top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Kurtán Klára: coach megtérülése, férfiak viszonya a coachokhoz, vállalkozók nehézségei

Frissítve: 2023. márc. 27.

Kurtán Klára véleménye, hogy mennyi idő alatt térül meg egy coach munkája, szoktak e férfiak coachhoz járni és mik a vállalkozók nehézségei


<< 5/6 >>


A coach munkájának megtérülési ideje


Lehet hosszabb és rövidebb táv is, Klára szerint az, hogy látszódjon a bevételen is a coach munkája az körülbelül 1 év. Ekkor már látszik, hogy jobban működik az osztály, jobban tárgyal a vezető, csökken a fluktuáció (munkahely elhagyás csökken), hiányszakmákban ez még inkább meg tud mutatkozni (pl.: IT szektorban).


„Az a tapasztalatom, hogy már egy éves távlatban lehet látni eredményt, csak nem fogják látni, mert nem gondolják, hogy ez hozta az eredményt.”

Válság idejében sok kutatást végeztek, hogy milyen cégek éltél túl, és azok voltak többségben, ahol női vezetők voltak, mert rugalmasabbak voltak és az emberi tényezőket jobban figyelembe vették. A nőkre jellemző még, hogy hajlamosabbak elmenni coachingra, ami szintén mutatja, hogy sokkal érzékenyebbek az emberi tényezők iránt, mint általánosságba véve a férfiak.



Férfiak és a coachok


„A pasik általában nem kérnek segítséget. Azt tanulták, hogy egy kisfiú nem sír és nem panaszkodik.”

Van egy pszichológiai háttere ennek, hogy ha egy férfi segítséget kér akkor gyengének tűnhet és ezt nem szeretné. Valójában mindannyiunknak szüksége van valakire, aki megért minket és a problémáinkat, hiszen az eltitkolt nehézségeknek sokkal rosszabb következményei lesznek.


Klára ajánlja Brené Brown előadását The power of vulnerability (Sebezhetőség), ahol elhangzik, hogy csak akkor lehet sikereket elérni, hogy ha felvállaljuk a sebezhetőségünket, vagyis felvállaljuk hogy kudarc is érhet. A férfiakra kivetítve náluk ez még inkább fontos téma, hiszen esetükben jóval többen vannak, akik nem merik bevallani, hogy időnként sebezhetőek és kudarcot vallanak.



Vállalkozók nehézségei


Klára szerint a legnagyobb nehézség, amivel a vállalkozók szembesülnek az a rugalmasság, vagyis „betervezni a betervezhetetlent”.


„Nagyon sokszor hallgatom, hogy most kivételesen és kiderül, hogy minden, ami történt az kivételesen van így.”

Mindenképpen ajánlja, hogy tervezzünk, és ha attól eltérünk akkor tudjuk, hogy mitől tértünk el.


A másik fontos dolog szerinte a tanulás, attól függetlenül, hogy vállalkozók vagyunk e vagy sem. Nem csak a praktikus tudás elsajátítását tartja fontosnak, hanem a kevésbé hasznosakat is, mert ezek az elménket másképpen kezdik el megmozgatni.


„Amikor kötni tanul, akkor eszébe jut, hogy hogyan kell megváltani a világot az üzletében.”

Klára nagyon szeret „felesleges” dolgokat tanulni, mert kikapcsolja az agyát, vagy olykor teljesen más gondolatokat indít be, mint addig.


„A terv és hogy tudjam, hogy el fog térni ez a legfontosabb. Minden változni fog! Ez az egy, ami biztos.”



Tanács kezdő vállalkozóknak


„Kezd el! Ne üljél és képzelődjél arról, hogy te majd elkezdesz vállalkozni, tegyél meg egy kis lépést!”

- Koncentrálj az első lépésre, ne rögtön az egész ötletet akard megvalósítani!





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page