top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Müller Tamás a Women Startup Competition alapítója

Frissítve: 2023. aug. 28.

Müller Tamás mivel foglalkozik pontosan, mit gondol a startupok diverzitásáról, a startupok és a vállalkozások közötti különbség, kik az angyalbefektetők


1/3 >>


Müller Tamás 1994 óta sorozatvállalkozó, startupper geek, épített és segített felfuttatni sok vállalkozást főleg online és digitális marketing oldalon. A Women Startup Competition alapítója, ami egy európai versenysorozat és inkubátor. A WSC női (vagy legalább 50%-ban hölgyekből álló) startupokat támogat Európa szinten. A kezdetektől segített kiépíteni a magyar startup szférát, ennek megfelelően a magyar startup közösség oszlopos tagja.


Mivel foglalkozik?


Müller Tamás eredeti végzettsége szerint rendszerszervező üzemmérnök, de egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozó barátai megkérték, hogy segítsen nekik eladni termékeket, illetve promótálni, akkor még nem tudták, hogy ez egy startup lesz.


„Ez annyira sikeres volt, hogy gyakorlatilag utána az egyetemi oktatói állásomat én otthagytam és akkor elindítottunk egy startup vállalkozást.”

Olyannyira sikeres volt ez a cég, hogy a legnagyobb reklámügynökségekkel és kiadókkal dolgoztak együtt Magyarországon. A következő lépés az volt, hogy Webtrend néven nyitották meg az első digitális reklámügynökséget, utána több cégnél is megfordult Tamás, többek között a Carnation-nél, ahol a nemzetközi terjeszkedést építette és startupok felvásárlásával foglalkozott. Innentől kezdett el startup rendezvényekre járni.


„Rengeteget mentoráltunk, rengeteget beszélgettünk más startupokkal, hogyan lehet ezt hatékonyan, hogyan lehet nemzetközi piacra kilépni pénz nélkül.”

Tulajdonképpen annyira bevonzotta ez a fiatalos, dinamikus startup világ, hogy hosszú távon is ezzel foglalkozott tovább. Véleménye szerint a nagyvállalatoknak szüksége van ezekre az új cégekre, mert annyira gyorsan változik a világ, gyors a fejlődés, hogy egy nagyobb cég ezt csak lassabban tudja lereagálni.


Amiben ő a leginkább a startupok segítségére tud lenni az az, hogy hogyan tudnak terjeszkedni, hogyan tudják felépíteni a bizniszmodellt úgy, hogy az a befektetők számára vonzó legyen.



Startupok diverzitása


Tamás szerint egy startup csapat esetében fontos, hogy vegyes összetétele legyen mind a nemet, mind pedig az életkort illetően. A fiatalok lendületesek, lelkesek, pörögnek ezerrel, de hosszú távon is ki kell tartani, mert vannak feladatok, amiket újra és újra el kell végezni, és sok problémát kell megoldani.



Startupok és vállalkozások közötti különbségek


Tamás szerint a vállalkozások inkább helyi, lokális szinten gondolkodnak, míg a startupok igyekeznek minél jobban terjeszkedni, az üzleti modelljüket több országban megvalósítani. Ettől függetlenül nem gondolja, hogy egy KKV ne hozhatna létre sokkal sikeresebb startupot adott esetben.


„Én azért szeretem a KKV-kból indult startup vállalkozásokat, mert ott például nem kell elmagyarázni azt, hogy a bevétel a legfontosabb.”

Véleménye szerint sokat számít az a háttértapasztalat, ha egy vállalkozónak már voltak anyagi terhei, mint például iroda fenttartása vagy alkalmazottak fenntartása, mert ő már tudja, hogy milyen fontos a bevétel, amiből mindezt fedezni tudja. A másik pozitívum emellett, hogy már van egy működő rendszer, ami esetében már csak azt kell kitalálni, hogyan lehet átvinni másik országba.


„Egy ötletszintű startup az nehezebben tud befektetést kapni mint az aki már tud számokat felmutatni és már valamilyen szinten akár egy darab eladása is történt a piacon.”

Azonban vannak olyan témájú startupok, melyek kitűnnek a többi közül és többre hivatottak mint például a szociális innovációt vagy társadalmi célú megvalósítást vagy közösségépítést célzóak (Twitter, YouTube, Instagram stb.).



Kik az angyalbefektetők?


Tamás szerint a család, a barátok és a bolondok után a negyedik ilyen ember az angyalbefektető, aki hisz már a kezdetekkor az ötlet sikerében.


„Viszonylag nagyon korai fázisban tud segíteni a csapatoknak.”

Úgy véli ezek a befektetők általában azokat a startupokat támogatják, amik az ő tevékenységükhöz közel állnak, emiatt szakmailag is tudnak segíteni. Ez a segítség, amit nyújtanak nem feltétlen nagy pénzbeli összeg, az is lehet, hogy a követkető lépésig (pl.: konferenciára való kijutás) juttatja el a csapatot. Adott esetben minimális pénzt, de annál több kapcsolati tőkét adnak a startupnak, és gyorsabban megállapodásra lehet jutni velük mint egy VC-vel.





Olvass tovább!


További cikkek a témában:

bottom of page