top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

A Diverzum alapítói Gyarmati Fanni és László Miki

Frissítve: 2023. márc. 15.

Gyarmati Fanni és László Miki története a családi háttértől az iskolai évekig


1/6 >>


Családi háttér


Fanni vállalkozó családba született, egész gyermekkorában ilyen gondolkodású emberek vették körül. Tudat alatt mindig is vállalkozónak készült, csak gyerekként még nem tudta milyen témában tevékenykedne. 10 évesen már próbálkozott limonádés standdal, de a valódi első vállalkozása a Diverzum, melyet Mikivel közösen hoztak létre.Miki a Diverzum másik alapítója, akinek családjában nem voltak korábban vállalkozók, viszont őt magát mindig is érdekelte ez a világ. 14 évesen már Steve Jobs életrajzát olvasta, az első téma, ami nagyon megfogta az Apple és Apple ökoszisztémája, elkezdett olvasni a szilícium-völgyi startup világról.


„Mindig is tudtam, hogy vállalkozó szeretnék lenni, de olyan elérhetetlennek tűnt. mert nehéz volt elképzelni, hogy én valamit csinálok és azért az emberek pénz fizetnek.” (Miki)

Már iskolai tanulmányai során is igyekezett olyan tevékenységeket végezni, amivel egy kis pénzt kereshetett, például az iskolaújság készítése és árulása. Mindig a projektek és az értékteremtés érdekelte. Középiskola és az egyetem időszakában startup versenyekre járt, de ekkor még nem mert önálló tevékenységbe belefogni. A Diverzum volt az első önálló tevékenysége, mellyel az is volt a célja, hogy megtanulja, hogyan kell vállalkozónak lenni.


Mára már ez a vállalkozás bőven túlnőtt azon, hogy csupán csak tanulási folyamatként tekintsenek rá.


„Az már biztos, hogy nem veheti el tőlünk senki azt a tudást, meg készségeket, amiket mi magunkra szedtünk az elmúlt másfél évben.” (Miki)


"Egy startupper feszegeti a határokat!"


Még középiskolában földrajz órán Fanni nem volt hajlandó jegyzetelni és Miki csatlakozott hozzá, ezt a közös lázadást tekintik egy olyan eseménynek, ahol közelebb kerültek egymáshoz és talán ez volt az első mérföldköve közös történetüknek.


Fontosnak tartják mindketten, hogy nem jó csak keretek között gondolkodni, feszegetni kell a határokat, át kell hágni az íratlan szabályokat, ez pedig elősegíti az innovatív gondolkodást.


A mentoruktól hallották ezt a kifejezést, hogy „egy startupper feszegeti a határokat”, és mindig, amikor egy merésznek tűnő lépés következne a vállalkozás életében ez a mondat visszhangzik a fejükben. Sok esetben ez jelenthet annyit, hogy olyan emberekkel vennék fel a kapcsolatot, akik náluk idősebbek és jóval tapasztaltabbak és egy rendezvényen több ember veszi körül az illetőt, ekkor bátornak kell lenni és megszólítani.


Hasznos, ha az ember gondolkodásában megmarad hosszútávon is, hogy a társadalmi határokat, íratlan szabályokat és az embernek a saját határait is feszegetni kell ahhoz, hogy új dolgokat alkosson.
Továbbtanulás


Fanni a gimnázium után az ELTE-re ment tovább tanulni nemzetközi tanulmányok és szociológia szakokra. Úgy érezte ez a két szak vihető egymás mellett is, sok az átfedés. Lehetősége volt tanulni a világról, a társadalomról, ezek nagyon érdekelték, ettől függetlenül nem volt biztos benne, hogy az előbbi két végzettség mentén fog elhelyezkedni. Jogi és közgazdaságtani alapokat is biztosított számára az egyetem, melyeket a vállalkozásában is kamatoztathat.


Miki Angliába ment a középiskola után, gazdaságot és politikát tanult. Időközben rájött, hogy a politika kevéssé, a gazdaság annál inkább érdekli. Kolumbián is volt ösztöndíjjal, Bogotában nyári egyetemen, illetve Spanyolországban Erasmuson. Angliába már nem tért vissza a covid lezárások miatt, itthon fejezte be a tanulmányait. Az iskola mellett bevállalt plusz projekteket, például gyakornokoskodott, startup versenyekre járt.


Az egyetem elvégzését követően Miki Amszterdamba készült egy kurzus elvégzésére, ami végül nem valósult meg, mert addigra kezdett befutni a Diverzum és teljes mértékben azzal szeretett volna foglalkozni.
Olvass tovább!


További cikkek a témában:

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page