top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Jóföldi Endre és Kása Károly a Precognox alapítói

Frissítve: jan. 25.

Jóföldi Endre és Kása Károly elmesélik hogy találkoztak, milyen volt a szakmai útjuk és hogyan jutottak el a Precognox megalapításáig, miért éppen Amerika, továbbá szó esik a vállalkozói nézeteikről is.



Szakmai útjuk


A Jóföldi Endre és Kása Károly által alapított Precognox egy tanácsadó cég, ahol tudásalapú munkák automatizálásával foglalkoznak. Intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati (szöveganalitikai) és mesterséges intelligencia szoftvermegoldásokat fejlesztenek.


Közös céljuk, hogy a Dunántúl legjobb szoftverfejlesztő, technológiai vállalkozása legyenek, és színvonalas munkahelyeket teremtsenek Kaposváron.


2001-ben kezdtek együtt dolgozni az NIH-nál (National Institutes of Health, USA), a ToxSeek toxikológiai és más keresők, valamint nyelvi eszközök fejlesztésén.


Az itt szerzett tapasztalatokra építkezve alapították meg 2008-ban közös cégüket, mellyel az volt a céljuk, hogy a növekvő számú ügyfeleket még inkább ki tudják szolgálni. 2022-re már elérték, hogy az árbevételük 47%-a az Egyesült Államokból származott.

 

A Precognox alapítása


„A tudásalapú munkák automatizálásával foglalkozunk, … mint szoftvercég, ezt tűztük ki, hogy minél több…fehér galléros munkában valamit automatizáljunk.” (Endre)

Károly és Endre mindketten vidéki származásúak, egy kollégiumban találkoztak először, majd külön-külön indultak el saját karrierútjukon. Később az NIH-nál találkozott ismét a szakmai útjuk, ahol szoftverfejlesztőként dolgoztak, és innen is jött a vállalkozásuk ötlete.


„Mi nem vállalkozóként kezdtünk, hanem szoftverfejlesztők vagyunk, mi informatikus mérnökök vagyunk mindketten, tehát gyakorlatilag programoztunk, webes szoftvert fejlesztettünk.” (Károly)

Kezdetben az ország minden pontjáról dolgoztak, majd később ahogy nőtt a csapat egyre nagyobb lett az igény, hogy térben is egy helyen legyenek, ekkor alakultak igazán céggé, és jöttek a vállalkozói kérdések, feladatok.


„Jó pár év eltelt azzal, hogy szakmai vonalon voltunk,… ez magyarul egy többjelentésű dolog, hogy kényszervállalkozó valaki,… minket az ügyfeleink kényszerítettek, hogy vállalkozunk.” (Endre)

Endre 2007-ben elkezdte írni a Keresővilág Blogot, amely nem volt nagy látogatottságú, de akiket el szeretett volna érni vele (akiket a keresés problémaköre foglalkoztat) azoknak sikerült felhívni a figyelmét, és eljutott hozzájuk a munkásságuk.



Hogyan alakult az amerikai biznisz?


Endre és Károly korábbi munkájuknak és kapcsolataiknak köszönhetően jutottak el a cégükkel az Egyesült Államokba, és nem utolsó sorba az angol nyelvtudás is ezt az országot tette indokolttá. Az NIH-tól érkező munkák 2015 környékén teljesen megszűntek, de tudták, hogy az általuk képviselt területben sokkal több van, vannak lehetőségek.


Bostonban lett egy startup program lehetőség, amibe hirtelen csöppentek bele, nem tartották magukat ugyan startupnak, sokkal inkább KKV-nak, de gyorsan kellett dönteni és belevágtak, ennek pedig a mai napig érzik a hatását.


„Két hét múlva ott ültünk Bostonban Karesszel együtt egy ilyen kurzuson, tehát ez a felkészültség amikor a lehetőséggel találkozik…” (Endre)

Mindketten igyekeznek hasznosítani az Amerikában szerzett tapasztalatokat, azok közül is mindig azt, amit értékesnek tartanak, de közben az európai gyökereik is nagy hatással vannak rájuk, ezáltal a két szemléletet ötvözve építik a cégüket. Nagy pozitívum a szemükben, hogy Amerikában bárki hajlandó velük találkozni és 15 percet rájuk szánni, annak érdekében, hogy talán ők lesznek, akik valami újat mutatnak.


„Az nagyon tetszett, hogy gyakorlatilag egyszer bárki hajlandó veled találkozni. Itt azért többször küzdök Magyarországon sokkal egyszerűbb, kisebb cégeknél is, hogy az ügyvezetőig eljusson valami…” (Endre)

Vállalkozói hitvallásuk, hogy folyamatosan menni kell, csinálni kell a dolgokat és akkor is készülni kell, amikor éppen nincs lehetőség, mert ilyenkor is születhetnek kapcsolatok, vagy adódnak olyan események, amik befolyásolják a későbbieket.


Vannak vállalkozók, akik úgy gondolják gyorsan kell építkezni és nem baj ha elbukik az ember, az nem is igazi vállalkozó aki nem bukott el többször. Ezzel ellentétben Károlyék már az elejétől fogva lassan építették a céget, és folyamatosan reagáltak a lehetőségekre, hogy viszonylag egyenletesen fejlődjön és nőjön a vállalkozás.


„Arra viszont büszkék vagyunk, hogy elindítunk olyanokat időben, amivel készülünk a arra, hogy ezek ne legyenek ilyen nagy viharok… ilyen óriási kilengések minket nem értek el. Mi nem buktunk el nagy dolgokat és óriás hullámvölgyeket, voltak kisebbek…” (Károly)

Endre szerint nagyon fontos ebben a gyorsan változó környezetben az alkalmazkodó képesség, hiszen rengeteg olyan dolog történt az elmúlt években (pl.: covid), melyek a nem várható eseményekbe voltak sorolva, mégis megtörténtek, és hirtelen kellet lereagálni őket. Az a vállalkozás, aki nem képes megoldani a hirtelen felmerülő problémákat gyorsan tönkre mehet.



A well being fontossága


Endrééknek fontos, hogy a náluk dolgozó munkavállalók mind egyedi emberek, saját problémákkal, és nem csak 8 órában dolgozó alkalmazottak. Számít nekik, hogy jól érezzék magukat az emberek a cégnél és ki tudjanak teljesedni.


„Nekem alapvetően nagyon erősen világnézeti kérdés, hogy amikor azt mondom, hogy egy emberrel együtt dolgozunk, hogy ő nem egy munkaerő 8 órában és dolgozik valamit, hanem egy ember minden hátterével, családjával, egészségi állapotával, pénzügyeivel együtt.” (Endre)

Fontos számukra, hogy hogy fejlődnek a kollégáik, illetve ők maguk milyen emberekké válnak a cég növekedése során, ennek érdekében dolgozik náluk egy személy, aki a well being-ért felelős.



Tanácsok kezdő vállalkozóknak


  • Egy-egy esemény, helyzet kapcsán elemezd a problémát, mert legközelebb fontos lesz, hogy minél hamarabb reagálj. Tanulj a lokális kudarcokból, hogy legközelebb jól csináld!


„Ha egy olyan alapelvet kell megfogalmazni, hogy mi a legfontosabb, így a vállalkozásunkban: Csináld egy kicsit mindig jobban! Tanulj belőle, változtass, próbálkoztál! Vond le a következtetéseket! Ne menj el csak úgy vakon a tanulságok mellett!” (Endre)



Olvass tovább!



bottom of page