top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Dr. Kádas Péter a 7Digits alapítója

Frissítve: 2023. ápr. 14.

Ismerd meg jobban Dr. Kádas Pétert, aki vállalkozó, befektető és a 7Digits alapítója


1/4 >>


Honnan jött a vállalkozói véna?


A szülei bölcsész vonalon mozogtak, ennek ellenére Pétert a természettudomány érdekelte. Tudatosan készült az orvosi egyetemre, ahová fel is vették, azonban hiányzott neki a tárgyak közül a matematika. Ezért elkezdte közben a közgázt is és egy év különbséggel elvégezte mindkét szakot.



A vállalkozás már a legelejétől jelen volt az életében. A legelső vállalkozása egy barátjával volt, akivel számítógépeket raktak össze és a szaktudás hiánya ellenére nagy ügyfeleik voltak, mint pl.: a MÁV.


Rengeteg hullámhegy és hullámvölgy jellemezte ezt az időszakot. 20 éves korára több pénze volt, mint a szüleinek egész életében. 24 éves korára pedig annyi pénze volt, hogy tankolásra se futotta volna.


„Én elkövettem minden hibát, amit a vállalkozásban el lehetett.”


A doktori cím mellett mit tanult még az egyetemen?


Egy barátja az orvosi és a közgáz mellett a műszaki egyetemet javasolta harmadik szaknak egy láda pezsgő fejében. Péter úgy vélte a műszaki helyett a jog jobb lenne, így el is kezdte a szakot.


2,5 évet elvégzett a jogi egyetemen, ahol megtanulta a jog alapjait. Ekkor már sokkal inkább a munka érdekelte, ezért nem fejezte be a szakot, de sosem bánta meg, hogy az alapokat elsajátította.


„Egy üzletembernek fontos, hogy átlássa a jognak az alapját. Aztán a napi gyakorlat az változik, azt a szakemberekre kell bízni.”


Milyen cégeket alapított még a 7Digits-en kívül?


Amikor a Demjén cégnek vége lett kiment az Egyesült Államokba. Volt egy startup ötlet, ami egy facebook módosítás miatt nem működött, Ez már marketing irányvonal volt, de sajnos nem sült el sikeresen.


Amerikában rájött, hogy a starupnál jobban érdekli, hogy nagyobb formátumban gondolkozzon és elment a venture capital (VC) irányába. Nagyon élvezte a pénzügyi világgal való foglalkozást, ez korábban kimaradt az életéből.


Elkezdte leírni egy blogba ezeket a tapasztalatait, és sokan megkeresték, hogy megkérdezzék, hogy működnek ezek a dolgok. Úgy döntött, hogy a közvetlen tapasztalatait nem szeretné egyesével mindenkinek elmondani inkább rendszeressé teszi a blogcikkeket. Ebből született a StartUpdate nevű blog.


„Azt gondolom akkoriban, aki startup körökben mozgott az ismerte a blogot.”

Ezzel lett ismert Dr. Kádas Péter a hazai startup világban.



Utána jött egy lehetőség két kollegájával egy angyal befektetővel és egy vállalkozó kollégával, hogy létre hoztak együtt egy befektetési alapot. Egy pici alapot a Traction Tribe-ot, amivel magyar cégeket akartak kivinni az Egyesül Államokba.


Már nem aktívak befektetési szempontból, kihelyezték a tőkéjüket, de a cég aktív és él, benne vannak a részesedéseik. Például ők voltak a Commsigniának az első befektetői, ami egy jól menő cég.



Hogy sikerült venture capital cégekkel felvenni a kapcsolatot?


„Nekem ezzel sose volt gondom.”

Amikor egy barátjával megérkezett Amerikába San Franciscoba nem voltak kapcsolatai, ismeretsége. Kinéztek rendezvényeket és lépésről lépésre kiépítettek egy kapcsolatrendszert, melynek egy része ma is él.


„Az amerikaiak rettenetesen nyitottak, amikor azt érzik, hogy valaki akar valamit. Azt viszont rosszul tűrik, ha nem tudják mit akar.”

Péter könnyen alakított ki szoros kapcsolatot cégvezetőkkel, közel érzi magához az amerikaiak gondolkodásmódját.


Tervben volt, hogy kint marad?


Volt ilyen opció és megvalósulhatott volna, de nem tudta a szüleit itt hagyni Magyarországon.



Befektetések


15 cégbe fektettek be ebből 6 maradt életben, ami a mai napig is működik. 6 olyan alkalom volt, amikor gyakorlott vállalkozóknak adtak pénzt, és 9 olyan amikor kezdőknek.


Úgy véli Péter, hogy jól sikerült az általuk eltervezett befektetési alap.


„Amit akkor kitaláltunk, ahogy kitaláltuk kiállta az idő próbáját.”


Ezek után jött a 7Digits megalapítása.



Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page