top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Gangel Péter: üzleti modell, bizalom, szolgáltatások, vállalkozók hibái, tanácsok

Gangel Péter elmeséli hogyan épült, változott az üzleti modellje, milyen szolgáltatásokat nyújtanak, szerinte mik a mai vállalkozók hibái és milyen tanácsokat adna nekik.



Üzleti modell és a bizalom


„Hát ez nem volt üzleti modell, volt egy reggeli, eljöttek az emberek, kaptak egy előadót, kaptak egy reggelit, meg tudtak egymással networkölni. Ez volt az elején.”

Péternek az előadók megkeresésénél a fő fókusz a bizalom témáján volt. Tetszett neki az, hogy az emberek összesége dönt a tapasztalatai alapján arról, hogy egy szolgáltatás jó vagy sem, nem pedig egy cég vagy ember. Ez a lehetőség akkor került képbe, amikor megjelentek például az olyan weboldalak, ahol szavazni lehet, véleményt lehet írni valamiről.


„Ez a közösségi bizalom paradigma ez egy végeláthatatlan tárháza volt a beszéd lehetőségnek, hiszen ez egy olyan új dolog volt.”

A cégek esetében fontossá vált, hogy elérhetőek legyenek információk Google-ben és legyenek minőségi értékelések, mert ha ez nincs, akkor hátrányba kerülnek a konkurenciával szemben, hiszen az emberek már ilyen alapon választanak a szolgáltatások, termékek közül.



Üzleti modell változása


„Az első ilyen értékelhető pont az volt, amikor kitaláltuk, hogy nekünk a központi érték az nem a network-nek ez a sales-es funkciója lesz, hanem azt mondtuk, hogy mi vezetői networking-et csinálunk, aminek a központi értéke a tapasztalat megosztás.”

Azért lett a tapasztalatmegosztás a központi érték, mert ebben nincs kockázat, ellenben a sales-el. Péter úgy gondolkodott, hogy azáltal, hogy a vezetők megosztják egymással a legfrissebb tapasztalataikat egy nagyon erős vezetői network jöhet létre.


2015-ben kezdtek neki ennek a megvalósításának, ekkor még az üzleti modelljük nem volt elég kidolgozott. Rá 2 évre történt egy nagy változás egy előadó miatt (Dárdai Pál), akinek a meghívása kapcsán történt egy félreértés és kaptak egy hatalmas számlát.


„Volt egy ilyen nagyon tiszta pillanat, az ilyen 2017. október-november, amikor arról döntöttem, hogy oké, akkor most még tovább játszom ezt az éhezők viadalát, vagy elkezdek valami komoly szintre kapcsolni.”

Péter ekkor újra gondolta az üzleti modellt: az eseményeket, Mastermind-okat, a Gálát és a Bizalom napot „egybecsomagolta” egy éves tagsági csomagba, és egyik napról a másikra éves tagsági szolgáltatást értékesített.


„November 15-én eladtuk az utolsó reggelit és november 16-tól éves klubtagságot árultunk. És bejött. És az emberek jöttek és megvették.”

Az első évet követően több mint 100 klubtagjuk lett, ma pedig már 650 tagnál tartanak.



Szolgáltatások


A Bizalmi Kör egy válogatott vezetői klub, ami annyit jelent, hogy a tagok bizonyos kritériumoknak megfelelve kerülhetnek csak be. A tagok mivel csak vezetők közül kerülhetnek be így könnyebben tudnak kapcsolódni, szeretnek is egymással beszélgetni és hasonló problémák foglalkoztatják őket.


„Akik a Bizalom Gálán vendégek, ők az ország bármelyik gáláján egyébként díszvendégek lehetnének.”

A klub mélységét a Mastermind-ok adják, ahol 8 fős csoportok találkoznak havonta, elmondják a nehézségeiket, kihívásaikat és az egész csoport a megoldáson dolgozik.


„A Mastermind adja tehát a bizalmi mélységét, a megtartó erőt az egész rendszernek. A szélességét azt a klub Event-ek adják. Ezek azok a rendezvények, amelyek ilyen 100 fő körüli kis rendezvények, ahol a cégvezetők azzal a céllal találkoznak, hogy hozzáférjenek egy nagyon különleges vezetői network-höz.”

Az előző kettőn túl (Mastermind, Event-ek) a Gála a harmadik rendezvényük, melyen megkaphatják a vezetők az elismerést, amit ez a réteg ritkán tapasztalhat. A negyedik eseményük a Tust Summit, ahol a tudásmegosztás kerül a középpontba.


Az előbbi 4 elemből tevődik össze a szolgáltatásuk, melyet egy erős 4 fős IT csapattal valósítanak meg, ők teremtik meg az infrastruktúrát főleg a Mistermindok mögé, hogy azokat az értékeket tudják szolgáltatni, amelyeket megígértek a tagoknak.


„Nekünk 80 Mastermind csoportunk van, ez azt is jelenti, hogy van 60 képzett Mastermind vezető, 60 különböző embernek a kezébe kell tudjuk létrehozni ugyanazt az üzleti eredményt. Ez valami brutális kihívás.”

Az éves tagdíjukért cserébe 3 fajta szolgáltatást nyújtanak: hozzáférést egy nagyon komoly vezetői network-höz, hozzáférést egy nagyon komoly vezetői tapasztalati pull-hoz és egy nagyon erős personal brand lehetőséget.



Vállalkozók hibái


Péter szerint a vállalkozók legjellemzőbb hibája, hogy nem digitalizálnak, azaz nem teszik hatékonyabbá és versenyképesebbé a vállalkozásukat. Ez azért jelent problémát, mert a nemzetközi piac már itt van Magyaroroszágon, és jelenleg ez főként a nagy cégeket érinti, de hamarosan a kisebbeket is fogja.


„Erre egyetlen módon lehet felkészülni, hogy olyan cégeket építünk, akik hatékonyak és versenyképesek.”

Úgy gondolja, hogy a cégvezetés az egy szakma, és aki nem akar megtanulni profin céget vezetni az hibát követ el, mert eljött annak az ideje, hogy tudatosan, szakszerűen kell vállalkozást építeni és működtetni, vagy nem maradnak versenyben.


A jelenlegi gazdasági környezet nem támogatja a hosszútávú gondolkodást, mert folyamatos bizonytalanság van, változnak a jogszabályok, változnak a körülmények, sok terhet a vállalkozókra hárítanak. Már pedig a hosszútávú gondolkodás alapja a befektetés, a digitalizáció, és a hatékonyság növelése pedig befektetéssel jár.


„Mindegy, hogy milyen a gazdasági környezet, ha te építesz hosszútávra minőséget, az mindig kifizetődik.”


Tanácsok


Ha érdekel mit tanácsol Gangel Péter a vállalkozóknak, hogy hatékonyabbak legyenek nézd meg ezt a videórészletet!




Olvass tovább!


bottom of page