top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Diverzum: első lépések a vállalkozásépítésben

Frissítve: 2023. márc. 15.

Gyarmati Fannitól és László Mikitől megtudhatjuk kik az alpító tagok és mekkora a csapat, valamint szó lesz a piackutatásról, a vállalkozás koncepciójáról és az első cégekről a platformon


<< 3/6 >>


Alapító tagok és csaptépítés


Az alapító tagok közül ketten Fanni és Miki vannak jelen jelenleg is a vállalkozásban. Bálint, akivel a fejlesztést elindították külföldön tanul tovább, így búcsút vettek tőle.


A befektetés előtt Lilla csatlakozott hozzájuk, neki még semmit nem tudtak felajánlani a segítségéért cserébe, ennek ellenére a mai napig a csapat tagja. Azóta a befektetésnek köszönhetően bővült a csapatuk újabb tagokkal, most összesen 6-an vannak.


„Végülis eljutottunk oda, hogy most már nagyjából mindent fed a csapat, amit fedni kell kompetenciában.” (Miki)



Piackutatás


Nem a legprofesszionálisabban végezték el a piackutatást, főleg a beszélgetésekre és a mélyinterjúkra hagyatkoztak és ezekből gyűjtöttek információkat, hogy mire van igény és milyen mértékben.


A kutatás során kiderült, hogy van igény a tevékenységükre, látták a problémát, és a megoldáshoz is egyre közelebb kerültek és kerülnek is a mai napig.


„Mindig lehet az adott problémára való megoldást finomítgatni, de azért a mostani irány az 80%-ban valószínűleg jó. Ezt visszaigazolják az eredmények is.” (Miki)

Jelenleg van 62.000 regisztrált felhasználójuk és van körülbelül 40 márka, ami kedvezményeket biztosít a diákok számára.



„Mi is egyetemisták voltunk az elején és így, hogy a saját célcsoportunkba tartoztunk bele azért mi is éreztük magát a problémát, illetve szerintem már az ötlet előtt is voltak olyan beszélgetéseink, amik utólag visszagondolva végül is ugyanezt a problémát vetették fel, hogy egyetemistaként nehéz fenntartani magunkat.” (Fanni)

Amikor működött valamennyire a weboldal készítettek egy TikTok videót és egy napon belül rengetegen beregisztráltak a honlapra. Olyan sokan érkeztek, hogy az email küldő rendszer nem is tudta lekövetni a rengeteg eseményt, le is állt, ezt követően egy másik rendszert kellett összekötni a weboldallal.


Összeségében nagyon pozitív volt a visszajelzés a diákok részéről, nagyobb igény mutatkozott a tevékenységükre, mint amit kezdetben ki tudtak volna szolgálni.




Koncepció kialakulása


Egyértelmű volt számukra, hogy affiliate marketinget fognak alkalmazni és a márkák adni is fognak kedvezményeket.


A kérdés az volt, hogy adnak e nagyobb kedvezményeket a szokásosnál a diákok számára és azt hosszú távon is tudják e biztosítani?

Ez nyugat Európában már jelen volt, de nem tudták, hogy figyelembe véve a magyar attitűdöt itt is megvalósítható e.


A másik nehézség, hogy két oldalon kell megfelelniük, egyik oldalról a márkák szemszögéből nem mindegy hány diákot tud mozgósítani a Diverzum, a diákok oldaláról pedig több márkának a kedvezménye szükséges, hogy beregisztráljanak és használják a rendszert.


„Ez a nehéz a kétoldalú piacplatformokban, hogy a tyúk-tojás probléma, amíg nincsen elég márka addig nincsen elég diák, amíg nincs elég diák addig nincs elég márka.” (Miki)

Ezt a helyzetet folyamatosan mérlegelni kellett, hogy melyikre kell jobban fókuszálni, de most már kezd kialakulni az egyensúly.


„Hál istennek most már azt látjuk, hogy egyik sem egy szűk keresztmetszet, mind a kettőből van bőven.” (Miki)

Az elején sok energiabefektetést és problémamegoldást igényel, hogy beinduljon a gépezet és utána a két oldal gerjeszti egymást.



Az első cégek a platformon


Kezdetben voltak tipikus magyar cégek és nemzetköziek is. Elsőnek egy másik magyar startup cég a Munch csatlakozott, őt követték a Myprotein, About You, Orsay, Eufória, This is Ready.


„Igyekeztünk mindent lefedni, tehát a kis magyar márkákat és a nagy külföldieket is, még mindig komoly fókusz ez.” (Miki)



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page