top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Biznisz a 90-es években

Frissítve: 2023. ápr. 14.

Dr. Kádas Péter elmeséli milyen volt a 90-es években vállalkozónak lenni, mik a tapasztalatok és a tanulságok


<< 2/4 >>


Az első biznisz


18-19 évesen kezdte (90-es évek vége) el az első vállalkozását. Ekkor számítógépeket szereltek össze és adtak el egy barátjával. Amikor kezdett jól menni úgy vélték lehetne ezt nagyban is csinálni.


„Annyi eszünk már volt, hogy elmentünk valakihez, aki már csinált ilyet.”

Azt az információt kapták, hogy az akkori nagy mennyiségű pénzük (50 millió forint) is kevés ahhoz, hogy a bizniszüket nagykereskedelmi szinten csinálják. Elmondott mindent, mint egy mentor, akivel beszéltek. Következtetés: a hatalmas költségek miatt ennyi pénzzel nem érdemes neki állni.


„Na a két hülye gyerek mit csinált? Majd azt mi tudjuk. Akkor tanultam meg, hogy a matekkal szemben nem nagyon lehet nyerni. A számoknak általában igaza van.”


Ezután nagyon sok munkával eljutottak oda, hogy elbukták ezt a pénzt. Szerencsére azon a ponton megálltak, amikor már a saját tőkéjük elfogyott. Kifizettek minden tartozást és ezután nem maradt semmijük.


Ezt követően IT szolgáltatásokkal kezdett el foglalkozni körülbelül 10 éven keresztül.


Abban az időben bekerült a Demjén Sándorék mellé, akikkel közös céget csinált.


„Ez volt nekem az igazi iskola.”

Sok mindent köszönhet nekik. Abban az időben közbeszerzéssel, pályázatokkal foglalkozott a cég.


Ezzel az állami területtel már nem foglalkozna Péter, mert nagyon lassú számára, ugyanakkor érdekes volt belelátni ezekbe a folyamatokba.



Milyen volt a 90-es években vállalkozónak lenni?


„Kicsit vadabb kapitalizmus volt. Szerintem nagyon sok mindenre nem volt felkészülve a piac és nem nagyon lehetett honnan tanulni.”

Például nem léteztek azok a belső folyamat menedzsment technikák, amik ma igen. Nehéz volt összehozni egy integrált működést.


Dr. Kádas Péter elmondta, hogy abban a 10 évben nem volt külső irányítás a pályázatokat illetően, hogy ki nyerjen vagy ki ne.



Mit lehet tanulni a 90-es években elkezdett vállalkozásokból?


Két részre osztjuk!


  1. Ne mentsük át: teljes hiánya a menedzsment skilleknek, 100% kézzel menedzselt folyamatok, ha felveszünk egy embert az a helyén jól megvan 20 évig („mintha az ember egy droid lenne”)

  2. Mentsük át: közép és hosszú távon kell gondolkodni, ami nagyon nehéz a mai világban




Olvass tovább!


További cikkek a témában:


bottom of page