top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Kurtán Klára: coach képzések problémái, coach kiválasztása

Frissítve: 2023. márc. 27.

Kurtán Klára elmondja milyen problémák merülnek fel a coach képzésekben, mi is pontosan a coaching,mik a jellemző témák egy-egy beszélgetés kapcsán


<< 2/6 >>


Coach képzések problémái


 1. Az egyik tanulsága a piackutatásnak, hogy sok képzés van, amelyik esetében kevés az óraszám, vagyis „könnyen, gyorsan” ígér tudást és végzettséget.

 2. A másik probléma, hogy vannak olyan képzések, ahol csak kiküldik az anyagot például PDF formátumban, a tanulni vágyóra van bízva, hogy hol, mikor és mennyit tanul belőle. Nincs kapcsolat a tanár és a diák között.

 3. Divat lett egyetemi coach képzéseket tartani, ami jó bevétel lehet, ugyanakkor nem mindenhol vannak szakemberek. Az egyetemi kreditrendszer miatt pedig telerakják olyan tantárgyakkal a képzést, ami nem a coachinghoz tartozik.

 4. A coaching egy gyakorlati dolog, ezért nem fér bele, hogy egyes képzésekben minimális a gyakorlati képzés.

 5. Használható és jó jegyzetek álljanak rendelkezésre.


„Szerintem egy jó coach-képzés az minimum 100 óra.”


Mi a coaching?


„A coaching alapvetően támogató, jövőbe mutató, megoldás orientált beszélgetés.”

A coaching nem a múlttal foglalkozik, hanem az a fontos, hogy mit akarsz elérni a jövőben. Nem a probléma van a fókuszban, hanem a megoldás, amit beszélgetésekkel igyekeznek megvalósítani. Saját eszközrendszere van a coachingnak, melyeket a beszélgetések során alkalmaznak, ami által arra törekszenek, hogy a saját maga megoldását találja meg a kliens. Szükség van még a figyelemre, illetve az eszközökkel támogatják a saját megoldás megtalálását.


„A coachingnak szerintem az értő figyelem az alapja.”

Klára egyik alapelve, hogy az erősségekre támaszkodva találják meg a megoldást.


„Ha tisztázzuk az erőségeket, megerősítjük, akkor abból csodák tudnak kijönni.”

Véleménye szerint Magyarországon inkább azt tudják az emberek, hogy miben rosszak és kevésbé jellemző, hogy az erőségeikkel lennének tisztában.Mi nem a coaching?


A coaching nem tanácsadás, tehát én nem fogom megmondani egy vállalkozónak, hogy hogyan kell a vállalkozását csinálni, mert ő tudja a legjobban, de azt tudom segíteni, hogy ő megtalálja azokat a megoldásokat.”

A coaching nem terápia, vagyis egy jó coachnak tudnia kell mi a hatásköre és mi az, ami már nem az ő feladata, mert inkább már terápiás kérdés és pszichológushoz érdemes a kliensnek fordulnia.


„Az a cél, hogy kihozzuk önmagunkból a legjobbat!”

Fontos, hogy nem más mintáit kell követni, hanem tényleg a saját ötleteknek a feltárása történjen meg, ebben az esetben pedig csodákat lehet elérni.Mi alapján válasszunk coachot?


 1. Jó, ha látszik valami a coachból, például van honlapja vagy más felülete.

 2. Az ajánlás jó szempont lehet, ha valaki tud ajánlani megfelelőt jó tapasztalat alapján.

 3. Érdemes kutatni az interneten (pl.: Facebook), mert a coach a személyiségével dolgozik és fontos, hogy mit képvisel.

 4. Személyiségünkhöz illő coachot válasszunk! (spirituális, racionális stb.)

 5. Beszéljünk vele! Szimpatikus e?Jellemző témák, amikkel coachokhoz fordulnak


 • Karrier: sokan csak azért végeznek el egy adott szakmát, mert a szülők azt elvárják tőlük, és később rájönnek, hogy az egyáltalán nem nekik való.

 • Önbizalom.

 • Időgazdálkodás.

 • Párkapcsolati probléma.

 • Vezetői coaching területén leggyakrabban előforduló témák a delegálás és az időgazdálkodás, illetve hogyan motiváljunk embereket.

 • Hogyan tudok nemet mondani?


„Jön valaki egy témával, de egy téma az mindig több téma.”

Az időgazdálkodás gyakran felmerülő probléma és Klára szerint általában ez valamilyen komolyabb háttérproblémát rejt. Tehát itt is érvényesül az, hogy egy téma sok más témát rejt magában.


„Szerintem nincs life- meg business coaching, hanem egy életünk van!”Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Comments


bottom of page