top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Boruzs Ákos: marketing, PR, carsharing

Frissítve: 2023. nov. 30.

Boruzs Ákos elmondja hogyan találj jó marketingest, mi tartozik a marketinghez és mi nem, mi jellemző a GreenGo PR-jára, hogyan működik a carsharing szolgáltatás.


<< 2/3 >>


A jó marketinges megtalálása


A legfontosabb kérdések, amikre tudni kell a választ:


  • Mire szeretnénk használni a marketinges tudását?

  • Mi a cél?

  • Milyen struktúra jellemzi a céget? (anyagi lehetőségek, csapat mérete, üzletági területek szétválasztása)


A HR-snek és annak, akihez kerül a marketinges kolléga össze kell dolgozniuk az elejétől a végéig, hogy olyan munkatársat találjanak, akivel tudnak együtt dolgozni.


A marketing úgy is jól működhet, hogy cégen belül kevés emberrel dolgoznak és külsős partnerekkel együtt oldják meg a feladatokat, illetve az is jól tud működni, ha nagyobb csapat építésére van lehetőség és mindent meg tudnak oldani házon belül.


A struktúrában való gondolkodás az alapja, hogyha az jól van felépítve és jók a csapattagok, és mindenkinek megvan a megfelelő szerepe, és megvannak a megfelelő rendszerfolyamatok, akkor ez kicsiben-nagyban is tök hatékonyan tud működni…”


Mi tartozik marketinghez és mi nem?


A marketing széles körű terület, amely számos tevékenységet és eszközt foglal magában, hogy egy terméket vagy szolgáltatást hatékonyan eljuttasson a célközönséghez. A marketing szinte minden olyan tevékenységet magában foglal, amely segít a termék vagy szolgáltatás értékesítésében és a márka ismertségének növelésében.


„Itt bizonyos helyeken azért ezek el is mosódnak ezek a határvonalak, de legalábbis közös együttműködést igényel.”

Ákos sokat foglalkozott e-kereskedelemmel és azt tapasztalta, hogy nem lehet éles határvonalakkal különválasztani a marketinget, a bizniszt és a pénzügyet, mert az előbbiek rendszerben való működése együttesen mutatja meg, hogy sikeres az üzlet vagy nem.


„Szerintem az online marketing mint olyan, a marketing is, de az online marketing esetében kifejezetten egy csapatmunka…”


PR a GreenGo-nál


A GreenGo nagy hangsúlyt fektet a PR-ra, a szolgáltatásuk egyik központi eleme a környezettudatosság, mivel csak elektromos autóflottával dolgoznak, annak ellenére, hogy az embereknek általában elsős sorban az elérhetőség és az ár-érték arány a fő szempont. Törekszenek a fenntarthatóságra nem csak azáltal, hogy elektromos autókkal dolgoznak, hanem abban is megmutatkozik, hogy kiállnak jó ügyek mellett is (Munch-ételmentés, Rakun-ételdoboz hulladékcsökkentés stb.).


„Ez volt az idei évnek az egyik ilyen sorozata, ahol egyébként a PR nagyon fontos szerepet játszott, mert minden egyes ilyen aktivitásunkról…készítettünk sajtó anyagokat, ami kifejezetten ezeket mutatta be…”

Ezáltal próbálják elérni a nagyobb közönséget és saját oldalaikon is publikálják ezeket az anyagokat, azok közül pedig a Facebook az elsődleges kommunikációs csatornájuk a saját ügyfeleik felé, ahol mindig kapnak visszajelzést.


„Abban különbözet meg minket, hogy ez nem egy üres tartalommal feltöltött PR, hogy csak minden áron mondjunk valamit, hanem van mögötte tényleg egy olyan jó felvállalható dolog ,ami hasznos társadalmi szinten is…”


Hogyan működik a carsharing?


A GreenGo üzletmodellje azon alapszik, hogy mindenkinek szüksége van autóra, de nem állandóan és nem minden áron, illetve sokba kerül egy autó fenttartása, ha azt nem használják ki megfelelően. Erre a problémára nyújt megoldást a cég, mely Budapesten az egyetlen teljesen elektromos flottával üzemelő carsharing szolgáltató.


A szolgáltatásuk olyan előnyökkel ját mint, hogy nem kell karbantartást csinálni és fizetni, nem kell parkolásért és takarításért fizetni, ott kapunk autót, ahol szükségünk van rá, fenntartható, megfizethető, kombinálható egyéb közlekedési formákkal.


„Erről is volt már nemrég egy kutatás, ami azt mondta, hogy minden 6. ember már letette az autóját Magyarországon, mert nekik már elérte azt az ingerküszöböt, aminél már nem feltétlenül éri meg.”

A carsharing lényege, hogy egy megosztáson alapuló közlekedési forma, rövid távon lehet autót bérelni, mellyel védjük a környezetet, miközben kevesebb teher mellett élvezhetjük az autózás előnyeit.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page