen két ok miatt döntöttek úgy, hogy formailag is megmutatkozzon a nonprofit jellegük.


„A cégünknek a legelső mission statement-je és a company vision is már az volt, hogy ennek a cégnek az a küldetése, hogy egy biztonságos jövőt teremtsen a saját és mások gyermekei…”


Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Comments


bottom of page