top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Barna István és Dörnyei Bendegúz: motiváció, finanszírozás, tapasztalatok, startup és vállalkozás

Barna István és Dörnyei Bendegúz elmondják, hogy mi volt motivációjuk a Startup Maffia elindításához és működtetéséhez, hogyan finanszírozzák a szervezetet, milyen startupos tapasztalatokkal rendelkeznek, van e különbség a startupok és a vállalkozások között, mit gondolnak a Magyar Startup piacról.



Motiváció a Startup Maffia elindításához


Istvánnak volt egy startup projektje, ami végül nem lett sikeres, de rengeteg tanulságot vont le belőle. Ezt követően eljárt beszélgetni és kapcsolatot építeni, illetve egy alkalommal ő és egy másik srác beszéltek egymással az ötleteikről, véleményezték, visszajelzéseket adtak egymásnak, és ez megtetszett neki.


„Gyakorlatilag az volt a motivációja annak, hogy elindítottam a Startup Maffiát, hogy én is nagyon szívesen benne lettem volna egy ilyen közösségben, meg én is nagyon szívesen jártam volna ilyen eseményekre…” (István)

István nem csak hogy elindította ezt a kezdeményezést 2019-ben, hanem a pozitív visszajelzések hatására folytatta is, és 2021. májusában már Bendegúz vezetésével alapították meg a Startup Maffia egyesületet.



A Startup Maffia finanszírozása


A Startup Maffia egy nonprofit szervezet, amely kizárólag partneri szponzorációkból tartja fenn magát. Van egyesületi tagdíj, de annak kicsi jelentősége van anyagilag, nem sok mindenre elegendő, inkább váratlan költségek felmerülésére tartják fennt.


„Ez egy szinte teljesen nonprofit módon működő egyesület, a szervezői tagok szabadidejükből, semmilyen anyagi hasznot, semmit nem veszünk ki az egyesületből…mindenki személyes motiváció miatt dolgozik az egyesületben, nem pedig a pénz miatt.” (Bendegúz)

Az eseményeiket úgy szervezik, hogy az előadókat, a helyszínt nem fizetik, hanem ezek ingyenes támogatások, és ahogy egyre inkább húzó névvé kezd válni a Startup Maffia a magyar startup ökoszisztémában úgy tudnak nyilván egyre színvonalasabb együttműködések születni. A social media felületeken megosztják ezeket az együttműködéseket, így tudnak nekik viszont segíteni, illetve az eseményeken kapcsolatépítésre is van lehetőségük.



István és Bendegúz startup tapasztalatai


Ha érdekel milyen startupokban működtek közre István és Bendegúz a korábbi években nézd meg ezt a videót!



Startup és Vállalkozás közötti különbségek


István szerint nincs nagy különbség egy startup és egy hagyományos vállalkozás között. Úgy véli két tényező van, amitől egy startup annak nevezhető, az egyik a nagy potenciál (gyorsan skálázható, gyorsan tud növekedni, nagy bevételt lehet vele elérni), a másik a bizonytalanság (benne van a rizikó, hogy nem lesz piaca).


A Startup Maffia eseményein szívesen látják mind a vállalkozókat, mind pedig a startuppereket, mert a tapasztalatok mindenki számára értékesek lehetnek, illetve a kapcsolatépítés is ott van, mint lehetőség.


„Én úgy gondolom, hogyha másoknak hallod a történetét és látod azt hogyan értek el sikereket, azt startupba vagy hagyományos vállalkozásokba is be lehet építeni, a másik része pedig a networking…” (István)

Bendegúz véleménye szerint három dolog jellemzi a startupokat: magas növekedési potenciál, kezdő fázis, újító jelleg.



Magyar Startup piac


István úgy gondolja a magyar startup piac még nem olyan érett, mint más európai piacok, ugyanakkor észrevehető egyfajta felzárkózás, mivel egyre több program indul és az állam is egyre nagyobb mértékben támogatja a startupokat.


„Én úgy gondolom, hogy ha valaki most startupot akar csinálni Magyarországon, akkor nagyon jó lehetőségei vannak arra, hogy támogatást és megfelelő tudást kapjon.” (István)

Úgy véli a Startup Hungary-nek nagy szerepe van abban, hogy könnyebben kijuthassanak a startupok a nemzetközi piacra.


„Szerintem a magyar startup világ, a magyar startup kultúra, ökoszisztéma 5-10 év lemaradással van mondjuk az amerikaihoz képest, de ez természetes.” (Bendegúz)

Bendegúz szerint a lemaradás miatt van az, hogy szeretnének fejlődni az emberek, tapasztalatokat szerezni, tehát kialakult az igény ezekre az eseményekre. Még most alakul a magyar startup ökoszisztéma, de ilyen rendezvényeknek köszönhetően van lehetősége az embereknek kapcsolatokat építeni, tudást szerezni.


„A támogatási környezet most nagyon magas a fiatal vállalkozóknak, tehát mindenképpen érdemes most elindítani egy-egy projektet Magyarországon, mert mindenféle állami és Európai Uniós támogatások is egyfolytában elérhetőek, illetve az összes startup szervezetnek ingyenes előadásokkal, networkinggel, workshopokkal, vannak olyan szervezetek, amik ingyen mentorációval is támogatják a magyar startuposokat.” (Bendegúz)




Olvass tovább!


bottom of page