top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Szövegírók kiválasztása

Frissítve: 2023. márc. 15.

Belayane Najoua véleménye a szövegírói pályáról és hasznos ötletek, tanácsok a megfelelő szövegírók kiválasztásához


<< 2/4 >>


Szövegírói pálya


Szerinte jó sorrend az, ami az ő esetében is megvalósult, hogy először újságíró volt, ezáltal megtanulta milyen egy értékes tartalom, és csak utána ismerkedett meg a PR-ral.

Ezáltal megtanulta az újságírókkal és a felhasználókkal való kommunikációt.


„Szerintem nagyon fontos, hogy a tartalmakat, amiket készítünk annak tényleg legyen valamilyen értéke, amit átadunk a felhasználónak, és ne csak arról szóljon, hogy a mi vállalkozásunk az mit tud vagy mit nem tud.”

„Nekem az érték a kulcsszó minden tartalomnál.”

A cikkírásra nagyon jó felület a saját blog, itt nem az a fő cél, hogy termékeket adjunk el, hanem az, hogy a vállalkozásról adjunk információkat, értékeket a felhasználóknak. Ez az organikus eléréseknek is kedvező, illetve a felhasználóban hűséget lehet ébreszteni a vállalkozás iránt, ezáltal nem csak egy személytelen dologról van szó.




Hogyan válasszunk ki egy jó szövegírót?


Lehet beugró feladatot adni az írónak például 2-3 téma alapján, melyek közül 1-et saját maga választ. Ezeket a cikkeket, amelyeket megírt olyanokkal is el kell olvastatni, akik nem kapcsolódnak szorosan a témához, és ha őket is érdekelte és olvasnának még cikkeket, akkor lehet, hogy érdemes együtt dolgozni vele.


Az egyik legfontosabb dolog, ha felveszünk valakit az, hogy megbízzunk benne, mert neki látnia kell a belső folyamatokat. Ha valakit úgy veszünk fel, hogy külsős emberként tekintünk rá, akkor nem fogja tudni, hogy mi az amit nem mondhat el és mi az amit igen a vállalkozással kapcsolatban.


Ha valaki nem tökéletes a tartalom generálásban az nem baj, mert abban lehet fejlődni, de a bizalom az nagyon fontos, fontosabb mint a tökéletes teljesítmény.



Hogyan különbözteti meg magát a piacon?


Najoua szerint fontos, hogy az író ne csak egy témában legyen otthon, hiszen az emberek sem egy témában olvasnak, hanem többen. Keresztezni kell sokszor a témákat és vannak összefüggések, amelyeket ismerni kell.


„Én például nagyon szeretem keresztezni a társadalmi és az üzleti témákat.”

Ezáltal olyan cikkek születhetnek, amikre nem gondolnánk. Érdemes ingoványosabb területekre is merészkedni, nem csak a megszokott sémák szerint írni.


„Egyedi dolgokat kell csinálni, ami új és megfogja az embereket.”



Ötletek gyűjtése


Jobb, ha az egész vállalkozáson belül bárkitől jöhet ötlet nem csak magától az írótól. Több embertől több különböző nézőpont származik, ami azt eredményezi, hogy olyan ötletek is napvilágra kerülhetnek, amik az írónak nem is jutnának eszébe.


„Nagyon fontos, hogy a legelső lépés az ötlet generálás mindenkitől jöhessen és utána releváns emberek döntsék el (írók), hogy ezt bevesszük, vagy nem vesszük be a content calendarba.”



Melyik jobb specializálódni egy social media felületre, vagy ha az író megtanulja a felületek speciális különbségeit?


Egy kisebb vállalkozásnál működhet, hogy az adott író minden platformnak a jellemzőibe beletanul, hiszen nem kell naponta posztolni. Egy nagyobb vállalkozás esetében ez már nehezebb feladat, több tartalom kell. Ebben az esetben hatékonyabb, ha mindenki egy dologra fókuszál és abban nagyon jó.


„Szerintem valamiben, ha kiemelkedőt szeretnénk alkotni, akkor abba bele kell mélyedni, bele kell fektetni az energiát és nincsen olyan ember, aki mondjuk az összes marketing csatornába bele tudja azt a szükséges energiát fektetni, hogy ő legyen a legjobb.”

Inkább legyen több ember kevesebb munkaidővel, de az egy adott dologra fókuszáljon és abban legyen a piacon a legjobb.




Praktikai ötletek egy szövegíró kiválasztásához


  • Ne csak az adott ember CV-jének tartalmára hagyatkozzunk, hanem vegyük figyelembe, hogy az általa megírt cikkeket megosztja e, büszke e rájuk.


  • Legyenek saját ötletei, amivel hozzájárul a vállalkozással kapcsolatos tartalmakhoz és tudja, hogy miért dolgozna együtt a céggel.


  • Jó szűrő lehet, ha kérünk tőle próbamunkát, amit a saját ötleteiből készít el, keretek és előre meghatározott pontok nélkül. Ezzel felmérhető, hogy mennyire bátor, mennyire kreatív.


  • Az adott szektorban mennyire érzi magát otthon, mennyi tapasztalata, ismerete van a témában. Érdekelje az adott terület. Tudnia kell, hogy a témában melyik újság hoz le releváns cikkeket, amiből lehet információkat gyűjteni.


  • Akár két cikket is érdemes bekérni, egyet a vállalkozással kapcsolatban és egy másikat, aminek a témáját ő választja ki és szerinte releváns a vállalkozásnak.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page