top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Volteum: új irányzat és együttműködés a Geotab-bel

Frissítve: 2023. márc. 15.

Tóth Zsófia elmondja hogyan került a képbe a Geotab, B2C vonalból B2B irány, miért kellett új irányzatba kezdeni


<< 2/7 >>


Flottaoptimalizációs projekt


„2021 januárjában kaptunk egy ilyen nagyon direkt megkeresést, egy egyszeri flottaoptimalizációs projektre.”

Ebben az időben volt a covidnak a csúcsa, ami azt jelentette, hogy az applikáció használata lecsökkent, mivel mindenki otthon ült.


„Arra gondoltunk, hogy ez a tökéletes időpont arra, hogy leteszteljük az algoritmusainkat, hogy egyáltalán képesek vagyunk e ezeket a problémákat megoldani, amik a flottáknál fellépnek.”

A projekt nagyon sikeres volt, ennek következtében elkezdett terjedni a hírük a szektorban, hogy mivel foglalkoznak. Több megkeresés is érkezett, ezért több egyszeri projektet is megcsináltak.


2021 szeptemberére egyszerre futott már a B2C applikációjuk, annak monetizációs ágával együtt, közben a B2B projektek. Ez túl sok feladat volt, kezdték elveszíteni a fókuszt, túl sok mindent kellett csinálni.


„Akkor leültünk az alapítókkal és igazából meghoztuk azt a döntést, hogy akkor egy dologra fókuszálunk, arra tesszük a teljes hangsúlyt és abból próbáluk meg a legtöbbet kivenni. Ez a sok-sok visszajelzés után, piacelemzések után, validálások után egyértelműen a flottás irány lett.”

Ekkor kezdtek együtt dolgozni a világ vezető telemetria* cégével a Geotabbel. Számukra lefejlesztettek egy MVP terméket 2 hónap alatt, amit jóváhagytak és el is kezdték használni, illetve ügyfeleknek is megmutatták.


(*A telemetria nagy távolságú adattovábbítást, távoli méréseket és vezérlést lehetővé tévő, jellemzően vezeték nélküli kommunikációs rendszer.)



Nagyon sok visszajelzés érkezett, ezért a 2022-es év első pár hónapját a termékfejlesztésre fordították, hogy minél jobb termék álljon rendelkezésre a potenciális ügyfeleknek. Így 2022 áprilisára már hivatalosan is elérhetővé vált a termék a Geotab-es ügyfelek számára.


A Geotab 3 millió menedzselt járművel rendelkezik, ők a világvezető flottamenedzsment szoftvercége. Ez óriási visszajelzés volt a Volteum számára, hogy velük akarnak együtt dolgozni.


„Ezzel párhuzamosan, ami szerintem nagyon sokat segített még ezen a pivotálási** folyamaton, januárban bejutottunk a Techstars-ba, ami egy startup akcelerációs program és kvázi ők végig kísérték ezt a teljes pivotálási folyamatot. Azt, hogy újra strukturáltuk az üzletfejlesztést, azt hogy nagyon sok alap termékfejlesztési kérdés újra bekerült a cégbe és nagyon sokat segítettek abban, hogy kicsit így újra felépítsük a céget a B2B oldalon is.”

(**Pivotálás: a startup világban azt jelenti, hogy az eddigihez képest merőben új stratégiára vált a vállalkozás, drasztikusan megváltoztatva akár a terméket, akár a belső folyamatokat, az üzleti modellt, a célcsoportot.)



Együttműködés a Geotab-bel


Az egyik mentoruk kötötte össze őket a Geotab egyik legnagyobb ügyfelével, aki érdeklődött a szoftverjük iránt, és ténylegesen létezett náluk ez a flottaoptimalizációs probléma, viszont neki nem volt saját flottamenedzsment szoftvere, hanem a Geotabet használta, és ezért a Geotabbe kellett volna beépülnie a Volteumnak, hogy az ügyfél használni tudja a Volteum szoftverét.


„Ez egy nagyon jó szituáció volt nekünk, mert a Geotab így kicsit gyorsító pályára is tett minket, mivel ez az egyik legnagyobb európai ügyfelük szeretett volna minket használni.”

Ez rendkívül meggyorsította folyamatokat, emellett nagy kihívást jelentett a csapat számára, hogy lépést tudjanak tartani. Ezek az események előrevetítették azt, hogy ha ezeket a nagy ügyfeleket érdekli a Volteum szoftvere, akkor más nagy ügyfeleket is érdekelhet majd.




Az irányzatváltás oka


A pivotálási döntés nagyon nehéz volt számukra, mert addig abban volt tapasztalatuk, hogy B2C oldalon hogyan kell applikációt fejleszteni, több mint egy éve együtt dolgoztak a fejlesztőikkel ezen a vonalon. Azonban látták a korlátokat a B2C vonalban, hogy a cég skálázása nehezebb, nehezebb megfelelő befektetőket találni.


„Két nagyon ellentétes dolog volt bennünk. Az egyik az az, hogy igen ez a komfortzóna ezt tudjuk és ebben van tapasztalatunk, és már beleöltünk másfél évet. A másik meg az, hogy most akkor elkezdjünk közel nulláról egy olyat, amiben azt gondoljuk, hogy az működni fog, kaptunk pár visszajelzést, de ki tudja, hogy mi lesz.”

Nagy kockázatvállalásnak tűnik elsőre egy teljesen új irányvonal, de az is kockázatos lett volna, ha a B2C vonalnál maradnak és látják, hogy az biztosan nem lesz olyan sikeres, mint a B2B. Nem volt könnyű mentálisan megélni az alapítóknak, hogy sok energiát és időt öltek az addigi irányzatba, de az új irányvonal nagy lehetőségeket rejt magában.



Az irányváltás eldöntése


Elvonultak az alapítók egy 3 napos megbeszélésre, ahol összeszedték, hogy milyen use case-ket tudnak kiszolgálni B2B és B2C oldalon. Felsorolták mindegyiknél, hogy mi a pozitívum és mi a negatívum, mi a kockázat és mi lehet a nagy nyereség.


„Ezeket így összegyűjtöttük, szerintem alapvetően is nagyon szeretünk egy kicsit struktúrában gondolkozni, hogy így lássuk hogy ténylegesen mi áll előttünk, mik a problémák, mik a kihívások.”

Nem volt könnyű számukra eldönteni, hogy melyik utat válasszák, de abban biztosak voltak, hogy az a fontos 100%-ban beleálljanak a döntésükbe, arra fókuszáljanak és minden energiájukat belefektessék.


„Szerintem a kivitelezésnek óriási szerepe van abban, hogy mennyire lesz siker egy ötletből.”


Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page