top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Egy vállalkozásnak két oszlopa van - Dr. Tóth András

Dr. Tóth András a következő témákban osztja meg tapasztalatait: Fiatalok önállósága és társadalmi kihívások; Életút és vállalkozói tanácsok; Gyerekek nevelése; Hatékony értékesítési stratégiák és marketingeszközök; Az üzleti siker kulcsa.



Fiatalok önállósága és társadalmi kihívások


András szerint a felnőtté válás időpontja gyakran attól függ, hogy a gyerekek mennyire képesek önállóságra, és sokszor az anyagi függetlenség megszerzésével társul. Példaként említi, hogy egyes fiatalok hosszú ideig maradnak szüleiknél, különösen Japánban, ahol ez társadalmi problémákat okoz. Az ingatlanárak és bérek közötti olló pedig tovább nehezíti a fiataloknak a saját lábra állást.


"A gyerekeknek minél inkább önállóságra kell nevelni, hogy állják meg a helyüket a világban..."

András véleménye szerint fontos, hogy a gyerekeket arra neveljük, hogy önállóan boldoguljanak a világban, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy Magyarországon is láthatók olyan jelenségek, amelyek azt mutatják, hogy egyes fiatalok hosszú ideig otthon maradnak a szüleiknél. Ezzel kapcsolatban az alacsony bérek és magas ingatlanárak közötti szakadék is szerepet játszik, ami azt eredményezi, hogy a fiataloknak nehezebb önálló életet kezdeniük.



Életút és vállalkozói tanácsok


András arról beszélt, hogyan talált rá a vállalkozói szellemre életének különböző szakaszaiban. Elmesélte, hogy hogyan kezdett pénzügyi közvetítő céghez, majd később alapított vállalkozói klubot és foglalkozott online munkaerő-toborzással is.


"Az a bizonyos vállalkozói lendület, ami a fiatalokat jellemzi, nagyon hiányzik nekem az idősebb korban."

Fontosnak tartotta az önállóságra nevelést és a vállalkozói szellem fejlesztését. Kiemelte, hogy a tapasztalatok átadása és az időskori vállalkozói kihívásokról való tanulás kulcsfontosságúak. Egyfajta tanácsadói szerepet lát magának, aki tapasztalatait és tanulságait megosztja másokkal.


"Egy bizonyos kor felett nem kellene, tehát egyszerűen vagy valakinek el kéne adni, vagy át kéne adni, de mindenképpen ki kéne szállni belőle."

András beszélgetése során kiemelte, hogy a vállalkozás átadása több generációs vállalkozásokban kihívást jelenthet, és olykor komoly konfliktusokhoz vezethet a családon belül. A sikeres átadáshoz évtizedes tapasztalatokra, megfelelő hozzáállásra és komoly munkára van szükség. Említette, hogy a vállalkozásvezetés mellett a kockázatvállalás és a kemény munka elengedhetetlenek a sikerhez.


"Annak idején a rendszerváltáskor elkezdték a vállalkozásukat, és most, hogy át kellene adni, vannak patáliák…, ez egy olyan dolog, aminek bevált módszerei vannak a kapitalizmusban, de friss kapitalizmusban sokakat meglep."

Az élet során felmerülő kihívásokra mindig keresett és alkalmazott megoldásokat, legyen szó fizikai, anyagi, tudati vagy társadalmi boldogságról. Egyediségét jelzi, hogy saját diszlexiáját felismerte és hatékony megoldásokat talált rá, például a felolvasó program használatával.


"Ha az embernek egy ötlete van, akkor az hirtelen bevillan, és akkor hú, hát ezt meg kéne csinálni..."

Az általa említett boldogság olimpia a gulágon ismerős példa arra, hogy a boldogság koncentrációval, pozitív hozzáállással és a jó dolgok megtalálásával elérhető. András meggyőződése, hogy a boldogság összetett fogalom, amely fizikai, anyagi, tudati és társadalmi tényezőket egyaránt magában foglal, és az élet során az embernek mindegyikre figyelnie kell.



Gyerekek nevelése


András beszélt a gyerekeknek sugallt tiltott dolgok hatásáról, hangsúlyozva, hogy az ismételt üzenetek befolyásolják a gyerekek tudatát, például azt, hogy minden gazdag tisztességtelen. Emellett kiemelte a vállalkozás fontosságát és az értékesítés szerepét, például megosztva tapasztalatait a brokernet-nél.


"Mindig, amikor lehetőséged adódik vezetni, akkor vezess."

Egy másik fontos témakörként a folyamatos tanulás fontosságáról beszélt, kritizálva az emberek hozzáállását, miszerint tanulmányaik befejeztével nincs szükség további tanulásra.


András azt hangsúlyozta, hogy a szoftverfejlesztési területen nagy lehetőségek rejlenek, és bátorította a fiatalokat, hogy próbálják ki ezt a szakmát.


"Az a szakma is drasztikusan átalakul, de ettől még nagyon élvezik."


Hatékony értékesítési stratégiák és marketingeszközök


András olyan módszereket mutat be, amelyek segítségével hatékonyan lehet cégeknek értékesíteni, összehasonlítva ezt a vadászathoz. A vadászat két fő módszerét, a sörétes és a golyós lövést hasonlítja össze, ahol a sörétes lövés a célcsoportra szór, míg a golyós pontosabb célzást igényel.


Az adatbázisok gyűjtése és az egyéni e-mail kampányok kiemelt szerepet kapnak, mivel ezek hatékonyak és költséghatékonyak. András hangsúlyozza, hogy minden korszaknak megvannak a maga hatékony marketingeszközei, és a kapcsolatépítés, valamint az egyéni megközelítés ma is kulcsfontosságúak az értékesítésben.


Emellett példákkal illusztrálja a múltbeli és jelenlegi marketingeszközök hatékonyságát, hangsúlyozva, hogy a konzervatív módszereknek még mindig van helye és jelentősége az üzleti világban.


"Minden korszaknak megvannak azok a marketing eszközei, ami jól működnek... Tehát minden korszaknak megvannak a maga rafinált…"


Az üzleti siker kulcsa


András részletesen kifejti, hogy az üzleti siker kulcsa két fontos pillérre épül: az igényekre épülő termék vagy szolgáltatás létrehozására és a hatékony marketingterv kidolgozására. Kiindulva a piackutatás fontosságából, hangsúlyozza, hogy az üzleti modell kidolgozása során elengedhetetlenül fontos megérteni, hogy milyen igényeket elégít majd ki a vállalkozás, és milyen módon lehet ezeket a termékeket vagy szolgáltatásokat eljuttatni a célközönséghez.


"Egy vállalkozásnak két oszlopa van: legyen olyan termék vagy szolgáltatás, amire tipródnak az emberek, és legyen egy olyan marketingeszköz, amivel el lehet ezt jól adni."

Példákat hoz arra, hogy egy vállalkozás sikere mennyire függ attól, hogy megtalálja-e a megfelelő piaci rést, és hogy hatékonyan tudja-e kiszolgálni azt. Emellett rámutat arra, hogy az üzleti modell sikeres kialakításához szükséges a marketingstratégia hatékony kialakítása és alkalmazása, amely segítségével a vállalkozás képes lesz elérni és megszólítani a célpiacát. András példákkal és konkrét tapasztalatokkal is alátámasztja az üzleti tanácsait, és hangsúlyozza az üzleti lehetőségek felismerésének és kiaknázásának fontosságát.


"Az üzleti lehetőségek felismeréséhez és tanulásához nyitott szemmel kell járni, akár más országokban is, és figyelemmel kell kísérni az üzleti trendeket."



Olvass tovább!


bottom of page