top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Tóth Zsófia és a Volteum

Frissítve: 2023. márc. 15.

Tóth Zsófia a Volteum társalapítójának családi háttere és egyetemi évei, ötletből termék, elektromos járműflotta optimális üzemeltetése


1/7 >>


A Volteum


Tóth Zsófia a Volteum társalapítója és ügyvezetője. A startupot három másik alapítóval együtt indították el 2020-ban, még az egyetemi éveik alatt. A Volteummal vállalkozások életét könnyítik meg, segítenek nekik elektromos járműflottáikat üzemeltetni. Az algoritmusaikkal meg tudják mondani, hogy melyik autót mikor kell tölteni, milyen útvonalon közlekedjenek és hogyan optimális elosztani a napi feladataikat. Ezáltal egy sokkal olcsóbb, kiszámíthatóbb és könnyebb üzemeltetést tesznek lehetővé a vállalkozások számára, ami időt és pénzt is spórol számukra.


2022 elején a világ egyik legnagyobb korai fázisú befektetője, az amerikai Techstars befektetett a Volteumba, majd a torinói 3-hónapos akcelerációs programjába is bekerült a csapat a világ 12 legjobb mobilitási startupja közé.

Jelenleg zárják a seed befektetési körüket, melynek során 1.25 millió eurós befektetés érkezett a cégbe. Az elmúlt hónapokban azzal foglalkoztak, hogy ezt megszervezzék, előkészítsék a jogi folyamatokat, strukturáltak, és igyekeztek rendben lezárni a befektetési kört.



Családi háttér és egyetemi évek


Zsófia első generációs vállalkozó, nem volt korábban a családjában, aki ilyen irányba indult volna. Korábban az volt az elképzelés, hogy egy nagyvállalatnál fog dolgozni alkalmazottként, a szokásos munkarendben, nem egy saját céget képzelt el magának.


Az egyetem alatt bekerült az Energetikai Szakkollégiumba, ahol elkezdte megismerni, milyen egy saját projektet vezetni, adott büdzsét beosztani, csapatban együtt dolgozni. Ez nagyon izgalmas volt számára, úgy élte meg mintha egy vállalkozásépítős játék lenne.


Itt ismerkedett meg a 3 másik alapítótársával Kornéllal, Dáviddal és Krisztiánnal. Az első pillanattól kezdve jól tudtak együtt dolgozni és mára már egy nagyon szoros barátság alakult ki közöttük. Az egyetem végére világossá vált számukra, hogy együtt szeretnének valamit alkotni egy vállalkozás keretein belül.


„Nagyon szerettük azt a fajta szabadságot, amit például a szakkolis munka adott, hogy kvázi a saját ötleteinket meg tudtuk valósítani. Viszont megtanított arra is, hogy ez milyen nagy felelőséggel is jár , amikor a saját magad ura vagy.”

Ezért kezdtek el négyen együtt vállalkozni.




Hogy lett az ötletből termék?


Az iskola mellett volt mind a négyüknek alkalmazotti munkája, Zsófia dolgozott nagyvállalatnál, illetve a fiúknak is volt több munkahelyük.


„Így látjuk azt a kontrasztot is, hogy milyen mondjuk vállalkozni és milyen egy normál munkavállalói létben dolgozni.”

Mivel az egyetem alatt négyükből egy jó csapat kovácsolódott, ezért a csapathoz illő problémát kerestek, hogy mit tudnának a kihozni ebből. Mind a négyük erős mérnöki háttérrel rendelkezik és mindenki valamilyen szempontból az energetikai szektorhoz kapcsolódik, ezért egyértelmű volt, hogy ezen a területen szeretnének valamit alkotni.


„Az E-mobilitás az egy olyan terület, ami láttuk hogy óriási növekedés előtt áll, és azt is láttuk, hogy pont ez a nagyon gyors növekedés miatt nagyon sok probléma is fel fog merülni, amire tök jó megoldásokat tudnánk adni a rendelkezésre álló tudásunk, illetve az energetikai szektorból jövő tapasztalataink által.”

Ennek alapján kezdtek el ötletelni, hogy az E-mobilitás (a fosszilis energiahordozóval működő gépjárművek elektromos meghajtással való kiváltására törekvő, nagyszabású megmozdulás) területén, milyen őket is érintő problémák vannak, amiket meg tudnának oldani.


Az egyik ilyen probléma a lemerüléstől való folyamatos félelem volt, mérnök hallgatóként ő maguk sem tudták megmondani, hogy mikor fog lemerülni az elektromos autó, amivel mennek. Mennyi időt fog igénybe venni a töltés? Teljesen kiszámíthatatlan volt. Arra gondoltak, hogy nagyon jó lenne, ha nem kellene semmilyen technológiai előismeret ahhoz, hogy bárki ugyanolyan könnyedén vezessen elektromos járművet, mint benzines vagy dízeles autót.


Elkezdtek algoritmusokat fejleszteni, amivel pontosan meg tudták becsülni az elektromos autók merülését, illetve azt is, hogy mennyi időbe fog telni a töltés.


„Az első eredmény terméke ennek egy mobilapplikáció lett, amit még teljesen csak az egyedüli B2C oldalon elektromos autót vezető sofőröknek adtunk, amivel meg tudták tervezni az útvonalaikat az elektromos járműveikkel.”

Innen indult a Volteum története.




Az autó nem tudja jól megbecsülni ezeket az értékeket?


Az elektromos autó a korábbi adatokból kalkulálja ki, hogy hány kilométer tudsz még menni vele. Ezzel az a probléma, hogy más érték jön ki akkor, ha városban vezették és más értéket mutat egy országúti, vagy autópályás vezetés. A sebesség nagyban befolyásolja a fogyasztást, és lecsökkenti a hatótávot.


„Ez egy nagy kiszámíthatatlanságot ad, illetve nagyon sok más dologtól is függ amúgy a merülés nem csak az autó sebességétől, szóval nem csak az autó belső paramétereitől, hanem külső dolgoktól is: a hőmérséklettől, a szintkülönbségektől, a vezetési stílustól, attól, hogy milyen forgalmi körülmények között vezetsz. Igazából az algoritmusainkban mindezeket a körülményeket, adatokat figyelembe vesszük, aggregáljuk, feldolgozzuk és így adunk egy ilyen optimalizációs megoldást.”



Hogyan lett az ötletből szoftver?


Amikor nekikezdtek a projektnek még a Műegyetemre jártak, ahol nem tettek szert a vállalkozással kapcsolatos gazdasági, vállalkozásépítési alapismeretekre, melyekre egy ilyen volumenű ötletnél szükség lett volna.


Először jelentkeztek az MVM Edison Startup programjára, ahol bejutottak a 8 legjobb csapat közé. Ezen a platformon tesztelni tudták az ötletüket, megtanulták hogyan kell validálni, hogyan interjúvoljanak potenciális ügyfeleket, felhasználókat. 3 hónapig tartott ez a program, ami nagyon intenzív olt számukra, ez idő alatt meg tudták figyelni, hogy az ötletük mennyire életképes és van e értelme tovább folytatni. Voltak is kisebb változtatások az ötleten.


2020 tavaszán jött ki az applikációjuk béta verziója, amit 50-60 fős magyarországi elektromos autós közösségnek adtak ki tesztelésre. 2020 nyarán debütált nyilvánosan az applikáció.


Rengeteg visszajelzést kaptak a programjuk kapcsán, melyek közül a legjelentősebb az iparból jött, ahol azt mondták, hogy az elektromosautó flottáknál még nagyobb probléma van, megcsinálhatnák akár 100 autóra is ezt az algoritmust.


„Az sokkal nagyobb optimalizációs probléma és sokkal égetőbb is különböző szabályozások miatt.”

A sok visszajelzés és megkeresés miatt átálltak az elektromos flottás irányra, így a termékük már egy teljesen B2B termék és szoftver.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page