top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Volteum: elektromos autó piac, cégépítés

Frissítve: 2023. márc. 15.

Tóth Zsófiától megtudhatjuk mi a tendencia az elktromos autó piacon, milyen méretű elektromos flottákkal dolgoznak, és a cégépítésről is esik szó


<< 3/7 >>


Az elektromos autó piac


Az elektromos flottáknál sokkal gyorsabb ütemű a növekedés, mint a normál autóflottáknál.


Ennek okai:

  • Vannak olyan szabályozások, melyek akadályozzák a flottás autók (benzines, dízeles) behajtását bizonyos városrészekbe.

  • Egyes területeken kedvezőbbek az adózási viszonyok elektromos járművek számára.


Elég erős az elektromos flotta növekedési ütem az „utolsó mérföldes kiszállítási” vonalon, ezekre van leginkább hatással egy-egy korlátozás azáltal, hogy városrészekbe nem tudnak behajtani, vagy csak külön napidíjak megfizetésével benzines vagy dízeles furgonok.


„Magyaroroszágon is már vannak flottákban elektromos járművek a kiszállításnál, ez Nyugat-Európában még nagyobb mértékű.”

Fontos felhasználóbázis lehetnek még azok a munkavállalók, akik napi 3-10 címet érintenek, itt több munkakörre is gondolhatunk például salses munkavállaló, telekommunikációs cég szerelőcsapata stb., itt is egyre több az elektromos jármű.


Ezek a legfontosabb use case-k, és ezeket fedik le a Volteum szoftverével.
Elektromos flották méretei


„Flotta a mi definíciónk alapján bármi lehet, ami egy üzleti érdeket szolgál és egy vállalkozás üzemelteti azt a járművet.”

Ők flottaként definiálják a különböző benefit autókat is, amik magán használatban vannak, de a vállalkozás üzemelteti. A flotta mérete lehet 1-2 darabtól, akár több ezer autóig bármekkora.


„Olyan szempontból jó a szoftverünk, hogy teljesen automatikusan tudod implementálni például hogyha tabes felhasználó vagy akkor is, ha kettő járműved van, meg akkor is ha tízezer. Minden adatot teljesen automatikusan kiolvasunk a felhőből és a szervereink képesek elfuttatni a két járműs flottát is meg a tízezreset is.”

Nincsnek korlátjaik, megkötéseik, hogy hány autó az, amit tudnak menedzselni.Cégépítés


Nagyon sokat változott a vállalkozás a elmúlt évben, amikor hazaköltöztek Torinoból, akkor 4-en voltak munkavállalók a cégben, vagyis a 4 alapító tag, ma már 12-en vannak a cégben.


Gyorsan történt a növekedés ezért nehéz vele lépést tartani, mert volt olyan hónap amikor 4 új taggal bővült a vállalkozás.


„Persze még mindig egy nagyon kis vállalkozás vagyunk, de nekünk ez is egy óriási változás, hogy eddig 8-an voltunk, most meg már 12-en.”

Az alapítók egymás között sokat beszélnek a cég bővüléséről mentális szempontból és a munkaszervezés miatt is.


„Én nagyon szeretek struktúrában gondolkozni, meg nagyon szeretem hogyha minden rendben van, minden rendezetten van és tudja mindenki, hogy mi a következő lépés, látja a hosszútávú célokat, és ez nagyon fontos volt, hogy ezt így át tudjuk adni az új munkavállalóknak is.”

Ez tulajdonképpen egy folyamat, aminek az egyik eleme, hogy kialakítottak az új munkavállalóknak egy onboardingot, vagyis egy folyamatot, amin keresztül be tud kapcsolódni a munkafolyamatokba, átlátja a cég működését, a feladatokat. Dávid tart technológiai onboardingot, Kornélé a termékekkel kapcsolatos információk átadása, Kriszé a sales, Zsófiáé az operatív rész. Vagyis a 4 alapító között oszlanak meg a feladatok.„Igyekeztünk egy ilyen kis struktúrát kialakítani, hogy minél hamarabb megkapják azokat az információkat, amik alapján már el tudnak kezdeni hatékonyan dolgozni a cégben.”

Kezdetben sok energiát igényel egy ilyen folyamat kialakítása, de Zsófia hisz benne, hogy ez hosszú távon kifizetődő lesz.


A befektetőktől is nagyon sok hasznos tanácsot kapnak, hogy hogyan építsék a vállalkozásukat, bármikor fordulhatnak hozzájuk, hogy megismerjék az ő tapasztalataikat.
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Comments


bottom of page