top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Belayane Najoua és a tartalommarketing

Frissítve: 2023. márc. 15.

Ismerd meg Belayane Najoua életútját, milyen témák érdeklik és néhány szó a tartalommarketing fontosságáról


1/4 >>


Családi háttér


Najoua mix családból származik, édesapja olasz származású, édesanyja pedig magyar származású. Ez nagy hatással volt a karrierjére, már gyerekkora óta érdekelték a kulturális különbségek, mind üzleti szempontból, mind pedig kulináris szempontból.


Nemrég fejezte be az egyetemet, ahol nemzetközi gazdálkodást tanult. Kicsit száraz volt ez a szak számára, ezért az egyetem utolsó két évében elkezdett dolgozni újságíróként.


„Ami szerintem egy nagyon jó alapot adott ahhoz, hogy később PR-ba és tartalommarketingbe lépjek át.”

Jelenleg a Munch (ételmentő alkalmazás) nevű vállalkozás PR és kontaktmenedzsere. Ezen kívül alkalmanként más vállalkozásoknak is besegít PR és tartalommarketing területen.


Szerelemprojekt számára az újságírás, azon belül is kedveli a társadalmi és a tabu témákat, illetve a zöld témákat.




Munkák


A cikkírásra midig vevő Najoua, szeret értékes tartalmakat készíteni. Most teljes állásban van a Munchnál, de ha jön egy olyan téma, ami nagyon megfogja, érdekli, akkor szívesen foglalkozik vele.


Jobban szeret teljes állást vállalni és a mellé egyéb kisebb projekteket beiktatni.



Tervek a jövőre nézve


Szeretne még jobban specializálódni a kontent gyártásnál, illetve újabb kapukat szeretne nyitni a projektmenedzsment területén. Szeretne tovább fejlődni és tanulni és a piac változásával együtt változni a tartalomgyártás és a marketing tekintetében is.


„A legnagyobb célom, hogy tudjak lépést tartani ezzel a változással.”



Társadalmi problémák


A szívügye az egyenlőség, az esélyegyenlőség témaköre.


„Nagyon sokrétű, nagy összetett és nagyon óvatosan kell róla beszélni.”



A tartalommarketing


Manapság a tartalommarketing létfontosságú egy cégnek, legyen szó induló vállalkozásról, vagy évek óta működőről.


„Egy fenntartható márka menedzsmentet csináljon, egy fenntartható média jelenlétet igazából. Ehhez szerintem a legjobb eszköz a tartalommarketing.”

Egy cég költhet nagyon sok pénzt PR cikkekre, de ez nem eredményez fenntartható média jelenlétet és nem fogják utána proaktívan megkeresni az újságírók a vállalkozást.


Ez az egyik pozitívum a tartalommarketing esetében, hogy sokkal hosszabb távon fenntartható. A másik pozitívuma, hogy sokkal könnyebben éri el a fogyasztókat, olvasókat, felhasználókat.


Egy tartalom cikknél az olvasó nem arról olvas, hogy mi a szolgáltatás vagy termék ára, hanem arról, hogy miben segíti az ő életét, milyen pluszt ad más termékekhez képest.


„A tartalommarketingnél sokkal több csatorna, lehetőség van, mint mondjuk a PR hirdetéseknél, vagy a fizetett hirdetéseknél, a fizetett tartalomnál.”



Egy KKV alkalmazzon teljes munkaidőben tartalommarketingest?


Egy belsős ember sokkal hatékonyabb, mert látja a cégen belüli folyamatokat. Ha történik valami a cégen belül, akkor fel tudja úgy dolgozni, hogy az értékes legyen az olvasók, felhasználók számára.


„Én abszolút egy olyan embert választanék, aki nem csak pár cikket hoz ki évente, hanem folyamatosan jelen van a vállalkozásban és folyamatosan kíséri az útját, a belső történéseit. Ez azért is fontos, mert azt is tudni kell, hogy mit nem szabad mondani és mit szabad mondani.”

Ehhez egy olyan ember kell, aki átlátja a belső folyamatokat.




Mit nem szabad mondani?


Például olyan projektek, amiknek a megvalósulása vagy a részletei nem biztosak, ezeket nem szabad közölni. Ha meghiúsul a projekt, akkor ennek márkaromboló hatása lehet. Többször is át kell gondolni valamit mielőtt a médiába kerül, mert az örökre fennmarad.



Social media posztok és egyéb tartalmak


Ha egy bizonyos szintet elér a vállalkozás, akkor nem elég egy ember a tartalmak készítésére, a különböző felületekre különböző stílusban kell média tartalmakat készíteni úgy, hogy közben a mondanivaló, a cégről és a termékeiről alkotott kép egységes legyen.


A különböző social media felületek felhasználó bázisa más korosztályú és más érdeklődési körű, ezért a szöveget és a tartalmak stílusát ehhez kell igazítani, ami speciális tudást igényel.


„A kommunikáció kifelé az átlátható legyen és ugyanazt kommunikáljuk csak mondjuk más stílusban!”

Az Instagramnak, a Facebooknak, a Tiktoknak más a célközönsége, és ez egy újság esetén is eltérő.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page