top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Sódar Gabriella a .wave acceleration program társalapítója és igazgatója

Frissítve: 2023. okt. 26.

Sódar Gabriella származása, tanulmányai, első munkahelyei, karrierállomásai, az amerikai és a magyar kutatások közötti különbségek, út az akcelerátor program alapításáig.


1/3 >>


Sódar Gabriella sokféle tapasztalatot gyűjtött az évek során, mint például iskolai feladatok, multis munka, egyetemi egészségügyi technológia transzfer vezetője. Ismereteit összegyűjtve ma már a fenntartható startupok fejlesztésével foglalkozik, mindezt a Kék Bolygó Alapítvány Wave programján keresztül.


Hisz benne, hogy a széleskörű tapasztalatainak köszönhetően meglátja, hogy az adott rendszerben hol kell beavatkozni és milyen tényezők szükségesek a fejlődéshez, ennek köszönhetően tud a startupok segítségére lenni.


Származás, tanulmányok, első munkahelyek


Gabriella magyarországi születésű, Szegeden járt középiskolába, és végzettségét tekintve közgazdász (nemzetközi tanulmányok), melyet a Corvinuson szerzett meg. Már akkor is érdekelték a nemzetközi kapcsolatok, a különböző területeknek az összefogása és annak működése. Vállalkozó családból származik, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy bátran kipróbálja magát több területen.


„Így lettem a multis cégtől a fejlesztéspolitikán át a mostani program fejlesztésig.”

Európai Uniós fejlesztéspolitikával foglalkozott, ami azt jelenti, hogy foglalkozott az EU-s költségvetéssel, a strukturális programokkal, szabályozással, különböző szakmai területek összefogásával. Az EU-s és Nemzetközi Kapcsolatok osztályvezetője volt, ahol a Magyar Államot képviselték az Európai Unióban.


Már az egyetemi évei alatt is több tapasztalatot szerzett: dolgozott az úszó szövetségben, Erasmus-on volt Spanyolországba. Multipotens személyiségnek tartja magát, vagyis nagyon sok terület érdekli, nem kifejezetten egy dologra fókuszál.


„Az összerakás, a dolgok megoldása ez mindig érdekelt, tehát abszolút ez a vállalkozói szellem valószínűleg ez régről és belőlem fakad…”

Az egyetem elvégzése után tanakodott a külügyminisztériumos és a biznisz vonal között, de a mivel hamarabb hívták a multinál helyezkedett el, ahol nagyon gyorsan lépdelt felfelé a ranglétrán. Az első 3 hónaptól eltekintve a mai napig vezetői pozícióba helyezkedik el, és mindig sikerült a várakozásoknak megfelelően teljesítenie és megfelelnie a posztoknak.



Következő karrierállomás


A minisztériumi állásában nagyon jól érezte magát, de eljött az a pont, amikor többre vágyott, szeretett volna jobban belekóstolni az üzleti világba, ezért ott hagyta az állását. Nem kellet sokat várnia és jött a következő lehetőség, technológia transzfer vezetőt kerestek a Semmelweis Egyetemhez.


„Ez kifejezetten arról szól, van egy ilyen része az egyetemeknek, ahol technológiákat viszik piacra, tehát ami tudás keletkezik egy egyetemen azt piacra viszik.”

A technológiai transzfer nagyon új dolog volt hazánkban, ezért Gabriellának sokat kellet tanulnia a területről. Volt oxfordi mentoruk, tanult Izraelben, Németországban, Hollandiában. Az információgyűjtéssel párhuzamosan pedig zajlottak az eladások orvostudományi területen.



Magyar és amerikai kutatás


Ha érdekel mi a különbség az itthoni és az amerikai kutatási rendszer között nézd meg ezt a videórészletet!



Út a startup akcelerátor programig


Az egyetemen csináltak egy közösséget, ahova különböző területekről érkeztek hallgatók, és létrehoztak egy networking eseménysorozatot, ahová lehetett ötleteket bevinni, amiket aztán a közönség validált. A közösség akkorára nőtt, hogy sok hasznos területet le tudtak fedni, mint a jogi kérdések vagy az AI, ezáltal egymásnak tudtak segíteni.


Gabriellának a legizgalmasabb rész, hogy összehozzon különböző területeket, amelyek kiegészítik egymást, és így létrehozhatnak egy nagyszerű terméket, az emberek pedig közben kapcsolatokat építenek.


„Ebben láttam meg a hiányt igazából itthon, hogy nagyon szeparáltan működnek ezek a tudományterületek, biznisz területek, jogi területek, és valahogy ezt összehozni…”

Innentől tudta, hogy olyan tevékenységet szeretne végezni, ami közösségépítő, összehozó, fejlesztő hatással van az emberekre, ehhez pedig hozzákapcsolódott a fenttarthatóság szemlélete is.


„A mai napig az egyik legnagyobb probléma a startupoknál, hogy nagyon nehezen rekrutálnak, nagyon nehezen tudják összeszedni a jó csapattagokat.”

Az egyetemi állását otthagyva egy véletlen egybeesés következtében került az akcelerátor programhoz a Kék Bolygó Alapítványnál.


Gabriellának van egy saját alapítványai is a Fenntartható Egészségügy Alapítvány, ami szintén a témakörhöz való vonzódását igazolja.


„Akkor már én tudtam, hogy ez a fenntarthatóság ez nekem gumicicám, és szerintem életem végéig most már ez lesz a témám.”

Innen indult a .wave akcelerátor program felépítésének ötlete, ahol azokra a startupokra helyezik a hangsúlyt, akik a második körös befektetés előtt állnak, akik már kicsit előrébb tartanak, már piacra léptek és pénzt is kerestek, de további segítségre van szükségük.




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page