top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Sódar Gabriella: feltételek, program menete, vállalkozók nehézségei, tanácsok

Sódar Gabriella elmeséli melyen feltételei vannak az akcelerátor programjukba való bekerülésnek, hogyan zajlik a program, milyen nehézségekkel néznek szembe a mai vállalkozók, és mit tanácsolna nekik.


<< 2/3 >>


Wave programhoz való csatlakozás feltételei


  • Környezeti fenntarthatósághoz való hozzájárulás: tágabb értelmezésben, bármilyen energetikai projekt megfelelő, minden ami alapanyag optimalizálással foglalkozik, klasszikusabb projektek is (pl.: hulladékkal kapcsolatos).


  • Piacon legyen a termék.


„Mi alapvetően nem szeretnénk ötlet fázissal foglalkozni.”

Vannak kivételek, amikor nagyobb tőkeigényű bonyolultabb projektekről van szó, de ebben az esetben nem mindegy, hogy ki az alapító, feltatláló.



Program menete


Van egy 3 hónapos tanulási folyamat komoly szakemberek segítségével, mely tartalmazza a klasszikus biznisz alapokat: VC menedzsment, milyen típusú tőkére van szükségük, mikor és hogyan fejlesztesz, biznisz modell fejlesztése.


„Amiben tényleg speciálisabbak vagyunk az az emberközpontú fejlesztés, tehát azzal kapcsolatosan, hogy coachingot kapnak. Próbálkoztunk ilyennel, hogy volt nálunk egy túsztárgyaló, aki az FBI-t is letárgyalja, akkor végül is a bizniszhez is tök jó lesz.”

Igyekeznek atipikus fejlesztéseket is bevonni, mert általános tudást bárhol lehet szerezni, de Gabrielláék speciálisabb ismeretek átadására törekszenek. Olyan is előfordul náluk, hogy fejlesztő sétára mennek a csapatokkal.


A fenntarthatósági értékajánlatukon segítünk nekik dolgozni, úgy az impact mérésen, hogy az tényalapú legyen…”

A cégek a több hónapos tréning mellett kapnak egy mentort is, akivel hetente találkoznak, és akció tervet készítenek, hogy mely területek azok, amelyeken fejlődniük kell, mindezt KPI-okkal, hogy mérhető legyen. Általában a program ideje körülbelül 2 probléma megoldására elég. A 3 hónapos program végeztével van egy pitch, ahol a tőkebefektetők meghallgatják a startuppereket.


Aki jó annak nem kell demo day, azt nem kell eladni, mert hogy a tőkebefektetők azok folyamatosan kopogtatnak nálam, hogy Gabi na most már van valaki jó vagy ajánlasz valakit, mert hogy keresik a jó projekteket.”

Ezt követően még fél évig kapcsolatban vannak a mentorok a csapatokkal és figyelik, hogy hogyan fejlődnek. Általában vannak visszatérők is akár 1 év után, akik a megszerzett tudásukkal és tapasztalatukkal már oktatóként tudnak a Wave program segítségére lenni.



Vállalkozók problémái a mai világban


  • Az egyik nehézség, amivel a vállalkozók találkoznak az alapanyagok beszerzése, nehéz a szállítmányozás, nehéz megtalálni a megfelelő alapanyagot, persze ez főleg a fizikai termékeket gyártókra igaz.


  • A fenntarthatósággal kapcsolatban pedig a hitelesség a probléma, sok az olyan vállalkozás, ami ide sorolja a tevékenységét, de a valóságban nem felelnek meg ennek.


„A vállalkozásoknál mint kihívás az ez van, hogy tényleg bebizonyítsd, hogy fenntartható vagy.”

„Igazi fenntartható terméket fejleszteni az elképesztően nehéz, tehát az egy igazi kihívás.”


Tanácsok kezdő vállalkozóknak


Gabriella egyik tanácsa, hogy a vállalkozó legyen kíváncsi és minél több emberrel beszéljen, minél több emberrel tartsa a kapcsolatot, de legyen annyira okos, hogy a számára hasznos információkat leszűrje, illetve az embereket, a tanácsokat, és a információkat is validálni kell.


„Nagyon figyelj oda, hogy kitől fogadsz el tanácsot!”

A legfontosabb a startupnak is, hogy minél több információt gyűjtsön össze és aztán tesztelni kell azt, hogy mi az, ami jó és működik.


A következő fontos dolog, hogy csinálni kell, főleg a startupok esetében nem csak az információ és a tervezés van, hanem folyamatosan el is kell végezni a feladatokat és akkor lesz haladás.


„Nem kell mindenkinek startuppernek lenni, tehát lehet egy sikeres kkv-t is csinálni…Be kell látni, hogy nem mindenből lesz startup.”


Tanácsok vállalkozás növekedéséhez


Ha érdekel Gabriella milyen tanácsokat ad a vállalkozások növekedéséhez nézd meg ezt az epizódrészletet!




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Sódar Gabriella a .wave acceleration program társalapítója és igazgatója

  2. Sódar Gabriella: feltételek, program menete, vállalkozók nehézségei, tanácsok

  3. Villámkérdések: Sódar Gabriella

bottom of page