top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Kurtán Klára: pénzhez való viszonyulás, mikor fordulj coachhoz

Frissítve: 2023. ápr. 25.

Kurtán Klárától megtudhatod hogyan kellene a pénzhez viszonyulni, mikor érdemes coachoz fordulni, mi alapján válasszunk két coach közül


<< 3/6 >>


Pénzhez való viszonyulás


„Vannak kicsit spirituálisabb hozzáállások, hogy ez a bőség áramlása stb. Én azt gondolom az biztos, hogy valamilyen módon pozitív tényezőnek kell tekinteni a pénzt.”

Sok jelentése lehet a pénznek, de az egyik legfontosabb mind közül, hogy ez egy értékmérő tényező.


„Az én munkám ér annyit, hogy én elkérjek egy szemmel látható összeget.”

Mindenki másképpen viszonyul a pénzhez, attól függően is, hogy milyen múltja van vele, esetleg a családjára milyen anyagi körülmények voltak jellemzőek és hogyan használták a pénzt a szülei. Klára szegényebb körülmények közül származik és ezért neki bűntudat kapcsolódott a pénzhez, úgy vélte korábban, hogy aki sokat keres az biztos „gazember”.


Vannak kifejezetten olyan szakmák, ahol sokkal nehezebb elkérni a munkáért járó fizetséget, mint például a segítő szakmák, ide tartoznak a coachok, pszichológusok vagy a trénerek is.


„Azt kiszedni, hogy a pénz az nem csak a szükséges rossz, hanem hogy az igen is jó dolog.”

Vállalkozók esetében a pénzhez való viszonyulás nagyon fontos abból a szempontból, hogy amit a vállalkozás megkeres, azaz a bevétel az nem egyenlő a személyes jövedelemmel, hanem abból még több mindent ki kell fizetni, ezért a helyén kell kezelni a vállalkozásba befolyó pénzeket.


Általában a Klárához forduló vállalkozók nem megfelelően tervezik meg a pénzügyeiket, vagy kevés bevételt vagy pedig túl sokat terveznek be a következő évre, ami nem lesz reális a költségvetés tekintetében.




Európában még mindig gonosznak nézik a vállalkozókat?


„Nem hiszem, ez nekem tapadt be.”

Persze vannak olyan szintek és vállalkozások, ahol nem feltétlen tisztán és becsületesen keresik meg a pénz, de Klára szerint viszonylag jó pénzt lehet keresni azzal, ha az ember csinál valamit jól és becsületesen, vagy is a vállalkozók sem egyformák.


Nyugat-Euróbában jellemző kifejezés a freelancer vagy szabadúszó, aki nem alkalmazottként, hanem alvállalkozóként vagy megbízási szerződéssel dolgozik, csak egyes projektekben vesz részt, nem kötődik cégekhez. Klára is ennek tekintette magát sokáig.


„A vállalkozások egy része arról szól, hogy valamit akarok csinálni és arra a legjobb forma a vállalkozás.”

Ilyen például a coaching vagy a kézműves tevékenységek.



Mikor fordulj coachoz?


Az, hogy az adott ember mikor fordul coachhoz segítségért az függ magától a személytől is, a szituációtól is, illetve attól hogy mennyire elfogadott és jellemző cselekvés ez a környezetében. Az emberek egy része még mindig lenézi azokat, akik coachoz, pszichológushoz járnak, de ugyanakkor egyre többen vannak akik belátják, hogy ez egyáltalán nem szégyellnivaló, sőt sokat segíthet egyes problémák megoldásában.


Klára szerint, akár már a vállalkozás elindítsa előtt érdemes coach-hoz fordulni, hogy letisztázza magában az ember, hogy mit is akar pontosan. Ezen kívül a vállalkozás életében többször is előfordulhat olyan pont, amikor segítségre lenne szükség, át kellene lendíteni egy akadályon a vállalkozót, ilyenkor is jól jöhet egy segítő személy.


„Én eddig kétszer voltam vagy háromszor, szóval én is így évente, másfél évente elmegyek egy coach-hoz, amikor úgy érzem, hogy van egy olyan dilemmám, mint mondjuk a coach-képzés, hogy nem merem meglépni.”

Árképzés coach szemszögből


Az árképzés mint téma szintén nehéz témakör, Klára is minden nagyobb áremelését megelőzte egy beszélgetés, mert benne volt a félsz, hogy a magasabb ár esetén nem jönnek ügyfelek. A másik hozzáállás, ami hátráltató lehet, hogy nem mer annyit elkérni a vállalkozó a munkájáért, amennyit az valójában ér.


Az árképzés problémája és nehézsége abból eredhet, hogy egyrészt az emberek nem bíznak önmagukban, és másod sorban pedig nem bíznak a szolgáltatásukban, harmadikként pedig a piacban nem bíznak, hogy lesz, aki megfizeti őket. Ez eredhet a piac ismeretének a hiányából.


„Annyit se csinálnak meg, hogy a Googleba beírják azt, hogy gumikacsa és az mennyibe kerül a piacon.”

A coachok áraiban megfigyelhető, hogy nagy a szórás az alacsonyabb és magasabb árfekvésű szolgáltatások között, de Klára szerint látszik, hogy a magasabb ár mögött általában több tapasztalat és tudás van.




Milyen szempontok alapján válasszunk két coach közül?

  1. Preferencia: az egyik nehézsége a választásnak, hogy ez ízlés kérdése is, kinek mi a preferenciája akár életkorban, tudásban, gondolkodásban, személyiségben stb.

  2. Végzettség: mennyire képzett.

  3. Ajánlások: mások kit ajánlanak, milyen vélemények vannak.


Mikor jó egy coach?


Az alábbi kérdéseket kell feltenni:

  • Lettek e új gondolataid az első alkalom után?

  • Lett e új ötleted?

  • Változott e valami abban, hogy hogyan látod a problémádat?


„Ha megmondja a tutit, akkor ne mennyél!”

Fontos, hogy jól érezd magad a beszélgetésen, de ne túl jól, legyen értelme a beszélgetésnek.


„A coaching üléseim végén mindig meg szoktam kérdezni, hogy most mi az az egy mondat, amit elvinnél magaddal?”

Ebből kiderül, hogy van e olyan téma vagy ötlet, ami az ülés folyamán felmerült az ügyfélben.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page