top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Salarify Pay piackutatás és finanszírozás

Frissítve: 2023. márc. 17.

Radák Bence elárulja hogyan zajlott az első piackutatás, miből finanszírozták a projektet és van e konkurencia


<< 4/6 >>


Piackutatás


Az első piackutatás egy kizárólag munkavállaókat célzó kvantitatív felmérés volt, kérdőív formájában. Ebből 500-600 visszajelzés érkezett. A kérdőív a pénz beosztásra vonatkozott a hónap folyamán, a bérciklussal való elégedettséget és megtakarítási képességet is mértek vele.


Az eredmények között szerepelt, hogy elégedettebbek lennének az emberek a gyakrabbi bérkifizetéssel, az egyéb válaszok is ezt erősítették meg.


Ebből indultak ki a termék fejlesztésénél, ahol fontos volt, hogy bérszámfejtés nélkül, operatív és adminisztratív overhead nélkül tudjon a munkáltató biztosítani a munkavállaló számára egy olyan lehetőséget, hogy ők döntsék el, hogy mikor akarnak fizetés kapni, hogy lenne optimális a bérciklus.


Ehhez adatokra van szükség, hogy mennyit keresett a munkavállaló a hónap során, illetve az adminisztrációt is meg kellett oldani, hiszen a munkáltatónak az általa kifizetett előlegekről kell, hogy legyen dokumentáció.


„Teljesen automatizált folyamatnak kell lennie, ahhoz, hogy ez egy használható termék legyen a munkáltató számára, ne pedig egy teher.”


Kellet hozzá indok is, hogy miért érdemes ezzel a munkáltatónak foglalkoznia. Még a termék megszületése előtt találtak egy nagy vállalatot, akinek a munkavállalók fluktuációjával volt problémája, ennek negatív mutatója nagy költségeket jelentett.


Jellemzőek a nagyvállalatoknál a béren kívüli juttatások, melyek sokba kerülnek a cégnek, nem egyszerűek, és sokszor nem működnek jól.


Ennek okán kezdtek el beszélni nagyvállalatokkal, hogy építsenek egy megoldást, amivel tudnak kapcsolódni különböző bérprogramokhoz. Ez nem egy egyszerű feladat, mert a cégek különböző programokat használnak, melyekhez integrálódni kell, ez pedig bonyolult és költséges.


Ki kellet találni egy köztes megoldást, amivel minden bérprogramhoz tudnak integrálódni. Meg kellett győzni a bérprogram gyártókat, hogy segítsenek a feladatban.


„Elég érzékeny adatokról van szó, így megfelelően kell kinéznie, működnie és biztonságosnak lennie az adott integrációknak ahhoz, hogy oda-vissza adatot tudjunk küldeni egy ilyen rendszerhez.”


Egy nagyobb cég esetében több százmilliós pénzmozgást kell lekövetni, ezért nélkülözhetetlen, hogy a rendszer megbízhatóan működjön.


A Salarify első 1-2 évének a legnagyobb feladata az volt, hogy a rendszer stabilitása fennmaradjon, illetve külföldre is tudjanak elindulni, ami újabb rendszereket és problémákat vet fel.



A Salarify Pay finanszírozása


Az első évben egy angyalbefektetőtől kapott összeg segítségével működtek. Ezt a pénzt termékfejlesztésre és általános operációs feladatokra költötték.


„Ha bárki kérdezi tőlem, hogy mikor kell tőkét bevonni? Minél később annál jobb!”

Problémák nem származtak a befektetésből, de a kezdő vállalkozásukra nagy adminisztratív és befektetői terhet rótt.


Azóta kockázati tőkebefektetőkkel dolgoznak együtt.




Vannak már a piacon, akik másolják őket, milyen a konkurencia?


Vannak és voltak is a cég megalapítása előtt is. A testre szabott bérciklus irányvonala valószínűleg a jövőben standard lesz. Van olyan ország, ahol ez már törvényileg kötelezett vagy az lesz hamarosan.


„Ez egy olyan irány, ami felé halad nagyjából minden fejlett piac. A kérdés az, hogy kik azok, akik ezeket a standardokat nyújtani tudják majd?”


Volt már próbálkozása egy banknak is, akikkel Bencéék még a kezdetekben beszéltek és segítséget kértek.


Nem könnyű ez az irányvonal, így a megvalósítása is nagy feladat, ezért hiába próbálkoznak többen is csak kevesek fogják sikeresen működtetni ezt a technológiát.


A verseny mindenképpen jót tesz a fejlődésnek!



Olvass tovább!


További cikkek a témában:


bottom of page