top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Barna István és Dörnyei Bendegúz a Startup Maffia alappillérei

Frissítve: 2023. dec. 21.

Tudj meg többet arról, hogyan alapította Barna István a Startup Maffiát, és hogy csatlakozott Dörnyei Bendegúz, mi a Startup Maffia szerepe a magyar startup ökoszisztémában, mitől egyedi a szervezet, hogyan szervezik az eseményeiket.



A Startup Maffia alapítása


Barna István alapította a Startup Maffiát 2019. nyarán egy sikertelen, de tanulságos startup projekt után. Az volt a fő célja, hogy egy fórumot teremtsen, ahol a fiatal vállalkozók és az egyetemisták egymástól is és a meghívott előadóktól is tanulhassanak, ötleteljenek, beszélgessenek.


Kezdetben kisebb teremben, majd egyre nagyobb helyszínen szervezték meg az eseményeket, ahogy bővült a közönség. A közvetlen légkör és a pozitív visszajelzések arra ösztönözték Istvánt, hogy hosszú távon is foglalkozzon ezzel.


A kezdetben alacsonyabb létszám (10-12 fő) lehetővé tette a részvevőknek, hogy közvetlen és izgalmas beszélgetéseket folytassanak, illetve olyan kérdéseket is feltehessenek, melyekre máshol nem volt lehetőség.


A koronavírus járvány az ő tevékenységükre is hatással volt, gyors reakcióra volt szükség, ezáltal az eseményeiket átköltöztették az online térbe és kezdetben Facebookon streamek formájában, később pedig Zoomon keresztük zajlottak az előadások, és tehették fel kérdéseiket a nézők. Ennek a formátumnak az volt az előnye, hogy óriási növekedést tudtak elérni a résztvevők számában, ezáltal az utóbbi időben is főleg online eseményeket szerveztek.


Két év kemény munka után István átadta a szervezet vezetését Dörnyei Bendegúznak, aki ezáltal az egyesület első elnöke lett. Meghálálta a bizalmat és óriási lelkesedéssel, lendülettel és szorgalommal vágott bele a munkába, aminek meg is lett az eredménye. A startup Maffia szintet tudott lépni, sokkal professzionálisabb formában tudják megszervezni a rendezvényeiket, nagyobb teremben zajlanak, és továbbra is nyomon követhetőek Facebookon is.


„Számomra óriási élmény volt két évig a Startup Maffia vezetőjének lenni. Rengeteg izgalmas emberrel találkoztam és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam. Nekem ez egy nagy kimozdulás volt a komfortzónámból, mert korábban nem szerveztem eseményeket, így a saját tapasztalataimon keresztül kellett megtanulnom, hogy hogy lehet ezt jól csinálni.” (István)

István Jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozik és az álma, hogy egyszer saját startupot indítson.


Bendegúz 2020-tól szervezőként, 2021. májusától pedig vezetőként tagja a szervezetnek. Az Egyesület alapításának célja az volt, hogy a Startup Maffia Facebook közösséget egy szervezett egyesületté alakítsák, és a kínált tudásanyagot, kapcsolatépítési lehetőségeket új szintre emeljék.


„Az egyesület alapító-elnökeként óriási feladat hárult rám, többek között a havi eseményeink szervezésének összefogása, az elnökségi és szervezői meetingek vezetése, a partnerekkel való megállapodások megkötése, valamint az új koncepciók lehetőleg sikeres bevezetése.” (Bendegúz)


Mi a Startup Maffia szerepe?


A Startup Maffiát azz al a céllal alapították, hogy a vállalkozók, leendő vállalkozók összegyűljenek, beszélgessenek, megosszák tapasztalataikat és ötleteiket. Kezdetben kötetlen beszélgetéseket kezdtek el szervezni az előadókkal, akik kezdő vagy előrehaladottabb startupperek voltak, nekik bármilyen kérdést fel lehetett tenni.


„Azt tudnám mondani, hogy a Startup Maffia leginkább egy ilyen szorosabb, lazább vállalkozói közösség, ahol az emberek egymástól tudnak tanulni.” (István)

„Az egyik fő célunk a tanulás, oktatás, edukálás a fiatal vállalkozók részére, illetve közösség a tapasztalt vállalkozók részére.” (Bendegúz)

A magyar startup szervezetekkel jó kapcsolatot ápolnak, ők egy kiegészítő szerepkörbe sorolják a Startup Maffiát. Ez az egyetlen egyesület, amely alulról, saját szabadidőben, 100%-osan nonprofit módon épül. Igyekeznek hiánypótló előadásokat szervezni az érdeklődőknek.


2021-ben került megrendezésre a Startup Piknik, amin a legnevesebb startup szervezetek és több mint 100 vállalkozó vett részt, ingyenes jogi tanácsadással is készültek, és itt is az volt a cél, hogy összehozzák a magyar startuppereket.



A szervezet egyedisége


István abban látja a különbséget más szervezetekhez képest, hogy nagyon közvetlenek, ami az első eseményekre még inkább jellemző volt a kisebb létszám miatt, ma ezt úgy oldják meg, hogy az előadókkal van lehetőség sörözésre, ami szintén egy lazább beszélgetést tesz lehetővé, és a kapcsolatépítésre is nagyszerű lehetőség.


Bendegúz maga is előadóként csatlakozott be a szervezetbe és úgy látja a többieken is, hogy nyitottak, szívesen beszélgetnek, és ezáltal az előadókból és a résztvevőkből is hosszú távon visszatérő tagok válnak, ami szintén azt mutatja, hogy közvetlen a légkör, amit szeretnek az emberek.


Bendegúz még abban látja a különbséget másokhoz képest, hogy míg máshol biznisz fókusz a jellemző, addig náluk rengeteg téma teret kap (zeneipar, űrtechnológia, újrahasznosítás, fenntarthatóság stb.), és terítékre kerül mindezen témáknak a kapcsolata a biznisszel.


„Ebben is egy kicsit mások vagyunk, hogy nagyon széleskörű témák vannak, amik mindig más embereket is mozgatnak meg.” (Bendegúz)


Események lebonyolítása


Kezdetben alacsony létszámmal kerültek megrendezésre az eseményeik, családias légkörben körbe ültek egy asztalt és beszélgettek. A covid rájuk is nagy hatással volt, a korábbi személyes találkozókat áthelyezték online térbe, és innentől kezdve online eseményeket rendeztek. A lehető legjobb hatással volt ez a fordulat a szervezetre nézve, mert egyre több embert értek el online, és egyre többen is csatlakoztak, akár vidékiek is.


Mióta változtak a körülmények és újra lehet személyes találkozókat tartani éltek azzal a lehetőséggel, hogy mind online mind pedig offline részt lehet venni az eseményeiken. Az érdeklődők számára való tekintettel már a HubHub-ban tartják a rendezvényeket, ami több férőhelyes, mint a korábbi helyszínek.


„Hát egy öt-hatszor akkora helyszín, mint a korábbiak, kellett is ez a bővülés. Általában fél házzal vagy háromnegyed megteltséggel bír ez a rendezvény…” (Bendegúz)

Igyekeznek kedvezni a résztvevőknek így a helyszínen készülnek ingyenes italokkal és ételekkel, hogy minél többen kedvet kapjanak és minél több érdeklődőt bevonzanak.




Olvass tovább!



bottom of page