top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Domján Enikő: cégnév, célcsoport, feedback, nehézségek, tervek, trendek

Domján Enikő Mária elmeséli honnan ered a vállalkozás neve, hogyan kell meghatározni a célcsoportot, milyen jelentőséggel bír a feedback, milyen nehézségei voltak és vannak a vállalkozásában, milyen rövid- és hosszútávú tervei vannak, milyen trendekre érdemes odafigyelni


<< 2/3 >>


Honnan ered a vállalkozás neve?


Enikőnek már az elejétől kezdve az volt a célja, hogy csapatot építsen a jövőben, ezért létrehozott egy saját márkát, ez lett a PoweR with Goals.

„Én hiszem, hogy a kommunikációnak ereje van.”

A kommunikációt pedig fel lehet használni a célok elérésére, de fontos ezt „tudatosan és felelősségtudatosan kell használni”. Olyan cégekkel is működik együtt, akik ezen értékrend szerint gondolkodnak.



Célcsoport meghatározása


Az első fontos dolog, amit meg kell határozni, hogy mi a vállalkozó célja, miért végzi a tevékenységét, és csak a második kérdés az, hogy kinek akarja, kinek szánja. Akár több célcsoport is lehet, de ezeket pontosan meg kell határozni.


A célcsoportot minél jobban definiálja a vállalkozó, a klasszikus adatokon túl nagy hangsúlyt kell fektetni az érdeklődési körre, hogy az adott csoport milyen problémákkal küzd, illetve milyen vágyai vannak, amikre a szolgáltatással vagy a termékkel reagálhat.


A meghatározás után fontos a validálás, vagyis tesztelni kell a célcsoportot például kérdőívvel, de lehet ez egy hirdetés is vagy eladáson keresztül. A visszajelzések alapján pedig módosítani tud a terméken vagy szolgáltatáson.



A feedback fontossága


A vállalkozó az előbb említett visszajelzések alapján tudja módosítani a termékeket vagy a szolgáltatásoka. Ezek lehetnek pozitív és negatív vélemények, mind a kettő lehet célravezető.


Enikő azt tapasztalta, hogy a startupoknál is különösen fontos a feedback, hiszen mielőtt tömegesen legyártanának egy terméket meg kell nézni, hogy az valóban jó e, kiszolgálja e a célcsoport igényeit megfelelően.


„Mert utána elkészítik nagy mennyiségben és ha nem tudják eladni akkor meg bebukták.”


Nehézségek a vállalkozás kezdetén


1. A döntés, hogy vállalkozó lesz: ez kevésbé stabil mint az alkalmazotti lét, de egy ismerőse tanácsára hallgatott, illetve lépésről lépésre építette a cégét fel.


„Amikor a diszkomfort érzeted erősebb mint a félelem a bizonytalanságtól, akkor kell váltani.”

2. Elismerni saját magát: önmagával szemben kritikus embernek tartja magát, és nehéz elismernie, hogy értékes a tudása, értékes amit adni tud másoknak.


3. Tárgyalások: van egy jó kommunikációs készsége és erre épített is a kezdetektől fogva, ugyanakkor a tárgyalástechnikát nem tanult, amit pótolnia kellet, viszont általában olyan szakemberekkel hozta össze az élet, akiktől nagyon sokat tudott tanulni.


4. Úgy fejleszteni a vállalkozását, hogy közben az ügyfelekét is fejlessze: egyensúlyozni kell a között, hogy másoknak egy segítő szolgáltatást nyújt, ami időigényes és közben pedig a saját vállalkozására is koncentráljon, a saját márkáját is építse.


5. Jelenlegi kihívás, hogy skálázhatóvá tegye a vállalkozását: ne csak az idejét tudja értékesíteni, workshopokat szeretne tartani, online kurzust szeretne létrehozni és hasonló tervei vannak, annak érdekében, hogy skálázható legyen a cége.


6. Hol forgasson vissza a vállalkozásában: például a feladatok delegálása miatt egy virtuális asszisztenssel dolgozik együtt, hogy némi terhet át tudjon adni másnak.



Következő lépés a vállalkozásban


Rövid távon a feladatok delegálását tűzte ki célul, hogy át tudja rendezni valamelyest az üzleti modelljét. A korábban említett workshopok létrehozásán dolgozik, amiket be szeretne építeni a termékportfóliójába, ennek igyekszik felépíteni az aktív kommunikációját és értékesítését.



A hosszútávú tervei között pedig a csapatépítés szerepel, az még kérdéses, hogy milyen formában. Jelenleg is vannak körülötte szakemberek akikkel együtt dolgozik, de szeretné ezt a kört bővíteni, hogy egy-egy projekt kapcsán mindig legyen elérhető szakember.



Trendek, amiket érdemes követni


A mestersége intelligencia és azon belül is az adatgyűjtés, az adat vezéreltség egyre fontosabb lesz. Enikő szerint folyamatosan fejleszteni kell a vállalkozásokat a marketing, a kommunikáció területén is, mert nagyon gyorsan változik minden.


Reagálni kell a változásokra és érdemes több lábon állni a kommunikációban is, több felületen kell megpróbálni elérni az embereket, eljuttatni hozzájuk az üzenetet, amit szeretnénk.


„Az emberek is változnak, egyre inkább, tehát ha azt nézzük egyre nehezebb amúgy a figyelmét felkelteni az embereknek, most már azt mondják hogy 3 másodperc, 3 másodperced van hogy felkeltsd és meg is ragadd a figyelmet.”

A rengeteg impulzus miatt, ami körülvesz bennünket egyre nehezebb kitűnni, ezért folyamatosan építeni kell a márkát, követni kell a trendeket, figyelni kell a célcsoportot.


Nehezebb a célcsoportot meghatározni mert gyorsan változnak az emberek, főleg a fiatalabb generáció, akik sokkal gyorsabban hoznak meg döntéseket és pártolnak át másik márkához.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Domján Enikő Mária a PoweR with Goals alapítója

  2. Domján Enikő: cégnév, célcsoport, feedback, nehézségek, tervek, trendek

  3. Villámkérdések: Domján Enikő Mária

bottom of page