top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Volteum: trendek, AI, növekedés, csapatépítés

Frissítve: 2023. márc. 15.

Tóth Zsófiától megtudhatjuk milyen trend befolyásolja a munkájukat, használnak e AI-t, mi az álláspontjuk az adatbiztonság terén, mik a célok a termékfejlesztés és cégnövekedés terén


<< 4/7 >>



Trendek, amik befolyásolják a Volteumot


A legnagyobb változás vagy trend, ami jelen van az a fenntarthatóságnak a középpontba kerülése, ami mára már kulcskérdés lett. Nagyon sok helyen jelenik meg a fenntarthatóságra utaló magatartás, egyre több nagyvállalat tűz ki maga elé ezzel kapcsolatos célokat. Ez pedig összefüggésben áll a Volteum munkásságával, hiszen az elektromos autók mellett is ez az egyik legfőbb érv.




AI használata és adatbiztonság


A Volteumban is alkalmaznak ilyen típusú technológiát, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a náluk felhalmozódott adatmennyiséget tudják használni az algoritmusaikban. Nem csak számukra rejt ez a technológia nagy lehetőségeket, de a más iparágban szereplő sok-sok vállalkozás számára is. Nagy kihívásokkal jár együtt az AI, hiszen máig nehéz teljes mértékben átlátni, hogy hogyan is működik pontosan.


A biztonság kulcskérdés számukra, szinte előrébb való, mint a termékminőség. Részletes átvilágítási folyamaton kellett átmenniük, hogy olyan nagy ügyfelek leszerződjenek velük, mint a Geotab és ez érvényes más nagy ügyfelek esetében is.


„Igazából úgy látom anélkül, hogy nem lennének megfelelő biztonsági rendszereink nem is tudnánk így ügyfeleket szerezni, úgyhogy ez ilyen kulcskérdés.”

Tanulság volt számukra, hogy nem csak a termékfejlesztésbe kell nagyon sok energiát fektetni, hanem ugyanannyit kell a biztonságra is, hogy az infrastruktúra stabil legyen és biztonságos.




Termékfejlesztési és cégnövekedési célok


A termékfejlesztés terén arra kezdtek el fókuszálni, hogy minél több funkciót kiadjanak a flotta operátorok számára. Egyre több adatot igyekeznek feldolgozni és ez alapján pontosan megállapítani, hogy hol vannak a járművek, mik a legjobb döntések egy-egy szituációban, amiket a flottaoperátor meghozhat.


Cél, hogy legyenek minél részleteseb kimutatások a flottákról, fogyasztásról, töltésről, egyéb paraméterekről. Ehhez kapcsolódó funkciók fognak megjelenni.


A következő lépcsőfok, hogy Európán kívülre is terjeszkednek, Észak-Amerikába és Kanadába is elérhetőek lesznek a termékeik. Ennek kapcsán szükség van technológiai fejlesztésre és üzletfejlesztésre is.


Szintén fontos a skálázással együtt járó helyzetek megoldása, a csapatépítés megfelelő kivitelezése.


„Keressük azokat az embereket, akik nagy hozzáadott értéket tudnak adni a csapat számára, fejlesztőket, üzletfejlesztéssel foglalkozó szakembereket, úgyhogy ez is egy nagy kihívás az alapítói csapat számára.”



Csapatépítés


Az alapítók 2-3 havonta tartanak megbeszéléseket, ahol összeszedik, hogy merre tart a vállalkozás, mik az elért célok és merre haladnak tovább.


„Mikor összeülünk és azt ténylegesen csak arra szánjuk, hogy a nagy stratégiai kérdésekkel foglalkozzunk és semmilyen operatív dologgal.”

Egyre több olyan platformot igyekeznek teremteni a munkavállalóknak, ahol tudnak visszajelzést adni a cég működésére. Például a fejlesztők esetében vannak kimondottan fejlesztői napok, amikor a nagy stratégiai fejlesztéseket beszélik át, ötletelhetnek és nem csak a napi körforgásban vannak benne, hanem hosszú távon is lehet gondolkodni. Igyekeznek a munkavállalókat is minél jobban bevonni a cég döntéseibe, folyamatainak meghatározásába.


Havonta egyszer tartanak egy meetinget, ahol az alapítók elmondják, hogy hol tart jelenleg a vállalkozás, hogy sikerültek az adott projektek, vagyis átláthatóvá teszik számukra a cégműködést.


„Még ilyen kis csapatnál szerintem az nagyon fontos, hogy mindenki ugyanabba az irányba mennyen és mindenki tudja, hogy milyen körülményekkel és kihívásokkal kell szembe néznünk.”



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page