top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Domján Enikő Mária a PoweR with Goals alapítója

Frissítve: 2023. szept. 26.

Domján Enikő Mária elmondja hogy miért éppen a márkaépítéssel foglalkozik, beszél a kis- és a nagyvállalkozói márkaépítés közötti különbségekről, arról hogy mennyire nehéz a szakmában való érvényesülés, hogy indult a vállalkozása, milyen problémákkal keresik fel őt az ügyfelek, van e a kis cégeknek stratégiája


1/3 >>


Domján Enikő 10 évnyi marketing-PR tapasztalattal rendelkező szakember, aki márkaépítési tanácsadóként segíti a kisvállalkozásokat és a startupokat a hazai és a nemzetközi üzleti növekedésben. Munkája során a nagyvállalatokra jellemző stratégiai gondolkodást, a tettre kész vállalkozói attitűdöt és a nemzetközi nyilvános beszédbeli tapasztalatokat ötvözi.


A nagyvállalatok terén 7 évnyi tapasztalattal rendelkezik, továbbá 5 éve tagja a Toastmasters nemzetközi szervezetének, ahol rendszeresen tart nyilvános beszédeket, részt vesz nemzetközi versenyeken, illetve mentorál is.


Hisz a kommunikáció erejében és abban, hogy ez hatással van az emberekre ezért a felelősségtudatos márkaépítés szorgalmazza, amit tulajdonképpen a PwG Communication elnevezésű vállalkozása is megtestesít.


A márkaépítés területe


Enikő nem tervezte gyerekkorában, hogy vállalkozó lesz és nem is igazán látott példát a családban, ami miatt ezt az utat választotta volna. Egy saját probléma megoldása miatt döntött a pénzkeresés ezen formája mellett, mégpedig a nagyvállalati világból szeretett volna kilépni.


„Eljutottam egy pontra, amikor úgy éreztem váltani kell és így jött az ötlet, hogy vállalkozó legyek.”

A nagyvállalati világban marketing, PR, belső- és külső kommunikáció területen dolgozott. A márkaépítés témaköre egy komplex terület, ami nem csak az online megjelenést jelenti.


„Azt gondolom, hogy azzal hogy minden területen szereztem tapasztalatot ezzel tudom segíteni az ügyfeleimet a márkaépítésben.”

A stratégiai gondolkodást és a vállalkozói attitűdöt ötvözi és így segít az ügyfeleinek.



A kis- és a nagyvállalkozói márkaépítés közötti különbség


Véleménye szerint a nagyvállalatoknál sokkal több minden adott, például a rendszerek, akár a globális háttér, illetve a büdzsé is nagyobb, ami lehetővé teszi az egyes területek szeparációját.


„Van külön ember a PR-ra, van külön a digitális megoldásokra, tehát így jobban szét lehet venni…”

Sokkal több a tervezés a nagy cégeknél, már hónapokkal vagy akár egy évvel korábban elkezdik megtervezni a marketinget, komoly stratégiai tervezés folyik. Ez a globális cégeknél még fontosabb, mert engedélyeket kell kérni az anyacégtől, ami időigényes folyamat.


A kisvállalkozók esetében sokkal gyorsabban történnek a folyamatok, a vállalkozó szeretné látni a munkája eredményét minél hamarabb, ugyanakkor itt sok esetben hiányzik a kidolgozott stratégia, a gondosan felépített folyamat, a terv, a hosszútávú cél. Ez sok esetben kapkodáshoz vezet, egy-egy folyamatba csak belekapnak, de nincs megtervezve hosszú távon, hogy hova szeretnének eljutni.



Szakmában való érvényesülés


„Dunát lehetne rekeszteni a marketing szakemberekkel.”

Enikő abban látaja egyediségét, hogy egyrészt tanácsadó kategóriába sorolja magát nem a freelancerbe, másrészt abban más, hogy ő a teljes spektrumát lefedi a kommunikációnak és a márkaépítésnek, ilyen jellegű szakemberből pedig kevés van.


„A legtöbb szakember, freelancer, bármi ők onlinra mennek rá…én pedig így az egészet átlátom...”

Tud segíteni olyan kérdésekben is, hogy egy-egy területre milyen szakembert keressenek és azt hogyan válasszák ki.



Vállalkozás kezdete


A főállása mellett vállalt el 1 ügyfelet a szabadidejében, majd ezt követte több ügyfél és folyamatosan tért át és lett főállású vállalkozó.


„Aztán tudatosan, szépen az egyik világot elhagytam, a másik világba beléptem és hál istennek azt tudom mondani, hogy ajánlás útján folyamatosan jöttek az ügyfelek.”

Az első ügyfelek az ismertsége által jöttek, a későbbieket már korábbi elégedett ügyfelek által érkeztek.



Ügyfelek nehézségei a márkaépítésben


1. Hogyan induljanak el? – Ebben az esetben Enikőtől segítséget kapnak az elejétől fogva a stratégia elkészítésében, a tervezési folyamatokban.


2. Mit és hogyan kommunikáljanak?


„Segítek nekik a márkaüzeneteiknek a megfogalmazásában, illetve az egész márkaszemélyiségnek a megalkotásában.”

3. Haladó ügyfeleknél a folyamatoknak a letisztítása, rendszerezése.



Kis cégek stratégiája


Vannak olyan cégek, akik nagyon tudatosak és vannak olyanok is, akik nem tudják, hogy mi hiányzik, mi legyen a következő lépés, merre induljanak tovább. Ezeknek a cégeknek segít Enikő megtalálni a fókuszt, a megfelelő kommunikációt, az előnyös tulajdonságaikat.


„A startégiának köszönhetően meglesznek a fókuszok, meg lesz az hogy kinek, mit, hogyan és miért fog kommunikálni, és a miérttel kezdjük.”

Miután elmondja az ügyfeleknek, hogy miért fontos a stratégia általában a legtöbbjük meg is érti, de van olyan eset is, amikor az ügyfél úgy gondolja nincs szüksége stratégiára csak iránymutatásra, de végül ebben az esetben is a stratégiai lépések mentén haladnak.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page