top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Alkalmazottból vállalkozó - Eisenbacher Csaba

Az előadásban Eisenbacher Csaba a vállalkozóvá válás útjának fontos lépéseiről és kihívásairól beszél, kiemelve a belső motiváció, a hatékony munkavégzés és az önfejlesztés fontosságát, miközben személyes tapasztalatain keresztül példázza az előadottakat.



Előadásában a Pink féle belső motiváció elméletén keresztül három alappillér fontosságát taglalja. Ezek a következők: mesterség, önállóság, küldetés.

 

Csaba 20 évet dolgozott 12 különböző országban, míg végül Pécsett telepedett le. Nagy és kisvállalatoknál egyaránt megfordult.


Egyik fő megvalósításának a váltást, a váltásra való képességét tartja, miközben szót ejt arról, hogy az egyetemet nem tudta befejezni. Bemutatkozása részeként családjáról és hobbijairól is mesél.


Skálázódni lehet a végtelenségig, csak lehet, hogy Te fogsz benne elhasználódni.

Tanácsa szerint olykor érdemes mérlegelni, hogy az ember megköt egy X-edik üzletet is vagy inkább elmegy jógázni. Mert az üzlet fontos, de bizonyos esetekben a világ pénze sem elég arra, hogy az ember visszavegye élete legszebb pillanatait.


Erősségei között: a lean-t, agilitását, a kanban-re való hajlamát, az empátiát és a kommunikációt emeli ki. A magyaron kívül, német és angol nyelven beszél, ami mint mondja elengedhetetlen része a skálázásnak, még úgy is, hogy igazából Magyarországról dolgozik.


Az előadása további részében olyan tanácsokat ad, amely mindenki segítségére lehet, aki értéket szeretne teremteni vállalkozóként.


“Olykor kicsit lassuljunk le” Ne kapkodjunk! Az eredmény százszor jobb lesz, ha nem rohanunk!

Újragondolás, átalakítás és újratervezés


Csaba szerint kezdő vállalkozóként arra kellett ráébrednie, hogy irgalmatlanul nagy veszélyt jelent rá az, ha valamihez görcsösen ragaszkodik!


Fontos, hogy könyörtelenül változtass, bűntudat nélkül! Gondolj arra, hogy ezzel egy hibát kerülsz ki!

Nem egyszerű, de vállalkozóként ezt is érdemes figyelembe venni. Agresszíven keressük a feed back-et, mert ez vezet majd jó döntéshez! Ne foglalkozzunk a hibával, változtassunk rajta és menjünk tovább! Személyes beszámolójából az derül ki, hogy eleinte zavarta az, hogy olyan projektekben mellőzték, amibe rengeteg időt és energiát fektetett.


Végül egy jópofa mottót talált ki magának:


Soha nem bukok, vagy nyerek vagy tanulok!

A skálázódásról szólva: a vállalkozás alapja Te vagy, ahogyan a skálázódásnak is!


Mesterség, önállóság, küldetés


Mesterség: a szakmai kiválóságra való törekvés. Hol vagy most? Hova tartasz? Azok járnak jól, akik valamiben nagyon jók. Mesterség nélkül senki nem vesz komolyan.


Önállóság: vállalkozóként ez együtt jár a mindennapokkal.


Küldetés: miért vagyok itt? Miért csinálom?


Csaba szerint az elhangzottak, akkor is érvényesek, ha az ember alkalmazott, hiszen sok olyan fogalom van, ami érvényes mindkét félre egyaránt, és a növekedés ezáltal garantált.


Kérdések, amikre a beszélgetés végén kapunk válaszokat:


  • Pszichológia és attitűd kapcsolata. Hogyan tudjuk azt meg, hogy jók vagyunk-e vállalkozónak? Hogyan jöttél rá arra, hogy jó vállalkozó leszel?

  • Mikor veszi észre egy főnök azt, hogy a skálázódásnak éppen ő az akadálya?

  • Vannak-e egyedi jelei annak, hogy mikor ég a ház vagy azok specifikusak?


  • Miért nem akarnak Magyarországon külsős segítséget?

  • Mit vagy hajlandó igénybe venni a skálázódáshoz?

  • Mit tanácsolsz egy vállalkozónak, aki skálázni szeretné a cégét? Mi legyen az első lépése?




Olvass tovább!


bottom of page