top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Volteum: befektetők

Frissítve: 2023. márc. 15.

Tóth Zsófiától megtudhatjuk miért kerestek befektetőket, milyen szempontok alapján válaszották ki őket, milyen a befektetői szemlélet


<< 6/7 >>



Finanszírozás, befektetők


Fontos volt Zsófiáék számára, hogy első körben kevésbé stratégiai befektetők érkezzenek, mert szerettek volna függetlenek maradni. A Geotab-en kívül vannak más telemetria szolgáltatók, akiknek érdekes lehet a szoftverük.


Az első befektetőjük a Techstars volt, mivel januárban bejutottak a programjukba, ami egy befektetéssel járt együtt. Alapítói szinten sokáig nem vettek fel fizetést, mert szerettek volna mindent beletenni a cégbe, inkább hosszútávon gondolkodtak, hogy a jövőben egy sokkal nagyobb fizetést tudjanak kivenni, és sokkal tovább jussanak.


A Techstars után 5 angyalbefektető által érkezett pénz a cégbe, és most zárult le egy nagyobb kör.




Befektető szükségessége és elvárások vele szemben


Nulladik lépésként el kell dönteni, hogy valóban van e szükség befektetőre. Nagyon menő dolog lett mostanában ez a témakör, de nem feltétlen ez validálja a céget.


A befektetés is két oldalú dolog, egyrészről segíthet a céljaid elérésében, a cég növekedésében, az ötlet megvalósításában. A másik oldalról viszont veszítesz a tulajdonrészedből, lehet hogy magas elvárásokat támasztanak feléd a cég növekedését és profitját illetően. Egy kockázati tőkebefektető gondolkodása egészen más, mint a KKV-k gondolkodása a vállalkozásépítést illetően.


„Szerintem ez nincs elégszer hangsúlyozva, hogy azáltal hogy kapsz befektetőt az nagyon-nagyon jó, főleg hogyha nagyon jó befektetőket kapsz, akkor nagyon sokat segítenek a tőkén felül is, viszont egy nagyon erős nyomást is kapsz, nagyon erős növekedési elvárás van, egy csomó dologban már nem egyedül fogsz dönteni.”

Mivel a befektetők sok pénzt tesznek a cégbe elvárásaik is vannak a tulajdonosokkal, vezetőkkel szemben. Vannak akiknek ez teljesen megfelel és gyorsan tudnak nagyra növekedni, de mindig lesznek azok is, akiknek nincs szükségük erre, vagy a vállalkozásuknak nem megfelelő ez a módszer.


A Volteum alapítói részletesen megvitatták, hogy szükségük van e befektetőre és náluk több szempontból is fontos volt ez. A tőke mellett fontos volt számukra, hogy a befektető hozzon más hozzáadott értéket is a cégbe. Mivel az első vállalkozás volt mindnyájuk számára ezért tapasztalat híján a vállalkozásépítés több területén is segítségre volt szükségük.


„Mi olyan befektetőt is kerestünk, aki tud segíteni praktikus dolgokban is, fölhívhatom bármikor bármilyen problémám van és nagyon segítőkészen áll hozzánk és nem csak az van, hogy odaadja a pénzt és találkozunk fél év múlva.”

Szempontok, amit figyelembe kell venni befektetők választásánál:

  • Milyen elvárásaid vannak a befektető felé?

  • Mennyire szeretnél szoros kapcsolatot a befektetővel?

  • Mekkora összeget szeretnél?

  • Mik azok a területek, ahova hozzáadott értéket tudna hozni a befektető?

  • Legyen minél inkább előkészülve a csapat: peach, pénzügyi tervek, a pénzt mire költik, meddig elegendő az adott összeg, kérdések amik felmerülhetnek a befektetőkben.




Befektetői szemlélet eladás szempontjából


Zsófia azt tapasztalta, hogy a befektetőknél szempont a hosszú távra való tervezés és az is, hogy egy adott ponton a cég értékesíthető legyen.


„Szerintem az 5-7 év az a minimum, amivel tervez a legtöbb befektető, de lehet hogy még akár több is, viszont az is a céljuk, hogy ebből egy nagyon nagy cég legyen és vagy el legyen adva, vagy tőzsdére mennyünk, de nem az a céljuk, hogy majd az osztalékot kiveszik és abból fognak meggazdagodni.”

A profitábilitás a válság begyűrűzésével a startupokknál is egyre fontosabb kérdés lett, nem a korai szakaszban, de később nagyon fontos a befektetés szempontjából.



Befektetők kiválasztása


Zsófiáéknak volt prioritási sorrendjük a befektetők kiválasztásánál.


3 dolog, amit meghatároztak:

  1. Cultural fit: emberileg jól kijöjjenek egymással, mert 5-10 évig folyamatos kapcsolatban fognak állni.

  2. Tudjon segíteni vállalkozásépítési, vállalkozásfejlesztési dolgokban is, mivel számukra ez az első vállalkozás.

  3. Az iparágban való jártasság, mennyire tud plusz hozzáadott értéket adni a céghez.

A szempontok alapján úgy vélik egy nagyon erős és sokszínű csapat jött össze.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page