top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Laposa Birtok

Frissítve: 2023. ápr. 17.

Laposa Bence elmeséli honnan indult a cég, milyen ívű fejlődésen mentek keresztük, mik a mérföldkövek a Birtok életében


<< 2/4 >>


Honnan indult nektek a borászat és most hol tart a cég?


2005-ben volt körülbelül 10-15 ezer palack boruk, 3-4 hektár szőlő és egy indulgató vendéglátás a pincénél.


Jelenleg a cégcsoportba 4 vendéglátó egység tartozik, 35 hektár saját művelésű terület (20 hektár saját terület, 15 hektár bérlemény), körülbelül 50 hektárról vásárolnak fel szőlőt pluszban, évente 500-600 ezer palack bort készítenek, a cégcsoport éves árbevétele hozzávetőlegesen 1 milliárd forint. A számok alapján nagy volumenű fejlődés figyelhető meg.


Hogyan kezdték el és milyen hibák voltak út közben?


A borászat és a vendéglátás két nagyon különböző terület, amik az ő életükben teljes mértékben összekapcsolódnak. Elhelyezkedésükből adódóan is szorosan összefügg ez a két irányzat, hiszen a Balatonról, azon belül is a Badacsonyról van szó. Az üzleti modelljük felépítésében is szerepet játszott, hogy a két területet összekapcsolva kéz a kézben irányítsák.



A rendszerváltást követően az első borvidék a villányi volt, mely teljesen új minőséget, választékot, kommunikációt hozott be a magyar bor világába. Utána jelent meg a többi borvidék: Szekszárd, Eger, Tokaj.


A Balaton az utolsó között lépett be a minőségi borvidékek közé, melynek az volt az előnye, hogy Bencéjéknek volt idejük kitalálni, pozícionálni, hogy hol és hogyan tudna sikeres lenni a balatoni bor.

Bence szerint jó lépéseik voltak, hiszen kitalálták miről szól a balatoni bor, hogyan lehet kommunikálni, értékesíteni és mellé rakni a vendéglátást. Igyekeztek komplex csomagot létrehozni. A többi borvidéken ez a fajta komplex szolgáltatás, ami a helyszínből is adódik nem feltétlen megvalósítható olyan mértékben, mint a Balatonon. A Laposa Birtok ilyen szemszögből tudott kitűnni a többi borászat közül és megtalálták a piaci rést.


„Egy fantasztikus táji környezetben, egy jó minőségű vendéglátással kiegészítve tudjuk a minőségi borokat kínálni.”

Ezt az élményt felhasználva találták meg a kereskedelmi lehetőségeket és kezdték el építeni a márkát.



„A boroknak az egyik sikere az az, hogy nagyon sokan, akik fogyasztják a borainkat azok közül sokan egyszer vagy többször egy évben ellátogatnak hozzánk és amikor egy áruházi polcról leveszik a bort, akkor kicsit benne van az a Badacsonyban eltöltött néhány óra vagy néhány nap is, ami hozzáköti a fogyasztót a termékhez.”

Mik voltak a nagyobb mérföldkövek a cégben?



1. A borterasznál kialakítottak egy professzionális működést a vendéglátásban (állandó nyitvatartás, stabil személyzet, fix válaszék).


2. A Friss boroknak a piacra hozatala. A mai napig is ezt veszik a legtöbben.


Készítettek könnyed, elérhető áru, szép illatú, szép zamatú borokat, ellenben az addigi választékra jellemző komoly tartalmas termőjegyeket mutató borok mellett.” Ez egy óriási piaci rést nyitott meg, illetve ahhoz a stílushoz, nyári hangulathoz is nagyon passzolt, amit át szerettek volna adni a vendégeknek.

3. A Hableány épületének megvásárlása és felújítása. 3 éve ide költözött át a borászatuk, ahol nagyon magas minőségű, nagyon komoly borászati üzemet tudtak létrehozni. Infrastrukturális szempontból ez nagyon fontos lépés volt.



Honnan jött az anyagi háttér a business felépítésére?



A Hableány beruházáshoz egy elég nagyléptékű hitelfelvételre volt szükség, illetve vidékfejlesztési pályázatokat vettek igénybe. Mindemellett a nyereség 98%-át az elmúlt 20 évben visszaforgatták, viszont ekkora mértékű infrastrukturális beruházáshoz szükség volt hitelre. Megterhelő és kockázatos ez a számukra, de a borászat ésa vendéglátás a fő bevételi forrásuk, ebből élnek.


Tervek a jövőre nézve


A legutolsó nagy lépés a cég életében a pezsgő készítése volt. Ezt nagyon szeretik és szeretnék tovább vinni. Ezen túl a saját szállás létrehozása lenne tervben a jövőben.

„A mindennapi működés optimalizálása és a minőség folyamatos emelése a cél.


Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page