top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Tanácsok kezdő vállalkozóknak

Frissítve: 2023. ápr. 14.

Nagy Gábor néhány tanácsa a kezdő vállalkozóknak


<< 6/7 >>


Valamit rosszul tudni sokkal veszélyesebb, mint nem tudni!

A covid alatt voltak, akik hatra dőltek, hogy ez egy pihenő időszak és most nem lehet haladni a feladatokkal. Ugyanakkor egyesek meg pont ebben az időszakban emelkedtek fel és rengeteg munkájuk lett, nagy lett a kereslet a termékeikre vagy szolgáltatásukra.


Gábor ekkor vette meg a futártoborzás.hu-t, de nem használta ki ezt a lehetőséget, mert úgy gondolkodott, hogy most nincs munkaerő felvétel, most nem megy a piac és leálltak a hirdetésekkel. Ez nagy hiba volt, mert innen sokkal nehezebb elindulni, mintha ez a lehetőség ki lett volna aknázva, és a cégműködés folyamatos lett volna.



Mikor kell egy mentor, hogy az oldaladon álljon?


Néha szükség van egy olyan emberre, aki figyelmeztet minket, hogy nem jó irányba haladunk.


Ekkor egy őszinte tanácsadó vagy mentor segíthet abban, hogy kívülről lássuk a vállalkozásunkat és ő rá tud világítani arra, hogy hol siklottak félre a dolgok, min kellene változtatni.


Fontos tanácsok egy kezdő vállalkozónak!



Gábor szerint ez egy nagyon fontos könyv a vállalkozó életében.


„Mert itt rájön az ember, hogy egy fenékkel, hogy lehet megülni három lovat.”

Utalva a vállalkozó 3 feladatkörére.


Mindig képezni kell magunkat, fejlődni kell.


„Sokkal egyszerűbb a járt úton haladni, mint feltalálni a kereket.”

  • Sok vállalkozással kapcsolatos képzés elérhető. Részt kell venni páron és beszélgetni kell más vállalkozókkal is.


  • Fontos találni magunknak egy mentort, aki előrébb jár, aki kicsit ügyesebb. Tulajdonképpen egy példaképet keressünk. Kapcsolatot kell kialakítani az ilyen emberekkel, érdeklődést kell mutatni feléjük, ezután nagyon sokat lehet tőlük tanulni.


Van amikor üzleti, van amikor emberi szempontból van szükség mentorálásra. Mindig vannak olyan emberek, akikre fel tudsz nézni, és egy kezdő vállalkozónak érdemes tanulni ezektől az emberektől. Egy ideig nőni lehet velük, aztán pedig abba az irányba amerre tartani szeretnénk.


Sokszor a lehetetlennek tűnő feladatokban tudnak mások segíteni, hogy azok megvalósíthatóak legyenek.


Milyen tanácsot adna egy kezdő vállalkozónak?


Nem kell feltalálni a kereket.

Ami a problémád azt valószínűleg már megoldotta valaki.


Fokozatosan kell építeni a vállalkozást és automatizálni a folyamatokat. Egy kezdő vállalkozó soha ne kezdjen egyedi fejlesztéssel. Meg kell nézni, hogy a meglévő eszközökből mit lehet elérni. Össze kell rakni kis „legó” darabokból, amire szükségünk van, és tesztelni kell a prototípust, hogy működik e.


Végig kell gondolni, hogy biztos szükség van e új munkatársra, nem lehet e szoftverrel kiváltani, ami a cégnek sokkal gazdaságosabb. Biztos van e szükség arra a folyamatra?


Meg kell nézni, hogy más rendszere hogy működik, és abból a hasznos dolgokat át lehet emelni a saját rendszerünkbe, hogy jobban működjön.




Olvass tovább!


Továbi cikkek a témában:

bottom of page