top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Csarnai Róbert: következő lépések, covid, Florida

Csarnai Róbert elmeséli milyen úton haladtak tovább a vállalkozással, milyen hatással volt rájuk a covid időszaka, miért éppen Floridában épített újabb vállalkozást és milyen nehézségekkel kellett szembenéznie külföldön.



Következő lépések a vállalkozásban


Róbert részletesen leírta az üzletük fejlődését, kezdve a bérelt, kényelmetlen telephelyüktől, ami egy régi sertéstelep volt. Egyik napról a másikra derült ki, hogy költözniük kell, és egy új, sokkal jobb telephelyet találtak.


„Ránk kapcsolták gyakorlatilag a villanyt. Tehát ennyi történt, ott az tényleg egy nagy TSZ telep volt és már tudtam én, hogy onnan el kéne költözzek, mert nagyon kényelmetlen volt…”

A telephely megvásárlása azonban kihívások elé állította őket, mivel nem rendelkeztek elegendő önerővel. Kidolgozott egy stratégiát, és sikeresen kötött egy éves bérleti szerződést a telephelyért, majd végül meg is vásárolták.


„Megtaláltam egy pillanat alatt és még meg is tudtam csinálni, ja és egy év után hamarabb kifizettem, mert felnőttünk oda forgalomban…”

Az új hely nagy változást hozott az életükbe és lehetővé tette a fejlődést az üzletben. Az egész történet rávilágít arra, hogy a kényszer gyakran hajt minket előre, és az ilyen helyzetekben rejlő lehetőségeket érdemes kihasználni. A változások és a fejlődés fontos lépések voltak az üzletükben, ez segített nekik stabilizálni magukat és előre lépni.


„Dávidnak volt egy ilyen mondása…, hogy az élet hosszú-hosszú unalmas órák megszakítva néhány pillanat halálfélelemmel. Na hát ez egy pont ilyen dolog…”

Az üzlet fejlődése során sok kihívás jött szembe, de kereste a lehetőségeket, és meg is találta, például a kész dobozok értékesítésében. Bár kezdetben több kézen keresztül értékesítették a termékeket, stratégiát váltott, saját maga kezdte el gyártani a dobozokat növelve ezzel a nyereséget.


Egy konkurens cég tiltakozása miatt nevet kellett változtatniuk, de ez csak újabb lendületet adott számukra. Részletes piackutatás és termékkínálatuk bővítése révén nagyobb piaci részesedést értek el. A covid időszaka további lökést adott az online jelenlétük fejlesztéséhez, és bár jelenleg stabil a helyzetük, folyamatosan tervezi, hogy előrébb lépnek és skálázzák a vállalkozást.



Covid hatása a vállalkozásra


Róbert az Egyesült Államokban egyre vonzóbb lehetőségeket látott vállalkozása számára, különösen a csomagolástechnika területén. Ezért elhatározta, hogy külföldre megy, hogy körültekintően megvizsgálja a helyi piacot és üzleti lehetőségeket.


Az első utazása Los Angeles-be és Las Vegas-ba volt, ahol részt vett egy csomagolástechnikai kiállításon. Ez az út döntő jelentőségű volt számára, mert rádöbbent, hogy itt sokkal szélesebb lehetőségek várnak rá, mint Magyarországon.


Hazatérve lelkesen kezdett utánajárni annak, hogy miként tudna hosszú távra Amerikába költözni és üzleti tevékenységet folytatni ott. Először turistavízumot szerezve visszatért, hogy további kutatásokat végezzen és kapcsolatokat építsen ki az üzleti világban. A második látogatása volt, amikor felfedezte a Floridai üzleti lehetőségeket, és rájött, hogy itt valósíthatja meg vállalkozói álmait.


„Nyilván vannak időszakok, amikor intenzívebben tolja az ember, van amikor kicsit így visszavonul, tehát annyit tudtam csinálni, hogy itt meg elkezdtem megteremteni egyfajta életet, közben az otthoni biznisz is nagyon szépen fejlődött…”

Miután hazatért azonnal elkezdett dolgozni azon, hogy üzleti vízumot szerezzen, ami lehetővé tenné számára, hogy hivatalosan is üzleti tevékenységet folytasson az Egyesült Államokban. Ez azonban nem volt könnyű feladat, és számos bürokratikus akadállyal kellett megküzdenie, de elkezdte létrehozni leányvállalatát Floridában.


Éppen ekkor lépett közbe a covid járvány, ami hatalmas kihívást jelentett számára. Az Államokban hirtelen lezárták a határokat, és az utazásokat korlátozták, így nem tudott visszatérni, hogy folytassa üzleti tevékenységét. Ez kényszerű tartózkodást jelentett Magyarországon, ahol időnként tehetetlenül figyelte, ahogy az új vállalkozása kihívásokkal néz szembe az Egyesült Államokban.


Várakozás közben további terveket készített arra az esetre, ha újra visszatérhetne és továbbra is kapcsolatot tartott az üzleti partnerekkel és az amerikai hatóságokkal, hogy folytathassa vállalkozását. Újra beadták a vízumkérelmet, sikeresen meghosszabbították, és most már a zöld kártya megszerzése felé halad.



Miért éppen Florida?


Róbert azért választotta Floridát, mert vonzotta a kellemes időjárás és a lehetőség, hogy központi helyről könnyen elérheti az északi és déli területeket, valamint a Karib-térséget. Bár nem a pénz volt az elsődleges szempont a döntésében, felismerte, hogy fontos, de nem kizárólagos tényező az életben.


„Szerintem egyébként bárhol lehet boldogulni a világban, tehát mindenhol nagyon jó.”

Szerinte az embernek meg kell tanulnia jól bánni a pénzzel, és elérnie egy olyan szintet az életben, ahol már nem csak a pénz motiválja. Bár tervei között szerepelt a vitorlázás és a karibi szigetek körbejárása, ezeket még nem valósította meg, de úgy érzi, hogy még előtte az élet.



Nehézségek Floridában


Róbert hangsúlyozza, hogy a nyelvtudás elengedhetetlen az amerikai piacon való boldoguláshoz. Bár kezdetben nyitott volt az emberekkel való kapcsolatfelvételre, csalódást okozott, hogy a segítségkínálat sokszor üres volt. Ugyanakkor pozitív tapasztalatai is voltak, például a barátságos és segítőkész üzleti partnerekkel.


„A végén mikor valóban kértem segítséget, nagyon-nagyon kevés volt azoknak a száma, akik valóban segítettek.”

Meglepődött az adminisztratív folyamatok egyszerűségén, amihez képest Magyarországon sokkal hosszabb időt venne igénybe ugyanazok elintézése. Az amerikai üzleti kultúra és kommunikációs stílus megtanulása jelentős fejlődést hozott az üzletüknek, mivel távolról is hatékonyan tudnak együttműködni és vezetni a vállalkozást.


„A meglepett az, hogy nagyon egyszerűen tudtam ilyen különböző licenszeket kapni…”

Az Egyesült Államokban megtapasztalt jónak tartott gyakorlatokat azonnal implementálják vállalkozásukban, hogy sikeresebbek legyenek. Az ő meggyőződése, hogy ezek a változtatások hozzájárulnak a sikerükhöz, és úgy formálják a gondolkodásmódjukat, hogy minél versenyképesebbek legyenek.




Olvass tovább!


bottom of page