top of page

Magyar Business Blog

Post: Blog2_Post

Müller Tamás: startupok halála, merre skálázzunk, kevés női startup alapító, trendek, copycat

Frissítve: 2023. aug. 28.

Müller Tamás elmondja szerinte mi a startupok halálának az oka, szerinte hová és hogyan érdemes terjeszkedni, miért van kevés női startup alapító, mik a trendek a startup ötletekben, copycat vagy original


<< 2/3 >>


Startupok halálának az oka


„Én nekem egy nagy szívfájdalmam volt egyrészt, hogy egy csomó startup azért bukott el az elmúlt időszakban, magyar és nemzetközi szinten is, mert egyszerűen pont ezek az apró nüansznyi dolgok…azok így elmaradtak.”

Sok apróságon elbukhat egy startup, akár olyan dolgon is, hogy nem megfelelően választottak VC-t, ami sok területen ronthat az együttműködésen, ezáltal inkább exitelnek a startupperek vagy megbukik a projekt. Fontos, hogy együtt tudjon működni másokkal, mert a fejlődés és továbblépés érdekében elengedhetetlen mások segítsége, például egy nemzetközi terjeszkedés esetén egy kampány költsége túl magas, szükség van támogatókra, segítőkre.


„Azt gondolom, hogy ezeken az együttműködéseken, versenyeken, tehát ingyen PR-okon keresztül lehet előrébb jutni a startupoknak, mert ez a leggazdaságosabb és legkisebb költséggel járó történet, és ezeket ki kell használni.”


Merre skálázzunk?


Tamást első körben azt javasolja, hogy mindenki a saját országában kezdje el megvalósítani a vállalkozását, a saját környezetében kezdjen el építkezni, mert az könnyebben elérhető, jobban ismeri a kultúrát, és csak utána próbáljon meg kilépni nagyobb piacokra.


„Ha Amerikába vagy Kínába kilépsz akkor is azt kérdezik, jó de hány országban valósult már meg a projekt, hány országban fut.”

A másik veszély a külpiacokon a copycat-ek, vagyis a másolók, akiknél hamar viszontláthatja a startup az ötletét, pláne ha az igazán jó, ez ellen egy helyi befektető lehet az ellenszer.



Miért van kevés női startup alapító?


Alapvetően a startupok nagyon technológiai oldalról indultak el, ezért később is jelentek meg a női startupperek, és sok esetben, amikor feltűntek olyan ötleteket hoztak, amelyek a befektetők számára ismeretlen területen mozogtak. Most már teljesen más a helyzet, sokkal több olyan vállalkozás kerülhet porondra, ami nem technológia vagy csak részben technológiai.



Trendek a startup ötletekben


Szerinte befektetői szempontból azok a vonzó ötletek tech vagy smart vonalon, amelyeket meg tud mutatni a kitaláló, tehát ne csak az ötlet legyen meg, hanem valamilyen formában látható legyen annak az eredménye.


„Ez az ami a befektetőknél érdekes meg a versenyeknél, hogy valami fizikai termékhez kapcsolódik ez a smart technológia.”

A következő vonzó tényező, ha valami újrahasznosítható. Tamás szerint a következő időszak slágertermékei lesznek a társadalmilag fenntarthatóak, amelyek vagy nem szennyezik a környezetet vagy a szennyezés megszüntetésére irányulnak.


„Nem feltétlenül ez egy technológiát jelent, hanem lehet, hogy egy olyan viselkedést vagy tudásnak a központi megosztását, ami változtat a társadalmilag.”


Copycat vs Original


„Ha kijön egy nagyon okos technológiai megoldás, amit nagyon könnyen lehet másolni…azt gondolom egy startupnak az a feladata, hogy olyan plusz funkciókat rakjon hozzá…nyilván hogyha egy közösséget nagyon gyorsan köré tudnak építeni akkor már meg van a védelme…”


További érdekes videók:


Legfontosabb kérdések startup -oknak



Startup versenyek értékelési rendszere




Olvass tovább!


További cikkek a témában:

  1. Müller Tamás a Women Startup Competition alapítója

  2. Müller Tamás: startupok halála, merre skálázzunk, kevés női startup alapító, trendek, copycat

  3. Villámkérdések: Müller Tamás

bottom of page