top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Kurtán Klára: Inventus Intézet tematikus coach képzés megálmodója

Frissítve: 2023. márc. 27.

Kurtán Klára családi háttere és életútja a mai napig, a saját coach képzés megvalósításáig vezető út


1/6 >>


Családi háttér és életút


Kurtán Klára 1964-ben született, a családjában nem volt vállalkozó, ami nem meglepő tekintve, hogy ez még a szocializmus kora volt. Felmenői között főleg bölcsészek, tanárok, pszichológusok vannak.


1985-ben a gimnázium után egy vállalkozásban dolgozott, aminek érdekessége egyrészt az, hogy társas vállalkozás volt, másrészt ebben az időben Klára barlangászott, abban az egyesületben padig abból éltek, hogy ipari alpinista munkákat vállaltak el.


„Ma ha valaki rám néz akkor ezt nehezen tudja elképzelni, de én lógtam a 10 emeletes panelnek a falán és panelt szigeteltünk.”

Ezt követően férjhez ment, akivel együtt alapítottak egy ipari alpinista vállalkozást, ahol adminisztrációval foglalkozott. A munka érdekében elvégezte az építőipari ár kalkulátor szakmát, ami azóta már nem létezik.



A válásuk után Klára egy közösségi ház kávézóját és galériáját vezette 1992-1993 között, ami nagy kudarcélménynek bizonyult.


„Ráment az összes megtakarításom, minden ráment. Valójában halvány fogalmam sem volt arról, hogy kell vállalkozni…azt gondoltam, hogy az hogy én ott főzöm a kávét meg közben kiállítást szervezek ez, majd milyen szép és jó lesz.”

A rossz élményre való tekintettel nem állt szándékában többé vállalkozónak lenni. Multinál kezdett el dolgozni, ahol karriert épített magának és jól érezte magát. Itt következett megint két év, amikor vállalkozóként tevékenykedett, tréninggel foglalkozott, de nem volt boldog ebben a helyzetben, hiányzott neki a szervezeti környezet, illetve nem is keresett elegendő pénzt. Ezután megint multis évek következtek, ami talán a kedvenc munkahelye volt, de az is megszűnt a válság következtében leépítés miatt.


„Lehet, hogy én onnan mentem volna nyugdíjba, de lehet, hogy nem mert közben változok, mindig nagyon elegem lesz és váltok.”

Kényszervállalkozó lett, elkezdett tréningeket csinálni és szépen lassan történtek az események, átalakult coachingba, illetve szervezetfejlesztésbe, majd körülbelül 3 éve döntötte el, hogy el is kezdi tanítani ezt. Azóta volt egy karrier-tanácsadó képzése, ami a jelenlegi tevékenységét illeti a coachképzés a „szerelemgyereke”.


„Szerintem ott is eltartott egy 2-3 évig mire úgy definiáltam magam, hogy vállalkozó. Lehet úgy vállalkozni, hogy az ember nem vállalkozó, hanem csak csinálja a dolgát.”

Mostanában kezd beérni a tevékenysége arra a szintre, hogy vállalkozásnak hívja.



Mi lett az ipari alpinizmus munkával?


A két gyermekük született ezért édesanyaként állt helyt, illetve utána a fő feladata az adminisztráció volt, végül a válás miatt még inkább távol került ettől a munkakörtől.


„Azt gondolom, hogy főleg nőként azért ez egy fiatalkori kalandos történet volt.”


A tanfolyam ötlete


Klára korábban HR-es volt és nagyon szerette ezt a szakmát, emellett kezdte el tanulni a tréninget és a facilitátor szakmákat, illetve meggyőződése volt, hogy jobban szeret csoportokkal foglalkozni, mint egyénekkel.


„Egyszer csak rájöttem, hogy én állandóan mindenkinek tanácsot adok, hogy hogyan helyezkedjen el.”

A lánya volt az utolsó löket a folyamatban, mikor megkérdezte, tőle, hogy miért nem ezzel foglalkozik? Készített egy weboldalt és elvégzett coaching képzéseket is, és elkezdte a karrier tanácsadást, coachingot, ami jól működött.


„Rájöttem, hogy én igazából kialakítottam egy komplex módszertant az évek során erre és mi lenne, ha ezt átadnám.”

Ahhoz, hogy a karriertanácsadás, coach-képzés megvalósuljon szükség volt másfél évre, illetve egy Mastermind csoportra (vállalkozói önsegítő, egymást segítő csoport). 3 évig ment a karriertanácsadás, majd Klára kitalálta, hogy szeretne coach-képzést csinálni. Úgy véli nagyon sok rossz coach-képzés van.


„Azt szokták mondani, hogy minden bokorban coach terem.”

2021-ben készítettek kutatást a coach-képzésekről, erre alapozta később a saját képzését.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:



bottom of page