top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

„Én vagyok az egyetlen, aki még egy kocsmával is képes csődbe menni” - Dr. Tóth András

Dr. Tóth András mesél az életéről, a legelső vállalkozásáról és arról hol rontotta el; elmondja véleményét az egyetemekről, a vállalkozói szemléletmódról; szó esik családi vállalkozói projektekről és önmegismerésről, valamint tapasztalatairól és a vállalkozási kísérleteiről.



Kalandos élet


András élete kalandokban gazdag utazás, ahol a fizikustól kezdve a vállalkozón át a pénzügyi tanácsadóig számos szerepet próbált ki. Bár eredeti tervei a fizikus pályára irányultak, végül a vállalkozói szerepben találta meg önmagát. Az élet megpróbáltatásai során több vállalkozása is bukásba fulladt, de ezekből mindig tanulságot merített.


Fontos felismerése volt, hogy az ember többet költ, mint amennyit bevétele van, és hogy a vállalkozás sikeréhez elengedhetetlen a megfelelő szervezés és a piaci trendekhez való alkalmazkodás.


Ezen tapasztalatok alapján rámutat arra, hogy a vállalkozások sikerében a kontroll és a folyamatos innováció kiemelkedő fontosságú.


„Azóta is a gyerekeim az orrom alá dörgölik, hogy én vagyok az egyetlen, aki még egy kocsmával is képes csődbe menni.”


Kontrolling és tervezés a vállalkozások sikeréért


András rámutat arra, hogy a vállalkozások kudarcai gyakran a kontrolling hiányából erednek, melynek következtében többet költenek, mint amennyit bevételként realizálnak.


"Nagyon egyszerűen az ember többet költ, mint amennyit bevétele van…"

Az ő tapasztalatai alapján a könyvelő nem oldja meg a vállalkozások problémáit, hiszen csak az adózási feladatokkal foglalkozik. Az ő tanácsa az, hogy a vállalkozásnak szüksége van átfogó kontrollingra és tervezésre, hogy megelőzze a csődöt.


"Ez egy tipikus példa arra, amikor nem a vállalkozásidőtől függ a dolog, hanem egyszerűen a piac elfogy alóla."

 

András továbbá kiemeli az excel használatának fontosságát az üzleti tervezés során, amely segíti a költségek minimalizálását és a hatékonyság növelését. Emellett megjegyzi, hogy a vállalkozóknak szükségük van az együttműködésre és az egymást kiegészítő képességekre a sikeres üzleti tevékenységhez.


Sok tapasztalatot szerzett és sok területen próbálta ki magát, és bár nem tartja magát a nagyvállalkozók típusának, mégis sikeresen tevékenykedett különböző területeken.



Az egyetem: pillecukor teszt és hosszú távú célok


András szerint az egyetem végzése hasonló a pillecukor teszthez, ahol az ember képességét méri a halasztott jutalom elfogadására. A diploma azt jelzi a munkáltatóknak, hogy az illető képes hosszú távú célok elérésére és feladatok felépítésére.


Bár a diploma konkrét szakmai tudást is jelenthet, András szerint a legfontosabb az, hogy az ember alkalmas legyen a kitűzött célok elérésére és a feladatok végrehajtására. Emellett megjegyzi, hogy sokan más területen helyezkednek el, mint amiben diplomát szereztek, ami izgalmas lehetőségeket kínál.


"Az egész egyetem az egy nagy pillecukor teszt..."


Vállalkozói szemléletmód


András részletesen beszél arról, hogy szerinte a vállalkozások valódi értéket jelentenek a gyerekek számára, mivel számos tanulságos tapasztalatot kínálnak. Egy konkrét példát említ, amikor egy japán kocsmát építettek, és megfigyelték, hogy a projekt hogyan hozott össze különböző kulturális elemeket és üzleti szempontokat.


A vállalkozói szemléletet gyerekeinek is próbálta átadni, például arra ösztönözte őket, hogy saját vállalkozásokat hozzanak létre és készítsenek üzleti terveket. Azonban hangsúlyozta, hogy a vállalkozói szemléletmód és az alapok megértése fontos, függetlenül attól, hogy a gyerekek valóban vállalkozóvá válnak-e később.


"Minden évben maguk vágnak disznót például."


Családi vállalkozói projektek és önmegismerés


András érdekes történeteket osztott meg arról, hogyan vonta be gyermekeit vállalkozói projektekbe, példaként említve egy olyan feladatot, amelyben a fiai egy komplex projektben segítettek kiosztani reklámkatalógusokat.


Részletesen beszélt arról, hogy az egyik fia grafikus munkákban jeleskedett, míg a másik programozás terén mutatott kiemelkedő tehetséget. Emellett arról is szó esett, hogy az önmegismerés milyen fontos a vállalkozások terén, hiszen csak így lehet felismerni és kiaknázni a saját személyiségünk és tehetségünk adta lehetőségeket. Kiemelte az összhang jelentőségét az elvégzett munka és az egyén személyiségjegyei között.


"A vállalkozást mindenképpen meg kell tanulni."


Tapasztalatok a vállalkozási kísérletekből


András számos érdekes vállalkozási kísérletet osztott meg, többek között egy ezüst kereskedési üzlettel és egy idősek otthonával kapcsolatos projektet.


Az ezüst kereskedés során rájött arra, hogy az üzleti modellek hosszú távú sikere nem mindig garantált, és a konzervatív piaci szemlélet néha gátolja az innovációt.


Az idősek otthona projekt során pedig rávilágított arra, hogy az idősebb generációk gyakran nehezen hoznak döntéseket az életük későbbi szakaszára vonatkozóan, ami befolyásolja az ilyen típusú szolgáltatások iránti keresletet. Azt is megállapította, hogy az idősek otthonának különböző szintjei lehetőséget teremtenek a fokozatosabb átmenetre az önálló lakhatástól a teljes ellátásig.

 

"Az ember bármilyen gondosan megtervezi is lehet, hogy csalódás lesz a vége, mert valami alapvetően másképp működik."



Olvass tovább!


bottom of page