top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Cégépítés - Laposa Birtok

Frissítve: 2023. ápr. 17.

Tudj meg többet arról, hogyan gondolkodik Laposa Bence a cég felépítéséről, működtetéséről, üzemeltetésről, fejlesztésről


<< 3/4 >>


Kik üzemeltetik a céget?


Náluk a csapat nagyon fontos az üzlet jellegéből adódóan. Fiatal csapatuk van, a vezetők mind fiatalabbak Bencénél. Nem feltétlen kiemelkedőek szakmailag, de emberileg nagyon jól működnek együtt és az elmúlt időszakban együtt tudtak fejlődni és megugrani azokat a feladatokat, amiket az élet hoz számukra.


Az egész cégcsoportban 12 kolléga van Bencével együtt. Amennyire lehet szétosztották a feladatköröket (szőlészet, borászat, kereskedelem, értékesítés, iroda, vendéglátó egységenként 1 üzletvezető, logisztika).



Olyan rendszert alakított ki Bence, hogyha pár hétig nem lenne jelen az üzletben, akkor sem történne probléma. Tulajdonképpen egy önjáró szervezetről beszélhetünk.


Sokáig Bence készítette a borokat 2013-ig, utána az egyik testvére, az utóbbi 1-2 évben van borászuk, akivel szoros kapcsolatban működnek együtt.


Hogy történik az önjáró szervezet kiépítése?


Olyan típusú vezető, aki a csapathoz találja ki és igazítja a rendszert, nem pedig egy már meglévő elképzeléshez próbál embereket találni. Szerinte ez gördülékenyebb működést eredményez.


A cégcsoporton belül többen változtattak már területet, léptek előre, azaz a cégen belül van egy belső karrier lehetőség, amivel sokan élnek is. Az ágazatra jellemző fluktuációt tekintve viszonylag alacsony cserélődés a jellemző, stabil és kiszámítható csapattal dolgoznak együtt.


Több lábon áll a cég, ez tudatos lépés volt?



Egy vendéggel sokat kell foglalkozni, sok energiát kell fektetni bele, és ha tetszik neki a bor, a környezet visz haza magával 1-2 palackkal. Ez még nem jelenti azt, hogy otthon a hétköznapokban is meg tudja vásárolni a terméket, ebben az esetben az energia egy része elveszne. Ezért van szükség a kereskedelemre, hogy elérhető legyen a vásárló számára termék bármikor.


Hogyan egyensúlyozzák az üzemeltetést és a fejlesztést?


Az utóbbi 1-2 évben vannak abban a szituációban, hogy sokkal több energiát kell beletenni a napi szintű üzemeltetésbe, mint a fejlesztésekbe mivel, amit szerettek volna az megvalósult. Infrastrukturálisan magas szinten vannak.


A gazdasági helyzet miatt nincs lehetőség további fejlesztésekre. Ez teljesen másfajta szemléletet igényel, mint a folyamatos fejlesztés, beruházások. A szépsége ennek az, hogy a különböző területeken nem kell rohanni, sokkal több idő jut egy-egy részletre.



Minőséget emelni csak egy nyugodt szituációban, helyzetben, környezetben lehet.

Prioritás, hogy a borászatban és a vendéglátó egységekben a színvonalat megtartsák és fokozatosan emeljék.


„Úgy tudjunk professzionálisabb működést létrehozni, tartani, hogy minél kevesebb multi hangulatot és gondolatot kelljen átvennünk a mindennapjainkba.”


Innováció és modern technológia a borászatban


Saját szállásuk még egyelőre nincs. A többi oldalon folyamatos ügyviteli fejlesztésük van. Az egyik nagy fejlesztés, hogy a vállalati rendszerek már felhő alapúak. Sok esetben a nagyobb fejlesztések túl drágák és nem minden esetben olyan mértékben kifizetődőek. Fontos nagyon átgondolni, hogy milyen fejlesztést éri meg csinálni.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page