top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Csányi Péter a Vates társalapítója

Csányi Péter elmeséli milyen úton jutott el a vállalkozás ötletéig, hogyan találkoztak alapítótársával Bárány Bencével, mik voltak az első lépések a vállalkozás alapításakor, beszél a tudatos márkaépítésről és arról hogyan szereztek követőket még a márka megjelenése előtt.



Út a Vates alapításáig


Csányi Péter Magyarországon végezte el a középiskolát, majd a UCL egyetemre járt a Angliában. Az iskola végeztével itt helyezkedett el egy nagyvállalatnál, de elég hamar rájött, hogy nem passzol hozzá, inkább egy saját vállalkozást szeretne.


„A fejemben egyre inkább kialakult az a kép, hogy számomra a siker az az üzleti siker.”

Régóta érlelődött benne a Vates ötlete, ami egy irodalmi ruházati márka, de addig nem gondolta, hogy saját projektbe kezdjen, míg alkalmazottként dolgozik. 2019. februárjában találkozott a leendő társával Bárány Bencével, aki elkezdte megtervezni az első kollekciójukat. Mikor úgy ítéltek meg, hogy minden készen áll a kollekció megjelenítéséhez felmondott, hazaköltözött és beindították a márkát.


A Vates ma már egy jól ismert márka a piacon, licenszük van régi magyar mesekarakterekre (Vuk, Pom Pom, Kockásfülű nyúl, Dr. Bubó, TV Maci, Vizipók), több izgalmas kollaborációban vettek már részt, több mint 120 ezer Instagram követőjük van, és átlagosan havi 600 vásárlás történik a webshopjukban. A sikerességüket az is mutatja, hogy 2022-ben felkerültek a Forbes 30/30 listájára.



Magyar mesekarakterek licensze


Nézd meg ezt a videót, hogy megtudd miért készítettek magyar mesekarakterekkel ellátott termékeket Péterék!



Üzlettárs megtalálása


Péter szabadidejében megpróbálkozott a grafikák készítésével, de hamar rájött, hogy ez nem igazán az ő terepe, elkezdett olyan embert keresni, akivel együtt dolgozhatna. Egy ismerősén keresztül szerezte meg Bence elérhetőségét, akivel szimpatikusak voltak egymásnak és az ötlet is tetszett neki.


Innentől Bence foglalkozott a grafikák elkészítésével, közben pedig Péter az üzleti terv elkészítésén és az alapok letételén dolgozott. Amint elkészültek a grafikák Péter felmondott az angliai munkahelyén és hazajött, hogy elkezdjék a vállalkozást.


2-3 hónap alatt beindult az üzlet és realizálták, hogy Péternek túl sok lesz így ez a feladatkör, ezért változtattak a csapaton, és azóta is folyamatosan alakulnak, annak megfelelően, ahogy a vállalkozás bővül.


„A Bence alapvetően egy ilyen művészi beállítottságú személy, én pedig inkább egy ilyen pragmatikusabb, vállalkozói szemléletet képviselek, ami ennél a projektnél tökéletesen ki tudja egészíteni egymást…”


A vállalkozás első lépései


A kezdetekben még nem tudták, hogy milyen minőségű pólók, anyagok vannak és nekik melyiket kellene megcélozni, ezért Péter hazajött külföldről mialatt készültek a grafikák és elkezdett beszállítót keresni, amire csak pár napja volt. Egy beszállítót talált, aki hétvégén készített neki egy nyomott pólót, és emiatt a rugalmasság miatt ő lett az első partnerük.


A partnerük szerezte be a pólót, és a nyomtatás is az ő feladata volt, de a Vates a forgalma miatt hamar az első számú megrendelővé vált, de sem kapacitása, sem pedig az üzleti rendszerei nem bírtak ezzel a mennyiségű feladattal.


„Tehát 3-4 hónap alatt őt kinőttük, meg mellette mi is annyira már belemásztunk ebbe a ruházati iparba, hogy mi is megtaláltuk ezeket a beszállítói csatornákat, és azon belül sikerült a jobb minőségű pólókra rálelni.”

Az új partner a pólón kívül más termékekre is tudott nyomtatni, ami szintén előny volt az együttműködés kialakításánál, azóta is vele dolgoznak együtt, és még a csomagfeladás is az ő feladatkörükbe tartozik.



Tudatos márkaépítés


„Én a kezdetektől fogva, nekem ez célom volt…hogy valaki ebben a szférában nem önmaga mondja, hogy sikeres, hanem mások mondják, azt elérni az egy tök jó dolog.”

Az elején főleg ösztönösen építették a márkát, de már az egyetem vége felé Péter tudatosan készült és egyre többet olvasott üzleti, éltrajzi témában. Podcastekből és kurzusokból is tájékozódott, hogy minél inkább elsajátítsa az üzleti szemléletmódot, amit aztán a Vates kezdeti lépéseiben és később is alkalmazni tudott.


Kezdetektől fogva az volt a célja, hogy olyan vállalkozást építsen, ami értéket teremt, és ez ebben az esetben irodalmi értéket jelent.


„Egy extra értéket ad a termék mögé és ezt tudatosan ki is használtuk…erre is építjük a márkát, és ez növeli a hitelességét.”


Kollaborációk


A Vates több szerzővel dolgozik együtt és mivel tartalomgyártással is foglalkoznak (pl. idézeteket posztolnak) le tudják szűrni, hogy kik azok a szerzők, alkotók, zenészek, zenekarok, akiket az ő közösségük szeret, ez alapján is készítik a termékeiket.


„Az is egy szempont, hogy olyan alkotókat vagy olyan cénákat hozzunk be, amik túlmutatnak a jelenlegi arculatunkon és ezáltal tudjunk nőni.”

Már az elejétől kezdve tudatosan hoztak be újabb és újabb kollaborációkat, hogy minidig új embereket is megszólítsanak, és ezáltal folyamatosan növekedni tudjanak.


„Olyan partnerekkel dolgoztunk meg dolgozunk, akiknél van valamilyen kapocs (kulturális), de hogy mind a kettőnk számára valamilyen új értékkel bír ez.”


Követőbázis építése


Már akkor mikor még csak Bence a grafikákat készítette, tehát még termékük sem volt, Péter már elkezdte építeni a közösségi média jelenlétüket. Idézeteket posztoltak és olyan jól sikerült ez, hogy mikor megjelent az első kollekciójuk már 8000 követőjük volt.


„Ez 3 éve volt, tehát akkor 8000 követő többet ért, mint most.”

A social media közösségüknek köszönhetően már megvoltak a potenciális vásárlóik, tudták, hogy kiknek akarják értékesíteni a termékeiket. Ebből látszik, hogy Péterék nagyon tudatosan kezdték el építeni a vállalkozásukat és minden lépés előre megtervezett volt.




Olvass tovább!


bottom of page